Την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδρίαζαν επί ώρες για να αποφασίσουν την κοινή γραμμή σχετικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο και την ενεργειακή πολιτική που πρέπει να ορθωθεί ως άμυνα, απέναντι στα κόλπα του εισβολέα Πούτιν.
ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Μαζεύτηκαν εκεί όλοι οι ηγέτες, φωτογραφήθηκαν με τον Ντράγκι, ο οποίος μία μέρα μετά τη σύνοδο παρέδωσε στη Μελόνι και παρέπεμψαν το θέμα της υλοποίησης των αποφάσεων για την ενέργεια, στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες. Και τι αποφάσισαν χθες; Απολύτως, τίποτα γιατί οι διαφωνίες είναι πολλές. Και τι θα γίνει στη συνέχεια; Θα συνεδριάσουν… εκτάκτως στις 24 Νοεμβρίου (τόσο… έκτακτα!) για να οριστικοποιήσουν (αν το οριστικοποιήσουν και τότε…) το σχέδιο για την ενεργειακή θωράκιση της Ευρώπης.
Ή οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίζουν τους… κουμπάρους και τις… κουμπάρες, ή συμβαίνει κάτι άλλο, που τους δίνει τον… αέρα να μεταθέτουν αποφάσεις και εν ολίγοις, η κάθε χώρα να προβάλλει τα επιχειρήματα της και κάποιες τη… μαγκιά τους! Το χάσμα που υπάρχει στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους αισιόδοξους αναμένεται να γεφυρωθεί, ενώ την ίδια στιγμή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα συζητήσει με τον Μητσοτάκη τα ενεργειακά, θα εκδηλώσει το ενδιαφέρον γερμανικών εταιρειών για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ο πόλεμος στην Ουκρανία και φυσικά τα Ελληνοτουρκικά. Ελπίζουμε ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει μέσω Αθήνας, σε σχέση με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στην αγορά της ενέργειας.
Όμως, τι συμβαίνει και έχουμε όλα αυτά τα… σούρτα-φέρτα και τις συνεδριάσεις για… καφέ και φαγητό χωρίς αποφάσεις; Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή. Η Ευρώπη γνωρίζει μία από τις πιο ευνοϊκές περιόδους από πλευράς καιρικών συνθηκών και οι αποθήκες είναι… τίγκα στο αέριο, όπως ενημερώνουν σχετικά οι εταιρείες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη υπο-κατανάλωση λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και προσαρμογής του ενεργειακού μείγματος, έχει οδηγήσει τις τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα προ διμήνου. Άρα και χαμηλές τιμές αερίου έχουμε και φουλ επάρκεια έχουμε και κάθετη πτώση της τιμής της κιλοβατώρας στο ρεύμα έχουμε, ενώ ταυτόχρονα η κατανάλωση διατηρείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά και της οικονομίας που κάνουν κράτη, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Όμως, η κατάσταση αυτή μπορεί να γυρίσει ανά πάση στιγμή, καθώς μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση του πολέμου, να χτυπηθούν αγωγοί φυσικού αερίου, οι καιρικές συνθήκες να αλλάξουν προς το χειρότερο και εν τέλει οι τιμές του αερίου και του ρεύματος να εκτοξευτούν πάλι. Άλλωστε, οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι είναι θέμα μερικών εβδομάδων να δούμε ταυτόχρονα έκρηξη τιμών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, λόγω μιας σειράς παραγόντων, οι οποίοι μπορεί να αλλάξουν ακόμη και βίαια τη σημερινή εικόνα. Ας προσέξουν οι Ευρωπαίοι γιατί μπορεί να αλλάξουν πολύ γρήγορα τα πράγματα και τότε θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν…
Τα φορτία υγροποιημένου αερίου που φτάνουν σε διάφορους σταθμούς επί ευρωπαϊκού εδάφους, δημιουργούν την αίσθηση ότι θα τη βγάλουμε καθαρή το φετινό χειμώνα, προς απογοήτευση του Πούτιν. Ωστόσο, το… ταμείο, θα γίνει αργότερα και ελπίζουμε να μην κάνουν ακόμη ένα λάθος οι Ευρωπαίοι, το οποίο μάλιστα θα έχει οδυνηρές οικονομικές συνέπειες εν μέσω χειμώνα για τους πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου…
Γιατί ανεβαίνουν οι αγορές
Χθες, είχαμε μια τρίτη σερί ισχυρή άνοδο στη Wall Street, η οποία έχει βάλει πλώρη να… ψηλώσει ακόμη περισσότερο, πριν αρχίσει να… κονταίνει!
Η συμπεριφορά του αμερικανικού χρηματιστηρίου δείχνει ότι έχει ξεφύγει από το άγχος του bear market, αφού ο Dow Jones έκλεισε χθες με άνοδο 337,12 μονάδες ή 1,07% και διαμορφώθηκε στις 31.836,74 μονάδες. Αντίστοιχα, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 61,77 μονάδες ή 1,63% και έκλεισε στις 3.859,11 μονάδες, ενώ ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq ενισχύθηκε κατά 246,50 μονάδες ή 2,25% και έκλεισε στις 11.199,12 μονάδες. Πολύ καλό είναι το κλίμα που επικρατεί και στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, οι οποίες τιμολογούν θετικά την κατάρρευση των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος, αλλά και την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου. Το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν αυτό που έχασε χθες το θετικό momentum, καθώς “χώνεψε” τα επίπεδα πέριξ των 860 μονάδων.
