Συνέντευξη στην Ασημίνα Ρούσσου
Ταπεινός, αυθεντικός,γαλήνιος.Αυτός είναι ο Λευτέρης Πανταζής. Ένας άνθρωπος που ο κόσμος τον αγαπά και τον αποδέχεται με τόσο ενθουσιασμό,σα να ξεκίνησε την καριέρα του χθες. Μπορεί να τραγουδάει και να ψυχαγωγεί τον κόσμο, όμως είναι σίγουρο πως ο κόσμος εκλαμβάνει , έστω και υποσυνείδητα, την καλή ψυχή του.
.
Μίλησε αποκλειστικά στο ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις με μεγάλη χαρά, παρά τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του.
Έχετε δηλώσει πως σε παιδική ηλικία έχετε δεχτεί ρατσισμό. Οι νέοι έχουν γίνει πιο σκληροί σύμφωνα με όσα βλέπουμε… Τι θεωρείτε ότι «αγρίεψε» την κοινωνία και κατ’ επέκταση τα παιδιά;
Εγώ 9 χρονών ήρθα από τη Ρωσία και με φώναζαν «Ρωσάκι». Δεν πιστεύω ότι έχει αλλάξει τίποτα. Μην ξεχνάμε τους Έλληνες που πήγαιναν στην Γερμανία , τους αντιμετώπιζαν ως ξένους. Έχει μεγεθυνθεί το ζήτημα γιατί αυτό το πρόβλημα πάντα υπήρχε. Προφανώς κάποιοι άλλοι σκοποί εξυπηρετούνται που δεν τους ξέρουμε ή είμαστε πολύ μικροί για να τους γνωρίζουμε.
Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει λόγος για την στάση πολλών καλλιτεχνών -πολλοί τους αποκαλούν έντεχνους- απέναντι στα talent shows και στα παιδιά που βγαίνουν μέσα από αυτά… Εσάς ποια είναι η άποψη σας για τα talent shows αλλά και για αυτούς τους καλλιτέχνες;
Ο άνθρωπος πρέπει πάντα να ελπίζει και τα νέα παιδιά καλά κάνουν και προσπαθούν . Δεν τους κατηγορώ κι εγώ στα νιάτα μου πήγαινα σε κινηματογράφους και τραγούδαγα. Είχα ξεκινήσει με έντεχνο. Το τραγούδι είναι ένα. Όλοι τραγούδι κάνουμε. Όλοι κάνουμε « καλή τέχνη» προς τέρψη του κοινού.
Και τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά τα οποία θέλουν να δημιουργήσουν μια λαμπρή καριέρα σαν και τη δική σας; Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;
Το μυστικό είναι να ακούν και να έχουν σεβασμό.
Την Κυριακή στο “The Voice” νίκησε ο Κώστας Αγέρης όπου ξέρω πως έχετε συνεργαστεί στο παρελθόν…
Με τον Κώστα συνεργαστήκαμε στον τελευταίο δίσκο μου. Έπαιξε λίρα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παιδί με αρχές και ιδιαίτερο σεβασμό.
Μιας και μιλάμε για νέα παιδιά θα ήθελα να μου πείτε τι σχέση έχετε με την κόρη σας,που έχει επιλέξει κι εκείνη τον καλλιτεχνικό χώρο…
Η σχέση μου με την κόρη μου είναι φιλική. Είμαι πάντα σε επαγρύπνηση για να προλάβω το κακό. Παρ’όλο το ότι είχαμε κάποιες κόντρες στην εφηβεία… Θεωρώ ότι όλοι οι γονείς πρέπει να κρατούν αυτή τη στάση ώστε να είναι κοντά στα παιδιά τους και να μην χάνουν επαφή με αυτά.
Ας πάμε τώρα στα πολιτικά… Διανύουμε κρίσιμες μέρες… Πως τα βλέπετε τα πράγματα;
Τα βλέπω χάλια και περισσότερο εστιάζομαι στο πρόβλημα του φαγώματος που έχουμε μεταξύ μας. Εργάζομαι 45 χρόνια για να κάνω ένα σπιτάκι και να βοηθήσω την οικογένειά μου και τελικά, αυτή τη στιγμή συνειδητοποιώ πως στον πόλεμο περνάγαμε καλύτερα. Κι αυτό γιατί περνάμε κρίση και δεν αγαπάμε ο ένας τον άλλο. Παρακαλώ τον Θεό αυτοί που κυβερνάνε την Ελλάδα…. να την αγαπούν.
Μέσα από τον λόγο σας καταλαβαίνω ότι πιστεύετε στο Θεό.Παίρνετε δύναμη μέσα από την πίστη; Πρόσφατα σας είχαμε δει να προσκυνάτε στον Πανάγιο Τάφο …
Πιστεύω πολύ στον Θεό και όλοι μας πρέπει να πιστεύουμε. Χωρίς πίστη δεν πάμε πουθενά.Πήγα και προσκύνησα στον Πανάγιο Τάφο. Ένα κομμάτι δικό μας είναι εκεί. Ένιωσα τρομερή συγκίνηση και ρίγη που βρέθηκα σε αυτό το μέρος…
Θα ήθελα να αναφερθούμε και στην περιπέτεια υγείας που περάσατε και τελικά, βγήκατε νικητής…
Πραγματικά βίωσα ένα θαύμα. Ο γιατρός μου είπε “μη στενοχωριέσαι, σε τέσσερις μήνες θα μιλήσεις και σε ένα χρόνο θα τραγουδάς”. Την έκτη μέρα είπα στους γιατρούς “τη σκαπουλάραμε”, την 14η έγραψα τον δίσκο και έκανε τεράστια επιτυχία.
Στο Άγιον Όρος έχετε πάει;
Δεν έχω πάει αλλά θέλω πολύ να πάω. Μου έχουν στείλει μια εικόνα από εκεί… Είναι στα άμεσα σχέδιά μου.
Τι σας βοηθάει να ηρεμείτε από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας;
Η προσευχή με βοηθάει να ηρεμώ και να έρχομαι σε επαφή με τον εσωτερικό μου εαυτό.
Και τα σχέδιά σας για το καλοκαίρι;
Συναυλίες σε όλο τον κόσμο, μέχρι και στην Αμερική. Τις αγαπώ τις συναυλίες γιατί έρχομαι σε επαφή με τον κόσμο. Πρόσφατα πήγα στο Ισραήλ και βίωσα κάτι μαγικό: 1000 άτομα τραγούδαγαν τα τραγούδια μου, χωρίς να ξέρουν τη γλώσσα. Το ίδιο έγινε και στην Τουρκία. Η μουσική μας ενώνει, μας φέρνει πιο κοντά.