Η Βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή και πλέον σε εφαρμογή αναμένεται να τεθεί το πρωτόκολλο για τη διαδοχή της. Ο γιος της Κάρολος θα είναι ο νέος Βασιλιάς της Βρετανίας. Κάρολος ο Γ’ θα είναι το όνομα του νέου Βασιλιά.
Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας θα απευθύνει αύριο, Παρασκευή, διάγγελμα προς το έθνος, στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά τον θάνατο της μητέρας του βασίλισσας Ελισάβετ, την οποία διαδέχεται στον θρόνο.
Ο 73χρονος Κάρολος ανακηρύχθηκε αυτομάτως βασιλιάς όταν η Ελισάβετ Β’ απεβίωσε το απόγευμα στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας.
Το πρωτόκολλο διαδοχής είναι ένα θεωρητικώς απόρρητο σχέδιο, τμήματα του οποίου ωστόσο είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν η εφημερίδα Politico. Η ημέρα που θα ακουστεί το σύνθημα, θα είναι η ημέρα που θα πεθάνει η βασίλισσα και θα ονομαστεί D-Day. Θα ακολουθήσουν δέκα ημέρες με τις κωδικές ονομασίες D+1, D+2 κλπ.
Το σύνθημα αυτό, θα δώσει το έναυσμα για να αρχίσει η λεγόμενη «Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου», μία επιχείρηση πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη ήδη από τη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με την αποκάλυψη του Politico. Κάποιες από τις λεπτομέρειες της επιχείρησης-τελετής, τις έχει προσχεδιάσει η ίδια η Ελισάβετ.
Πρώτα από όλους θα ενημερωθεί η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας. Την ανακοίνωση θα την κάνει προσωπικώς στην πρωθυπουργό ο Γραμματέας της Βασίλισσας. Αμέσως μετά θα ενημερωθούν οι υπουργοί, κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και οι ένοπλες δυνάμεις.
Θα ακολουθήσει διάγγελμα του Διαδόχου, πρίγκιπα Καρόλου. Λέγεται ότι και Λιζ Τρας Θα πάρει το συνθηματικό μήνυμα «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε».
Οι υπουργοί και οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν ένα e-mail από τη γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, το προσχέδιο του οποίου αναφέρει: «Αγαπητοί συνάδερφοι, με λύπη σας γράφω για να σας ενημερώσω για τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας, της βασίλισσας». Οι σημαίες θα κυματίσουν τότε μεσίστιες πρώτα στο Γουάιτχωλ και στη συνέχεια παντού.
Τα Μέσα Ενημέρωσης
Τα Μέσα Ενημέρωσης, επισήμως, θα ενημερωθούν αργότερα. Δηλαδή, θεωρητικώς, το Παλάτι θα ενημερώσει πρώτα την πρωθυπουργό και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και μετά θα κάνει την επίσημη ανακοίνωση στους διαπιστευμένους συντάκτες. Στην εποχή μας βέβαια, όλα γίνονται ταχύτατα και ηλεκτρονικά και κανείς δεν περιμένει ακριβώς να τηρηθεί το πρωτόκολλο. Ακόμα και η επίσημη ενημέρωση στους κυβερνητικούς αξιωματούχους θα γίνει με ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο περίπου θα αναφέρει: «Με λύπη σας ενημερώνω για τον θάνατο της ΑΜ της Βασίλισσας». Τα μέσα ενημέρωσης από καιρό έχουν προετοιμαστεί για την ημέρα αυτή. Έχουν σχεδιαστεί ακόμα και τα ρούχα που θα φορούν οι παρουσιαστές που θα εργάζονται εκείνη την ημέρα. Τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν κάνει και πρόβες για το πώς θα μεταδοθεί η κηδεία. Οι πρόβες γίνονταν για την “κηδεία της κυρίας Ρόμπινσον”.
Ιστορικά, το BBC λάμβανε πρώτο την πληροφόρηση για θανάτους στη βασιλική οικογένεια, πριν από τα υπόλοιπα Μέσα Ενημέρωσης. Ωστόσο, πλέον, τέτοιες σημαντικές ανακοινώσεις γίνονται συνήθως μέσω του πρακτορείου Press Association. Τα νέα θα διαδοθούν πρώτα μέσω των κύριων τηλεοπτικών καναλιών, με όλα τα κανάλια του BBC να διακόπτονται για να προβάλουν τη ροή του BBC One που θα μεταδίδει την είδηση.
