Αζερμπαϊτζάν: Συνέντευξη στο πρακτορείο “Minval.az” παραχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Elmar Mammadyarov.
Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ζήτημα το Καραμπάχ με την Αρμενία. Διαβάστε τι ανέφερε:
– Κύριε υπουργέ, τις προηγούμενες ημέρες διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις σας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Zohrab Mnatsakanyan μέσω βιντεοκλήσης. Πριν από αυτό, ακούστηκε η δήλωση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Sergey Lavrov σχετικά με ένα σταδιακό πλάνο βάσει του οποίου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, ακολούθησαν υστερικές δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας ότι δεν τους αρέσει αυτό το πλάνο και ότι δεν διαπραγματεύονται βάσει αυτού. Ως αποτέλεσμα, αμφότερες οι δηλώσεις και οι διαπραγματεύσεις προκάλεσαν μια πολύ έντονη αντίδραση της κοινωνία και των κοινωνικών δικτύων. Πολλοί έθεσαν το ερώτημα, αν υπάρχει νόημα στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Αρμενία, εφόσον αρνούνται να συζητήσουν την απόσυρση των στρατευμάτων τους; Και αν μιλήσουμε ευθέως, δεν έπρεπε μετά τις δηλώσεις του Mnatsakanyan να αρνηθούμε αυτόν τον «βίντεο-γύρο» των διαπραγματεύσεων ενόψει της προφανούς μη επικοδομητικής θέσης του Ερεβάν;
“Η μόνη διαφορά μεταξύ της συνάντησης της 21ης Απριλίου και των προηγούμενων γύρων διαπραγματεύσεων για την επίλυση της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν ήταν η από απόσταση διοργάνωσή της. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην ίδια μορφή και με την ίδια ημερήσια διάταξη.
Η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει τις ουσιώδεις και προσανατολισμένες προς το αποτελέσμα διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης και πάντα δηλώναμε ότι θα τις χρησιμοποιούμε, ενώ εξετάζονται οι δυνατότητες ειρηνικής διευθέτησης. Ταυτόχρονα, είναι απολύτως προφανές, βάσει τόσο του ανώτατου νόμου του κράτους μας όσο και του διεθνούς δικαίου, ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει κάθε δικαίωμα να αποκαταστήσει την εδαφική του ακεραιότητα με κάθε μέσο εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του, όπως αυτό καταγράφεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στην τελική πράξη του Ελσίνκι , στην Χάρτα του Παρισιού και τα γνωστά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Πριν ξεκινήσει η συνάντηση, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov εξέφρασε τη θέση του σχετικά με τη σταδιακή διευθέτηση της σύγκρουσης, η οποία εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και αντικατοπτρίζεται σαφώς στις δηλώσεις των συμπροέδρων. Σε απάντηση, ο Αρμένιος Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ότι το ζήτημα της επιστροφής των εδαφών δεν εξετάζεται και ανέφερε επίσης τα θέματα ασφάλειας και την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών. Είναι σαφές ότι έκανε αυτή τη ρητορική επίθεση για να ηρεμήσει το εσωτερικό κοινό. Διαφορετικά, ο ίδιος ο Mnatsakanyan δεν θα συμμετείχε λίγες ώρες μετά τη δήλωση αυτή στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τη μορφή τηλεδιάσκεψης.
Εάν ρωτήσετε τι έχει κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με αυτό, η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν έχει δείξει ότι τα λόγια της δεν διαφέρουν από την πράξη, η θέση της είναι αμετάβλητη και ο μοναδικός της σκοπός είναι να ελευθερώσει τα διεθνώς αναγνωρισμένα εδάφη της και να αποκαταστήσει τα δικαιώματα των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων της. Με άλλα λόγια, η χώρα κατακτητής έχει μέχρι στιγμής προβεί σε πολλές δηλώσεις, εντελώς αβάσιμες, που οδηγούν σε αυταπάτες και αποσκοπούν στην εξαπάτηση της διεθνούς κοινότητας. Όμως η αλήθεια είναι ακλόνητη, οι ηχηρές δηλώσεις για τον νόμο και την ασφάλεια μετά τη σοβαρότατη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τη μαζική παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχουν ενταχθεί και δεν θα ενταχθούν ποτέ σε κανένα πλαίσιο νόμου και κανονισμού της διεθνούς κοινότητας. Νιώθοντας ότι έχουν φτάσει σε αδιέξοδο στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η Αρμενία λαμβάνει μέτρα για να τη διαταράξει, πραγματοποιώντας προκλητικές ενέργειες. Αυτός είναι και ο στόχος τους, να βλαψουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αποδίδοντας εντωμεταξύ την ευθύνη στο Αζερμπαϊτζάν. Αλλά, επαναλαμβάνω, το Αζερμπαϊτζάν είναι ενιαίο στα λόγια και τις πράξεις του, ενεργούμε πάντα με ειλικρίνεια και προχωράμε σταθερά προς τον υφιστάμενο στόχο. Σε αυτήν την υπόθεση πορευόμαστε με το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη στο πλευρό μας”.
