Βουλγαρία: Στο άκουσμα το τραγούδι Καλίνκα. Παντού ρωσικές σημαίες και μπλουζάκια με την εικόνα του Πούτιν: ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει κλονίσει τις πεποιθήσεις των Βούλγαρων ρωσόφιλων, που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της χώρας σήμερα σε ένα φεστιβάλ με εορταστική ατμόσφαιρα.
Σε αυτό το φτωχό βαλκανικό κράτος που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2004 και στην ΕΕ το 2007, πολλοί κάτοικοι, νοσταλγοί του κομμουνιστικού καθεστώτος, εξακολουθούν να κοιτάζουν προς Ανατολάς.
Ο Χρίστο Γκάνεφ, ένας 60χρονος επαγγελματίας οδηγός, έφτασε στο σημείο νωρίς το πρωί.
Σε πάγκους που πουλούσαν όλα τα είδη ρωσικών εμπορευμάτων, από καπέλα μέχρι φλιτζάνια τσαγιού, αγόρασε ένα μπλουζάκι με το “Ζ” σύμβολο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με ένα σχέδιο ενός πάνοπλου στρατιώτη.
«Χωρίς τη Ρωσία, η Βουλγαρία δεν θα υπήρχε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφερόμενος ειδικότερα στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-1878, ο οποίος έβαλε τέλος σε πέντε αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας.
Παντρεμένος με Ρωσίδα που γνώρισε όταν δούλευε στη Σιβηρία στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αυτός ο άντρας επιβλητικού αναστήματος υπερασπίζεται τις πολιτικές του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, πεπεισμένος ότι «πολεμά τον ναζισμό».
Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει «υπέρ ενός πυρηνικού πολέμου, αν αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει κανείς για να απελευθερωθεί από την αμερικανική κυριαρχία».
«Να αγαπάς τη Ρωσία σαν την αδερφή σου»
Αυτό το φεστιβάλ πραγματοποιείται συνήθως στην όχθη της λίμνης Κοπρίνκα. Ωστόσο, φέτος, η δήμαρχος της κοινότητας, Γκαλίνα Στοϊάνοβα αρνήθηκε να δώσει άδεια για την διεξαγωγή της εκδήλωσης λόγω του πλαισίου που επικρατεί στο διεθνές στερέωμα.
Και οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν σε μια ορεινή τοποθεσία με θέα την πόλη Καλόφερ σε απόσταση από εκεί μισή ώρα με το αυτοκίνητο.
«Είναι η μόνη ελεύθερη συγκέντρωση στον κόσμο», λέει ο Νικολάι Μαλίνοφ, αρχηγός ενός κόμματος που συγκεντρώνει Βούλγαρους ρωσόφιλους.
Εργάζεται για μια διεθνή ένωση, μια ιδέα στην οποία τάχθηκε υπέρ, σύμφωνα με τον ίδιο, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, τον οποίο συνάντησε αυτοπροσώπως στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Μόσχα.
Κατηγορούμενος το 2019 για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας, ο Μαλίνοφ παρασημοφορήθηκε την ίδια χρονιά με το Τάγμα Φιλίας από τον Πούτιν.
«Για τους Βούλγαρους, το να αγαπάς τη Ρωσία είναι σαν να αγαπάς την αδερφή σου, τη μητέρα σου», είπε σήμερα, υπό τα χειροκροτήματος του πλήθους.
Από τους νεότερους που ήρθαν στη συγκέντρωση αυτή, ο πρόεδρος ενός σχηματισμού κομμουνιστικής νεολαίας, ο Γκουεόργκι Ιβάνοφ, 17 ετών, τυλιγμένος με μια σημαία προς τιμή του Στάλιν.
«Εκτιμώ τα αυταρχικά καθεστώτα γιατί εγγυώνται την ενότητα χωρίς να ανησυχούν για τις εθνοτικές και σεξουαλικές μειονότητες», είπε αυτός ο μαθητής λυκείου, που δεν συγκινείται από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διέπραξε η Μόσχα στην Ουκρανία.
Πολιτικό αδιέξοδο
Στο πλευρό του, η Βενέτα, μια εβδομηντάχρονη που δεν ήθελε να δώσει το επίθετό της, κουβαλούσε ένα πανό που υπερασπίζεται τα «δημοψηφίσματα» της προσάρτησης στη Ρωσία που πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές… και εύχεται την ίδια τύχη στη Βουλγαρία.
Οι δύο χώρες μοιράζονται συγγενικές γλώσσες, το κυριλλικό αλφάβητο και τον ορθόδοξο χριστιανισμό. Και υπό την κομμουνιστική δικτατορία, η Σόφια θεωρούνταν ο πιο ένθερμος σύμμαχος της Μόσχας.
Σχεδόν οι μισοί Βούλγαροι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν ευθύνεται για την τρέχουσα κατάσταση και πολλοί είναι αντίθετοι με την παράδοση όπλων στο Κίεβο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο.
Μια εβδομάδα πριν από τις νέες βουλευτικές εκλογές σε αυτή τη χώρα που πλήττεται από πολιτικές κρίσεις, πολίτες λησμονούν τη σταθερότητα παλιότερων ετών.
Για την Τατιάνα Ιβάνοβα, μια 66χρονη Ρωσίδα που ζει στη Βουλγαρία για 40 χρόνια, «είναι ατυχές που οι Βούλγαροι, σε μεγάλο βαθμό ρωσόφιλοι, αφήνονται να κυβερνώνται από μια χούφτα φιλοδυτικών».
Στο στόχατρό της, ο πρώην πρωθυπουργός των Φιλελευθέρων Κίριλ Πέτκοφ, ένας δηλωμένος φιλοευρωπαίος. Νικητής των τελευταίων εκλογών τον Νοέμβριο του 2021, το υπουργικό του συμβούλιο ανατράπηκε με πρόταση μομφής τον Ιούνιο.
Την Κυριακή θα προσπαθήσει να επιστρέψει στην εξουσία. Αλλά το εγχείρημα φαίνεται δύσκολο: ο συντηρητικός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος κυβέρνηση τη χώρα σχεδόν συνεχώς από το 2009 έως τον Απρίλιο του 2021, εμφανίζεται ως νικητής, ακόμη κι αν θα δυσκολευτεί να σχηματίσει συνασπισμό, σύμφωνα με την άποψη των αναλυτών.
Μετά από τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε ενάμιση χρόνο, αναλυτές προβλέπουν ήδη επιστροφή στις κάλπες μέσα στους επόμενους μήνες.
ΓΣ