Καταψηφίστηκε στη βρετανική Βουλή η Πρόταση Μομφής εναντίον της κυβέρνησης της Τερέζας Μέι που είχε καταθέσει το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν.
Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 306 βουλευτές, ενώ κατά ψήφισαν 325 βουλευτές.
Κυβέρνηση «ανοχής» 19 μόλις βουλευτών έχει πλέον η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.
Με 306 ψήφους υπέρ και 325 κατά, η Τερέζα Μέι παραμένει στην προεδρία της κυβέρνησης της Βρετανίας και πλέον μετρά αντίστροφα για τις 72 μόλις ημέρες που απομένουν μέχρι την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ηγέτης των εργατικών απέρριψε οποιαδήποτε πιθανότητα διαβουλεύσεων με την Τερέζα Μέι, ζητώντας εκ νέου την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς καμία συμφωνία.
Παράλληλα, σε ομιλία του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν -η χώρα του οποίου τηρεί τη σκληρότερη στάση έναντι της Βρετανίας- απορρίπτει κάθε πιθανότητα νέων διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιον, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κανέναν λόγο να υποχωρήσει για ένα εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα της Βρετανίας.
Η Τερέζα Μέι που έλαβε τη στήριξη από το συγκυβερνών Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας, δήλωσε την πρόθεσή της να συνομιλήσει με την αντιπολίτευση για να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε η χώρα, η οποία εισάγει το 70% των αγαθών της που βρίσκονται στα πολυκαταστήματά της από κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μην αντιμετωπίσει άμεσα τεράστια προβλήματα.
Ωστόσο η νίκη της Τερέζα Μέι δεν θα θέσει τέρμα στην πρωτοφανή πολιτική κρίση στη Βρετανία. Η πρωθυπουργός θα πρέπει να φέρει ενώπιον της βουλής των Κοινοτήτων μια νέα πρόταση για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την 21 Ιανουαρίου.
Η ίδια η πρωθυπουργός της Βρετανίας ελπίζει ότι θα μπορέσει να λάβει μια καλύτερη συμφωνία -ιδίως στο ζήτημα των συνόρων Βορείου Ιρλανδία και Δημοκρατίας τη Ιρλανδίας, για να κάμψει τις αντιρρήσεις των βουλευτών, ωστόσο δεν φαίνεται καθόλου πιθανό οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρουν κάτι καλύτερο στο Λονδίνο.
Σε ένα τέτοιο σενάριο η Βρετανία θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου και θα αναγκαστεί να ζητήσει της εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου για την εισαγωγή και εξαγωγή αγαθών και υπηρεσιών.
Η ίδια η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι μια έξοδος χωρίς συμφωνία είναι καλύτερο σενάριο από μια έξοδο με μια κακή συμφωνία.
Οι πιέσεις προς την Τερέζα Μέι να ζητήσει την χρονική επέκταση της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια διαδικασία που για να πραγματοποιηθεί απαιτεί, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ε.Ε., την ομοφωνία των 27 κρατών – μελών.