Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 99 ετών, ο Πρίγκιπας Φίλιππος. Ο Πρίγκιπας Φίλιππος πέρασε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Είχε νοσηλευτεί 28 ημέρες στο νοσοκομείο λόγω προβλημάτων με την καρδιά του, ενώ υποβλήθηκε και σε επέμβαση.
Ο Δούκας του Εδιμβούργου ήταν παντρεμένος με την βασίλισσα Ελισάβετ για 73 χρόνια και στάθηκε στο πλευρό της κατά τη διάρκεια της 69χρονης βασιλείας της.
Ο Φίλιππος, γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 ως Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας. Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος.
Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με την 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού. Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του.
Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου.
Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957. Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο.
Έχει οκτώ εγγόνια και δέκα δισέγγονα. Μέσω διατάγματος, το 1960, δόθηκε η δυνατότητα στους απογόνους του Φιλίππου και της Ελισάβετ που δεν έφεραν τίτλους να χρησιμοποιούν το επώνυμο Μαουντμπάττεν-Ουίνδσορ.
Ως μεγάλος υποστηρικτής των αθλημάτων, ο Φίλιππος βοήθησε στο να αναπτυχθεί η ιπποδρομία συνδυασμένης οδήγησης. Είναι προστάτης σε πάνω από 800 οργανώσεις και υπηρετεί ως πρόεδρος του προγράμματος «Βραβείο του Δούκα του Εδιμβούργου» για νέους ηλικίας 14 έως 24 ετών.
Οκταήμερο πένθος για τη Βασίλισσα Ελισάβετ
Η Βασίλισσα Ελισάβετ αναμένεται να εισέλθει σε περίοδο πένθους οκτώ ημερών μετά το θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου.
Η Ελισάβετ δεν θα εκτελέσει καθήκοντα, ακόμη και ιδιωτικά, η Βασιλική Σύμφωνη Γνώμη δεν θα δοθεί για νόμους της Κυβέρνησης, ενώ και οι κρατικές υποθέσεις θα τεθούν επίσης σε παύση.
Μετά από αυτές τις οκτώ ημέρες, το Παλάτι θα διατηρήσει μια περαιτέρω περίοδο πένθους για 30 ημέρες.
Στο κάστρο του Γουίνδσορ η ιδιωτική κηδεία
Η κηδεία αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες, ωστόσο σύμφωνα με βρετανικά Μέσα, ο δούκας του Εδιμβούργου δεν επιθυμούσε να τεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα, καθώς όπως είχε πει πολλές φορές δεν ήθελε την «φασαρία».
Ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ αν και δικαιούται κρατική κηδεία, είχε εκφράσει την επιθυμία του να έχει μια ιδιωτική κηδεία στρατιωτικού στιλ στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου με ταφή στους κήπους Frogmore, όπου βρίσκονται η βασίλισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Άλμπερτ.
Μεσίστιες οι σημαίες
Η Βρετανία έχει ήδη μπει σε μια εθνική περίοδο πένθους που θα διαρκέσει μέχρι την κηδεία και οπού οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.
Η εθνική περίοδος πένθους πρέπει να «τηρείται από όλους», συμπεριλαμβανομένων των εθνικών εκπροσώπων που υπηρετούν στο εξωτερικό.
Κάτι που σημαίνει ότι όλες οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες και τα μέλη του Κοινοβουλίου θα φορούν μαύρα περιβραχιόνια και, στην περίπτωση των ανδρών, και γραβάτες.
Εξαίρεση αποτελεί η σημαία Royal Standard, πάνω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ καθώς αντιπροσωπεύει τη μοναρχία.
Επίσης, οι τοπικές αρχές (πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά, κ.λπ.) θα κληθούν να δώσουν «ιδιαίτερη προσοχή» στην άσκηση των επίσημων δραστηριοτήτων τους.