Λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ειδικοί προειδοποιούν ότι, η μεταναστευτική κρίση και οι κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ κεντρικών και ανατολικών χωρών μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ούγγροι και Αμερικανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι, αυτή τη στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και θα πρέπει να βρει άμεσα μία λύση καθώς έδειξε αδράνεια σ΄ένα θέμα που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η γαλλική εφημερίδα “Le Figaro” επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η Ευρωπαική Ενωση δεν βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπη με μία τεράστια προσφυγική κρίση . “Η ουκρανική κρίση, και εν συνεχεία ο πόλεμος νεύρων για το αν η Ελλάδα θα πτωχεύσει, απασχόλησαν έντονα τους ηγέτες της γηραιάς ηπείρου τους τελευταίες μήνες , οι οποίοι έβαλαν σε δεύτερη μοίρα το προσφυγικό: “Ουκρανία, Ελλάδα, πρόσφυγες: Kάθε κρίση επιστρέφει στην Ευρώπη τους δαίμονές της”, σχολιάζει η γαλλική συντηρητική εφημερίδα προσθέτοντας πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες κινητοποιήθηκαν την τελευταία στιγμή όταν η Μεσόγειος είχε γίνει ήδη υγρός τάφος για μετανάστες και πρόσφυγες που αναζητούσαν μία καλύτερη ζωή στην ευρωπαική “γη της επαγγελίας”.
Mετά από διαμάχη εβδομάδων, οι «28» κατάφεραν να συμφωνήσουν στη μελλοντική πολιτική της Ε.Ε και ιδιαίτερα στην ανάγκη ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, γράφει ο διεθνής Τύπος επισημαίνοντας ότι, κατά τις επτάωρες διαπραγματεύσεις, οι διαφωνίες ως προς την διανομή των προσφύγων δεν επιλύθηκαν, ωστόσο δεν έπαιξαν κανένα ρόλο, πως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.
Μία μέρα μετά τη μετ’ εμποδίων απόφαση για τη μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 προσφύγων, κυρίως από την Ελλάδα και την Ιταλία (πέρα από τις 40.000), οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα, για να ανακοπεί η ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη.
Ο γαλλογερμανικός άξονα εξήρε την αναγκαιότητα εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία συνδέοντας άμεσα τον εφιάλτη που ζουν οι πολίτες από την Συρία που αναγκάζονται να ξεσπιτωθούν για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου με την παραμονή του προέδρου της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία. Η Τσεχία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία που καταψήφισαν την απόφαση για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στο συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών δεν παρέλειψαν και χθες να εκτοξεύσουν πυρά κατά της πολιτικής της ΕΕ στο θέμα του μεταναστευτικού αλλά και κατά της Ελλάδας για την κακή διαχείριση των συνόρων της, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα “Le Monde”.Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, που ενσαρκώνει το σκληρό πρόσωπο της Ευρώπης, πρότεινε την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε στην Ελλάδα μέσω διεθνούς στρατιωτικής δύναμης. Tην πρόταση έκανε χτες στη συνάντηση της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) στην πόλη Μπαντ Σταφελστάιν, προσκεκλημένος του Bαυαρού πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Χορστ Ζέεχοφερ. “Θα πρέπει η Ελλάδα να αφήσει τα σύνορά της σε άλλα κράτη. Εάν η Ελλάδα απευθύνει σχετική παράκληση στους διεθνείς εταίρους της, τότε η Ουγγαρία θα συμμετάσχει σε μία τέτοια δράση”, είπε ο Ορμπάν επισημαίνοντας ότι και τα νότια σύνορα της Βαυαρίας προστατεύονται σήμερα από την Ουγγαρία. Ο Βαυαρός πρωθυπουργός Ζεεχόφερ, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Μέρκεκλ για το προσφυγικό, ευχαρίστησε τον Ορμπάν για τις προσπάθειές του να φέρει και πάλι τάξη και σύστημα στα σύνορα και τόνισε ότι γι΄αυτό ο Ούγγρος πρωθυπουργός χρειάζεται υποστήριξη και όχι κριτική.