Η επίσημη ιστοσελίδα της Βασιλικής Οικογένειας θα βαφτεί μαύρη και θα φιλοξενεί μια σύντομη ανακοίνωση-αναγγελία για το θάνατο της βασίλισσας. Μια μαύρη ταινία θα κοσμήσει όλες τις ιστοσελίδες του βρετανικού κράτους gov.uk. Μια επιγραφή με μαύρες ταινίες και με την αναγγελία του θανάτου θα καρφωθεί και στον περίβολο των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, στα οποία ήδη έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται κόσμος. Οι κυβερνητικοί λογαριασμοί στο Twitter θα τεθούν υπό την επίβλεψη επικοινωνιολόγου, ο οποίος θα εγκρίνει όλες τις αναρτήσεις, πριν γίνουν. Δεν θα γίνει καμία δημόσια δήλωση, πριν η πρωθυπουργός κάνει το προβλεπόμενο διάγγελμα, το οποίο συνήθως γίνεται από την Ντάουνινγκ Στρητ.
Η διαδοχή
Την D+1 θα Συνεδριάσει το Συμβούλιο Προσχώρησης, στο Παλάτι του Σεντ Τζέιμς, κοντά στο Μπάκιγχαμ, για να ανακηρύξει τον επόμενο βασιλιά. Ένας αξιωματούχος θα βιντεοσκοπήσει τη δήλωση ότι η Βρετανία έχει νέο μονάρχη. Το ίδιο μήνυμα θα διαβαστεί ταυτόχρονα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και στην Τράπεζα της Αγγλίας.
Το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει την ίδια ημέρα, ακόμα και το βράδυ, ώστε οι βουλευτές να ορκίζονταν πίστη στον νέο μονάρχη και να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους, για τον θάνατο της βασίλισσας. Οι περισσότερες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες θα ανασταλούν για 10 ημέρες. Στις 3:30 μ.μ., ο νέος μονάρχης θα φιλοξενήσει τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο για ακρόαση. Δύο ημέρες μετά το θάνατο της Βασίλισσας, οι διοικήσεις της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα κάνουν την επίσημη ανακήρυξη του νέου μονάρχη.
Την D+2 η σορός της βασίλισσας θα τοποθετηθεί στην Αίθουσα του Θρόνου, στο Μπάκιγχαμ
Την D+3 θα αρχίσει περιοδεία του νέου βασιλιά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η περιοδεία αρχίσει από το Γουεστμίνστερ στη Βουλή, όπου θα δεχθεί συλλυπητήρια από τους βουλευτές. Ακολουθούν το Εδιμβούργο και το κοινοβούλιο της Σκωτίας. Στη Σκωτία θα γίνει λειτουργία στον καθεδρικό του St. Giles. Την επόμενη ημέρα ο νέος βασιλιάς θα επισκεφτεί τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου θα δεχθεί και πάλι συλλυπητήρια από τα τοπικά κοινοβούλια. Θα γίνει και εκεί επιμνημόσυνη τελετή, στον Καθεδρικό της Αγίας Άννας, στο Μπέλφαστ.
Η «Επιχείρηση Λιοντάρι»
Η «Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου» δεν είναι η μόνη που προβλέπεται. Υπάρχει και η «Επιχείρηση Λιοντάρι» που είναι στην ουσία η πρόβα της μεταφοράς του φέρετρου της Ελισάβετ από το Μπάκιγχαμ στο Γουεστμίνστερ. Εκεί η σωρός θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Αυτό προβλέπεται να γίνει την έκτη με ένατη ημέρα από τον θάνατο της βασίλισσας. Η “Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου” περιλαμβάνει αναλυτικές λεπτομέρειες για το πώς θα τοποθετηθεί το φέρετρο και ποιοι θα είναι οι πρώτοι που θα προσκυνήσουν. Ο χώρος θα είναι ανοικτός 23 ώρες την ημέρα. Θα κλείνει μόνο μία ώρα την ημέρα. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του νέου βασιλιά θα είναι η Ουαλία. Θα επισκεφθεί το τοπικό Κοινοβούλιο και θα παρακολουθήσει επιμνημόσυνη τελετή στο Κάρντιφ, στον Καθεδρικό του Llandaff.
Η κηδεία
Η κηδεία της βασίλισσας θα γίνει δέκα ημέρες μετά το θάνατό της. Θα είναι η «Ημέρα Εθνικού Πένθους», και οι εργοδότες μπορούν να επιτρέψουν στο προσωπικό τους να μην εργαστεί εκείνη την ημέρα. Η βασίλισσα θα μεταφερθεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το έθνος το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Γουίνσδορ και η βασίλισσα θα ταφεί στη βασιλική κρύπτη, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, μαζί με τον πρίγκιπα Φίλιππο.