WWW.FACEBOOK.COM: Την παράνομη χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω των social media σε όλο της το μεγαλείο αποκαλύπτει το τεράστιο σκάνδαλο με επίκεντρο τον αμερικανικό κολοσσό του Facebook και την Cambridge Analytica, το οποίο αποτελεί τη μαζικότερη παραβίαση δεδομένων μέσου κοινωνικής δικτύωσης μέχρι σήμερα.
Μπορεί χθες ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ να παραδέχτηκε ότι «κάναμε λάθη και υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν» ωστόσο πρέπει να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Πρέπει να εξηγήσει πώς υπεκλάπησαν οι λογαριασμοί 50 και πλέον εκατομμυρίων χρηστών του facebook και στοιχεία τους χρησιμοποιήθηκαν για πολιτική χειραγώγηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, ακόμη και την Κένυα.
Νομοθέτες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού στην Ε.Ε. και τις Ηνωμένες Πολιτείες …επέπληξαν το Facebook και ζήτησαν από τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλό του να γνωστοποιήσει πώς η πλατφόρμα δικτύωσης απέτυχε να προστατεύσει τα δεδομένα των χρηστών.
Το σκάνδαλο έφερε επίσης εκστρατείες που προτρέπουν πολίτες να διαγράψουν τους λογαριασμούς τους προκαλώντας κύμα αποχωρήσεων από το δημοφιλές μέσο, αφού ξεμπροστιάστηκε μια εκ των πολυεθνικών που κερδοσκοπεί από το γεγονός ότι εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες παγκοσμίως παραδίδουν οικειοθελώς προσωπικά δεδομένα.
Στο μεταξύ αναμένεται πλήθος νομικών προσφυγών σε βάρος του διαδικτυακού γίγαντα, αφού η πρώτη ομαδική αγωγή κατατέθηκε ήδη σε δικαστήριο του Σαν Χοσέ στην πολιτεία της Καλιφόρνια.
Πως επηρεάζουν εκλογές
Η βρετανική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων, που διεύθυνε ο πρώην ακροδεξιός πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, συνέλεξε τα προσωπικά δεδομένα χρηστών του facebook με το οποίο είχε συνεργασία προκειμένου να τους επηρεάσει υπέρ του πρώτου στις προεδρικές εκλογές.
Σύμβαση με την εταιρεία είχε συνάψει η ομάδα προεκλογική εκστρατείας του Αμερικανού μεγιστάνα, με τα στοιχεία να χρησιμοποιούνται ύστερα για επηρεασμό ψηφοφόρων στην «ύποπτη» εκλογική αναμέτρηση του 2016, αλλά και Βρετανών ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.
Ο επικεφαλής της Cambridge Analytica -με την οποία παραδέχθηκε ότι έχει συνεργαστεί και η βρετανική κυβέρνηση- Αλεξάντερ Νιξ, ο οποίος αποπέμφθηκε και δήλωσε σε βίντεο που καταγράφηκε με κρυφή κάμερα ότι η εταιρεία διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην εκλογική νίκη του Τραμπ.
Ο Μπάνον, εκτός από συμβούλος του Τραμπ, ήταν επίσης στρατιώτης, τραπεζίτης, και επικεφαλής του ακροδεξιού ιστότοπου Breitbart News από όπου αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Βασικοί υποστηρικτές του ήταν η πλούσια οικογένεια Μέρσερ. Η Cambridge Analytica ανήκει εν μέρει στον Αμερικανό επιχειρηματία Ρόμπερτ Μέρσερ.
Στο πολυσυζητημένο βιβλίο «Φωτιά και οργή» ο Μπάνον χαρακτήριζε, μεταξύ άλλων, «προδοσία» τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ με Ρωσίδα δικηγόρο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας προκαλώντας αντιδράσεις.
Τι είπε ο πληροφοριοδότης
Ο Κρίστοφερ Γουίλι, ο πληροφοριοδότης που εργάστηκε μαζί με τον καθηγητή του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, Αλεξάντρ Κόγκαν, για να συγκεντρώσει τα δεδομένα για την Cambridge Analytica, δήλωσε μεταξύ άλλων στον Observer το εξής:
Εκμεταλλευτήκαμε το Facebook για να συγκεντρώσουμε εκατομμύρια προσωπικά προφίλ. Και κατασκευάσαμε μοντέλα για να εκμεταλλευθούμε ό,τι ξέραμε γι’ αυτούς, για να στοχεύσουμε τους ενδόμυχους φόβους τους. Αυτή ήταν η βάση επί της οποίας στήθηκε ολόκληρη η εταιρεία.
