ΒΑΤΙΚΑΝΟ: Μέσα στα άδυτα του Βατικανού: Θεωρίες συνωμοσίας και ο “Τάφος του Λούσιφερ”-Η εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου αναζωπύρωσε φήμες, προφητείες και σενάρια συνωμοσίας που ξεκινούν από τον Μεσαίωνα και φτάνουν έως τον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Όπως αποκαλύπτει το tilegrafimanews.gr, στο επίκεντρο αυτής της σκοτεινής αφήγησης βρίσκεται ο λεγόμενος «Τάφος του Λούσιφερ», ένας αρχαίος τάφος στη Νεκρόπολη του Βατικανού με το όνομα Lucifer, που έχει συνδεθεί από συνωμοσιολογικούς κύκλους με αποκρυφιστικές τελετές.
Παρά το γεγονός ότι το όνομα «Lucifer» στην αρχαιότητα σήμαινε «αυτός που φέρει το φως», χωρίς σατανιστική διάσταση, σήμερα έχει ταυτιστεί στη λαϊκή συνείδηση με τον Εωσφόρο. Σύμφωνα με αυτές τις θεωρίες, ο Πάπας Φραγκίσκος πέρασε από τελετή ενεργοποίησης του Τάφου, συναντώντας υποτίθεται τον ίδιο τον Αντίχριστο.
Οι «πύλες» του Ιωβηλαίου και η επικίνδυνη ερμηνεία
Κατά τη διάρκεια του Ιωβηλαίου Έτους 2025, ο Πάπας είχε τελέσει το παραδοσιακό άνοιγμα πέντε «Αγίων Πυλών» σε βασιλικές της Ρώμης. Η Καθολική Εκκλησία ερμηνεύει τη διαδικασία αυτή ως σύμβολο πνευματικής αναγέννησης, αλλά για κάποιους θεωρητικούς της συνωμοσίας, οι «πύλες» αυτές ήταν ενεργειακές διόδοι για την είσοδο του Αντίχριστου στη Γη.
Αρκετές τέτοιες θεωρίες αναρτήθηκαν και διαδόθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, χωρίς καμία απόδειξη ή επίσημη βάση. Το Βατικανό, πιστό στην πάγια στάση του, δεν σχολίασε ποτέ δημόσια τέτοιες αναφορές, γεγονός που —για τους συνωμοσιολόγους— ερμηνεύεται ως ένοχη σιωπή.
Ο Vicarius Filii Dei και ο αριθμός 666
Μια από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες συνδέει τον τίτλο «Vicarius Filii Dei» με το 666, τον αριθμό του Θηρίου από την Αποκάλυψη. Ο τίτλος αυτός, που σημαίνει «Αντιπρόσωπος του Υιού του Θεού», αποδίδεται —λανθασμένα— επίσημα στον Πάπα. Σύμφωνα με τη ρωμαϊκή αριθμητική, τα γράμματα του τίτλου δίνουν άθροισμα 666.
Αυτό το εύρημα, που κυκλοφορεί κυρίως σε προτεσταντικούς κύκλους με έντονη αντιπαπική στάση, παρουσιάζεται ως στοιχείο ταύτισης της Παπικής Εκκλησίας με το Θηρίο. Όπως εξηγούν ειδικοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο τίτλος αυτός δεν έχει καμία θεσμική αναγνώριση και ο αριθμητικός συσχετισμός είναι αυθαίρετος.
Η προφητεία του Αγίου Μαλαχία και ο “Πέτρος ο Ρωμαίος”
Η προφητεία που προκαλεί ίσως τον μεγαλύτερο φόβο είναι αυτή του Ιρλανδού Αγίου Μαλαχία, η οποία καταγράφει 112 Πάπες, ξεκινώντας από το 1143 μ.Χ. Μετά τον 112ο Πάπα —που πολλοί θεωρούν ότι είναι ο Φραγκίσκος—, αναμένεται ο «Πέτρος ο Ρωμαίος», ένας Ποντίφικας που, σύμφωνα με το κείμενο, «θα ποιμάνει μέσα σε θλίψεις» και θα δει την «Πόλη των Επτά Λόφων» (δηλαδή τη Ρώμη) να καταστρέφεται, πριν από την Ημέρα της Κρίσης.
Η Προφητεία των Παπών βρέθηκε σε μοναστικά αρχεία το 1590 και έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον λόγω των «εύστοχων» περιγραφών παλαιότερων Πάπων. Μετά τον θάνατο του Φραγκίσκου, οι εικασίες εντείνονται, αφού τουλάχιστον τρεις καρδινάλιοι που θεωρούνται φαβορί για το παπικό αξίωμα έχουν το όνομα Πέτρος.
Ο θάνατος του Πάπα και η θεωρία της δολοφονίας από τον Βανς
Στο κλίμα μυστηρίου, συνωμοσιολόγοι έσπευσαν να συνδέσουν τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος τον είχε επισκεφθεί λίγες ώρες πριν την κοίμησή του. Όπως αποκαλύπτει το tilegrafimanews.gr, κάποιες διαδικτυακές πηγές μετέφρασαν ειρωνικά τη φράση του Βανς «φαίνεστε καλύτερα» ως συγκαλυμμένη απειλή.
Τα σενάρια έφτασαν μέχρι τον ισχυρισμό ότι ο Βανς τον δηλητηρίασε. Φυσικά, δεν υπάρχουν στοιχεία, και η αφήγηση αυτή γρήγορα έγινε αντικείμενο χλευασμού ακόμα και από Αμερικανούς κωμικούς, που παρουσίαζαν τον Βανς ως… Χάρο. Όμως, παρά την έλλειψη τεκμηρίωσης, η εξάπλωση αυτών των θεωριών εντείνει ένα ευρύτερο κύμα δυσπιστίας προς την επίσημη εκκλησιαστική και πολιτική αφήγηση.
Η κοινωνική ανάγκη πίσω από τις θεωρίες
Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το Βατικανό και τον Πάπα δεν είναι νέες, αλλά σε περιόδους κρίσης επανέρχονται με ένταση. Οι αναζητήσεις για το τέλος του κόσμου, την Αποκάλυψη, την επερχόμενη έλευση του Αντίχριστου και τις μυστικές πύλες εξηγούν —ψυχολογικά και κοινωνιολογικά— την ανάγκη για ερμηνείες σε έναν κόσμο αβεβαιότητας.
Η σιωπή της Εκκλησίας ενισχύει τις φήμες, την ώρα που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν έδαφος για διασπορά. Οι θεωρίες αυτές λειτουργούν, τελικά, σαν καθρέφτης φόβων και υπαρξιακών αγωνιών της εποχής μας.