ΠΟΥΤΙΝ: Όπλα στο Κίεβο, δασμοί στη Μόσχα και στήριξη στο ΝΑΤΟ από τον πρώην «αιρετικό» των ΗΠΑ
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Αποκλειστική συνέντευξη Τραμπ: «Δεν εμπιστεύομαι σχεδόν κανέναν»
Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξή του στο BBC, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την απόπειρα δολοφονίας του στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, προχώρησε σε δηλώσεις που ανατρέπουν την εικόνα του για τη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Μίλησε ξεκάθαρα για απογοήτευση από τον Ρώσο πρόεδρο, αν και τόνισε πως «δεν έχει τελειώσει» μαζί του.
«Είχαμε εξαιρετικές συζητήσεις με τον Πούτιν… Νόμιζα ότι ήμασταν κοντά σε συμφωνία. Και μετά, την επόμενη ημέρα, βομβάρδιζε το Κίεβο», δήλωσε χαρακτηριστικά, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα, όχι μόνο στο Κρεμλίνο, αλλά και στους συμμάχους του Κιέβου.
Παράλληλα, απέφυγε να πει πως εμπιστεύεται τον Ρώσο ηγέτη, δηλώνοντας με νόημα:
«Δεν εμπιστεύομαι σχεδόν κανέναν».
Στροφή στο ουκρανικό: Όπλα και τελεσίγραφο 50 ημερών
Η σημαντικότερη είδηση, ωστόσο, δεν είναι η απογοήτευση Τραμπ προς τον Πούτιν, αλλά η ανακοίνωση αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Ο Τραμπ, ο οποίος επί δύο χρόνια τηρούσε αμφίσημη στάση για τον πόλεμο, απειλεί τώρα με δασμούς τη Ρωσία και ζητά κατάπαυση πυρός εντός 50 ημερών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση είναι «αναγκαία» και εντάσσεται σε ένα σχέδιο «αποκατάστασης σταθερότητας στην Ευρώπη». Τόνισε ότι η αιματοχυσία πρέπει να τελειώσει, υπογραμμίζοντας ότι οι συνομιλίες δεν έχουν παγώσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του Υπουργείου Άμυνας (Department of Defense), έχουν ενισχύσει σημαντικά την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία κατά την τελευταία διετία, ανεξαρτήτως προεδρικής πολιτικής.
Η αποστολή νέου πακέτου βοήθειας, όπως υποστηρίζει η Ουκρανική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον(Ukrainian Embassy in USA), αφορά πυρομαχικά, τεθωρακισμένα και αντιαεροπορικά συστήματα, ενισχύοντας την άμυνα του Κιέβου κατά τη διάρκεια των θερινών ρωσικών επιχειρήσεων.
Από το «παρωχημένο ΝΑΤΟ» στην πανηγυρική στήριξη
Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο από τη συνέντευξη Τραμπ είναι η αλλαγή στάσης του απέναντι στο ΝΑΤΟ. Ο ίδιος, που το 2018 είχε χαρακτηρίσει τη Συμμαχία «παρωχημένη», πλέον μιλά για «σημαντικό εργαλείο συλλογικής άμυνας».
«Τώρα πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Δεν είναι πια παρωχημένο. Είναι απαραίτητο», δήλωσε, αναφερόμενος στις αυξημένες αμυντικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ.
Η δήλωση έγινε λίγο μετά τη συνάντησή του με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στον Λευκό Οίκο. Ο Ρούτε, πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, αντικατέστησε τον Γενς Στόλτενμπεργκ και φέρεται να έχει καλλιεργήσει καλό προσωπικό κλίμα με τον Τραμπ.
Το ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, μέσω επίσημης ανακοίνωσης στον ιστότοπό του (nato.int), καλωσόρισε τις δηλώσεις Τραμπ, επισημαίνοντας ότι η ενότητα των μελών παραμένει η βασική προϋπόθεση για την ασφάλεια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.
Ένα παιχνίδι ισορροπιών ή ένα νέο δόγμα;
Αναλυτές του Council on Foreign Relations (CFR) εδώ εκτιμούν ότι οι τελευταίες κινήσεις Τραμπ δεν αποτελούν απλή ρητορική στροφή, αλλά ενδέχεται να σηματοδοτούν ένα νέο γεωπολιτικό δόγμα για τη διακυβέρνησή του, αν επανεκλεγεί το Νοέμβριο του 2026.
Ο συνδυασμός πίεσης προς τη Ρωσία, έμμεσης επιβράβευσης της Ουκρανίας και στήριξης στο ΝΑΤΟ δείχνει αλλαγή κατεύθυνσης, με στόχο να ακυρωθεί η εικόνα του “φιλορώσου ηγέτη” που του είχε αποδοθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Ωστόσο, δεν λείπουν οι επικριτές. Το Κέντρο Αμερικανικής Προόδου (CAP) εδώ σημειώνει ότι «οι δηλώσεις Τραμπ δεν πείθουν για την αξιοπιστία της στάσης του», καθώς στο παρελθόν υπήρξε εντελώς απρόβλεπτος σε κρίσιμες διεθνείς κρίσεις, από τη Βόρεια Κορέα έως το Αφγανιστάν.
Το Κρεμλίνο παρακολουθεί με σκεπτικισμό
Οι δηλώσεις Τραμπ προκάλεσαν εκνευρισμό στη Μόσχα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία RIA Novosti και TASS. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας (mid.ru) δήλωσε πως «ο κ. Τραμπ φαίνεται να προσεγγίζει τις διεθνείς σχέσεις σαν ένα παζάρι, και όχι ως υπεύθυνος διάλογος μεταξύ εθνών».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αν και δεν απάντησε άμεσα, αναμένεται να σχολιάσει δημόσια τις επόμενες ώρες στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Κίνα. Οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ–Ρωσίας εξακολουθούν να είναι στον πάγο, παρά τις κατά καιρούς φραστικές αβρότητες.
Τραμπ «αναθεωρημένος», αλλά όχι απρόβλεπτος
Οι δηλώσεις Τραμπ για τον Πούτιν, το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία δείχνουν μια προσπάθεια αναμόρφωσης της διεθνούς εικόνας του, ενόψει ενδεχόμενης επανόδου του στην εξουσία. Ωστόσο, παραμένει αντιφατικός και στρατηγικά απρόβλεπτος.
Αν κάτι προκύπτει ως συμπέρασμα από τη νέα του στάση είναι πως ο χρόνος για την Ουκρανία και τη Ρωσία μετράει διαφορετικά στο μυαλό του Τραμπ: Μετράει με 50ήμερα τελεσίγραφα, με τηλεοπτικά συνθήματα και, φυσικά, με όρους διαπραγμάτευσης.
Μια αλήθεια όμως παραμένει ακλόνητη: η γεωπολιτική πραγματικότητα δεν αλλάζει με tweets ή τηλεφωνικές συνομιλίες, αλλά με στρατηγική συνέχεια και διεθνή συνέπεια – δύο έννοιες που δεν χαρακτηρίζουν πάντα τον πολιτικό λόγο του Ντόναλντ Τραμπ.