«Το σύστημα μπορεί να βομβαρδίσει τα προφίλ μεμονωμένων ψηφοφόρων με προσωποποιημένα διαφημιστικά μηνύματα» πρόσθεσε ο ίδιος και αργότερα είπε ότι θα καταθέσει σχετικά με τις δραστηριότητες της Cambridge Analytica ενώπιον των νομοθέτων στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
[irp posts=”177667″ name=”Η Google τιμά την γιορτή της Γυναίκας – Doodle”]
Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα
Ο καθηγητής ψυχολογίας Αλεξάντρ Κόγκαν, που συγκέντρωσε τα δεδομένα κατήγγειλε ότι Facebook και Cambridge Analytica τον χρησιμοποιούν ως αποδιοπομπαίο τράγο. Ο ίδιος δημιούργησε την εφαρμογή στον ιστότοπο την οποία κατέβασαν 270.000 άνθρωποι.
Σύμφωνα με τον μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Κόγκαν παραβίασε την πολιτική περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων δίνοντας τα στοιχεία στην Cambridge Analytica. Αυτή όμως «μας είχε διαβεβαιώσει ότι όλα ήταν απολύτως νόμιμα και βάσει των κανονισμών λειτουργίας», τόνισε ο ίδιος.
Η θυγατρική Cambridge Analytica ισχυρίστηκε ότι «συμμορφώνεται πλήρως με τους όρους υπηρεσίας του Facebook» και αρνήθηκε οποιαδήποτε άδικη ενέργεια κατά τη συλλογή δεδομένων από το Facebook για την περαιτέρω προώθηση πολιτικών στους πελάτες.
Αξίζει να σημειωθεί πως η μητρική εταιρία λειτουργεί από το 1997 και έχει κινηθεί ύπουλα σε εκλογές περισσότερων από 50 χώρες, «βοηθώντας» είτε υποψηφίους είτε κόμματα μέσω διαδικτυακών και μη εκστρατειών, διασπορά ειδήσεων μέχρι και γκράφιτι.
Η Cambridge Analytica διεξήγαγε επίσης την εκστρατεία επανεκλογής του Προέδρου της Κένυας, Ουχούρου Κενιάτα, όπως μετέδωσε το βρετανικό κανάλι Channel 4.
Μετά τις αποκαλύψεις το Facebook υπέστη απώλειες 50 δισ. δολαρίων μέσα σε 48 ώρες και ο Ζούκερμπεργκ έχασε 9 δισεκατομμύρια δολάρια από την προσωπική περιουσία του, σύμφωνα με το Forbes. Ο ίδιος δήλωσε ότι η εταιρεία του θα εφαρμόσει τρία νέα μέτρα για την καλύτερη προστασία των δεδομένων, ο περιορισμός της πρόσβασης των προγραμματιστών στα δεδομένα χρηστών.
«Σκάνδαλο της κατασκευής του Facebook»
Πάνω από δύο δισεκατομμύρια από εμάς χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο, το οποίο πριν από 15 χρόνια δεν υπήρχε.
Τα fake news έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να «μοιραστούν», σύμφωνα με έρευνα του MIT, που διαπίστωσε ότι τα ψεύτικα νέα ταξιδεύουν πολύ ταχύτερα στο Facebook.
Ο μόνος τρόπος για τον έλεγχο του Facebook είναι να διαγράψετε το λογαριασμό σας, σύμφωνα με αναλυτές, καθώς και οι πιο αυστηρές ρυθμίσεις ασφαλείας δεν θα το προστατεύσουν.
O δημοσιογράφος, Τζον Χάρις, γράφει στον Guardian ότι πρόκειται για «ένα σκάνδαλο της ίδιας της κατασκευής του Facebook», το οποίο αποκαλύπτει το τρομερό και αναπόφευκτο χάος που έχει δημιουργηθεί με δισεκατομμύρια «παίκτες» online.
Κι αυτό γιατί το Facebook εργάστηκε ακούραστα για να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για τους χρήστες και να επωφεληθεί από αυτό κερδίζοντας. Η υπόθεση δείχνει πώς η Cambridge Analytica είναι ένοχη για διαφημιστική εκστρατεία, αλλά και πώς «εξόρυξη δεδομένων» δηλητηριάζει την πολιτική.
Ο Χάρις αναφέρεται στην επανεμφάνιση ενός καταγγέλλοντος με το όνομα Σαντι Παρακίλας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι πληροφορίες από εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους είναι πιθανό να είχαν συλλέξει εταιρείες μεταξύ 2011 και 2012, ενώ τα συστήματα προστασίας του Facebook για την παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνταν αυτές οι πληροφορίες συχνά ήταν σαν να μην υπάρχουν.
Ακόμη και αν το Facebook έχει αλλάξει από τότε τους κανόνες του για να σταματήσει τις εφαρμογές τρίτων που έχουν πρόσβαση σε δεδομένα από τους φίλους, σήμερα φαίνεται ότι ο Ζούκερμπεργκ και οι συνάδελφοί του είναι ένοχοι μιας επικής αποτυχίας της εταιρείας, που «φέρνει τον κόσμο πιο κοντά», αναφέρει το efysn.gr.