– Ίσως η ερώτηση να ακουστεί κάπως ερασιτεχνική, αλλά τι πραγματικά συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις; Ο Mnatsakanyan έρχεται απλά να μιλήσει και να πιει τσάι; Ή μήπως η Αρμενία έχει μια θέση για «τους δικούς της», μια άλλη για τις διαπραγματεύσεις και μια τρίτη για κάποιον άλλο;
“Με βάση τη λογική της αρμενικής πλευράς, οι υπουργοί των δύο χωρών και οι συμπρόεδροι που εκπροσωπούν τα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και οι υπουργοί των χωρών-συμπροέδρων που συμμετέχουν σε αυτήν τη διαδικασία, δεν έχουν κάποια άλλη ασχολία πέραν του να κάνουν συναντήσεις για ένα φλιτζάνι τσάι. Είναι γνωστό ότι οι διαπραγματεύσεις είναι εμπιστευτικές. Οι λεπτομέρειες τους δεν αποκαλύπτονται, αλλά το γενικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα έχει επανειλημμένα περιγραφεί από τους συμπροέδρους, καθώς και από δηλώσεις σε επίπεδο ηγετών των χωρών -συμπροέδρων.
Σε όλα αυτά αντανακλώνται στοιχεία μιας σταδιακής διευθέτησης της σύγκρουσης, δηλαδή μια σταδιακή εξάλειψη των συνεπειών της σύγκρουσης, όπου το αρχικό στάδιο θα ήταν η απελευθέρωση των κατεχόμενων περιοχών γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η επιστροφή των Αζερμπαϊτζανών που εκδιώχθηκαν από αυτές τις περιοχές στα σπίτια τους και το άνοιγμα των συγκοινωνιών μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Προβλέπεται η διασφάλιση συνθηκών για τη συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ για κάποιο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη τα επόμενα στάδια του καθεστώτος της περιοχής στο πλαίσιο της τήρησης της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν. Για την αρμενική πλευρά, η οποία ισχυρίζεται ότι αυτά τα στοιχεία φέρεται να μην συζητήθηκαν, και ότι κανένα έγγραφο δεν βρίσκεται επί του τάπητος των διαπραγματεύσεων, αντί να εξαπατά τους συμπατριώτες της, θα ήταν καλύτερο, χωρίς να χάνουμε μάταια χρόνο, να προετοιμάσει τον λαό της για ειρήνη, όπως συμφώνησε ενώπιον της διεθνούς κοινότητας”.
– Κατά τη γνώμη σας, υπάρχει ακόμα ευκαιρία για τη διπλωματία στο Καραμπάχ;
“Ως άτομο που συμμετέχει άμεσα στις διαπραγματεύσεις για πολλά χρόνια, προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει δυνατότητα να επιλυθεί η σύγκρουση μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά είναι απαραίτητο τα μέρη να επιδείξουν πολιτική βούληση. Κοιτάξτε, έχουμε βιώσει την καταστροφή και τις απώλειες που μπορεί να φέρει ο πόλεμος, γνωρίζουμε καλά την πρόοδο που μπορεί να αποκαταστήσει την ειρήνη στην περιοχή εάν επιλυθεί η σύγκρουση και γνωρίζουμε τι απαιτούν οι κανόνες και οι αρχές του διεθνούς δικαίου. Είναι αδύνατο να μιλάμε για ασφάλεια χωρίς την εξάλειψη του παράγοντα κατοχής και για ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς την αποκατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Εάν επιθυμούμε ειρήνη, ασφάλεια, φυσιολογικές σχέσεις καλής γειτονίας και τέλος πρόοδο, τότε πρέπει να εξαλειφθούν οι σοβαρές συνέπειες της σύγκρουσης που έχω επισημάνει και τα κράτη πρέπει να σέβονται την εδαφική ακεραιότητα του άλλου εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους. Δεν υπάρχει άλλη φόρμουλα για την ειρήνη”.