Οι επενδυτές στρέφουν τα βλέμματα τους στις αυριανές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και στις αποφάσεις της επόμενης εβδομάδας (1 και 2 Νοεμβρίου) από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει άνοδο των επιτοκίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κατά 75 μονάδες βάσης ή επιπλέον 0,75% στα βασικά επιτόκια του δολαρίου και του ευρώ. Ωστόσο, ρυθμιστές των εξελίξεων θα είναι οι επικεφαλής των δύο κεντρικών τραπεζών Πάουελ και Λαγκάρντ, από τους οποίους οι αγορές αναμένουν κάποια καλά νέα σε σχέση με τον έλεγχο των πληθωριστικών τάσεων. Με βάση το υπάρχον κλίμα, φαίνεται ότι κάτι καλό περιμένουν. Ίσως, όμως να… τζογάρουν οι επενδυτές στις αγορές, επιχειρώντας να κλείσουν κερδοφόρες θέσεις, όταν θα ακούσουν αυτά που δεν θέλουν! Υπομονή…
Επιτυχημένη έξοδος στις αγορές – Δυνατά τα μεγέθη του προϋπολογισμού
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών προχώρησαν χθες σε μια επιτυχημένη δημοπρασία με επανέκδοση πενταετούς ομολόγου, ακριβώς, γιατί το κλίμα στις αγορές είναι κάπως ευνοϊκό.
Αυτό αποτυπώθηκε με προσφορές 1,865 δισ. ευρώ κυρίως από ξένους θεσμικούς επενδυτές,, ενώ το Δημόσιο σκόπευε να αντλήσει περίπου 750 εκατ. ευρώ, αλλά… βούτηξε 975 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας το ευνοϊκό επιτόκιο του 2,77%. Με την υπερκάλυψη να διαμορφώνεται στις 2,5 φορές και το επιτόκιο να κινείται κάτω από το 3%, πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένοι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ας σκεφτούμε απλά, ότι το δεκαετές αμερικανικό ομόλογο βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από το Ελληνικό!
Ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν πρόκειται να διακυβεύσει τη δημοσιονομική ορθότητα και γι αυτόν τον λόγο προσπαθεί να βάλει φρένο σε εικασίες για πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα στο ντίζελ κίνησης. Οι αγορές παρακολουθούν τους πάντες και πολύ περισσότερο εμάς, καθώς δεν έχουμε την πολυτέλεια, να τις αγνοήσουμε και να κάνουμε του… κεφαλιού μας. Οι υψηλές προσφορές για το 5ετές ομόλογο και το χαμηλό επιτόκιο είναι και συνάρτηση της εξαιρετικά θετικής πορείας εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 4,221 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 10.081 δισ. ευρώ, εμφανίστηκε πρωτογενές πλεόνασμα 52 εκατ. ευρώ αντί για προβλεπόμενο στόχο πρωτογενούς ελλείμματος 5,943 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού σημείωσαν υπέρβαση κατά 5,219 δισ. ευρώ ή 13,4% έναντι του αρχικού στόχου και διαμορφώθηκαν στα 44,024 δισ. ευρώ. Κατά τα λοιπά, πρέπει να ασχοληθούμε με τις… ανοησίες του Τσίπρα, περί… χάους που θα… παραλάβει!
Στο… Τσάμπιονς Λιγκ ο Όμιλος Mytilineos!
Θετικό σοκ για το εγχώριο επιχειρείν αποτελούν τα μεγέθη που ανακοίνωσε η Mytilineos, τα οποία ανεβάζουν τον όμιλο στην κατηγορία επιπέδου… Τσάμπιονς Λιγκ!
Πρόκειται για μια “νέα εποχή”, καθώς στο εννεάμηνο σημειώθηκε τριψήφια αύξηση μεγεθών! Πιο συγκεκριμένα, ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 4,573 δισ. ευρώ με άνοδο 169% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (ήταν 1,698 δισ. ευρώ), ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν κατά 171% και διαμορφώθηκαν στα 312 εκατ. ευρώ από 115 εκατ. ευρώ, πέρυσι. Τα δε λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων εκτοξεύτηκαν στα 533 εκατ. ευρώ, έναντι 241 εκατ. ευρώ πέρυσι, με άνοδο 121%. Ο Όμιλος πάει… σφαίρα για τζίρο 6 δισ. ευρώ, κατά τη φετινή χρήση, ενώ αποδίδουν συνεχώς οι νέες επενδύσεις, όπως η εμπορική λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ισχύος 826 Μεγαβάτ, η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας αλουμινίου, αλλά και τα μεγάλα projects με φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα, εντός και εκτός Ελλάδος.
Στολίδι για την Ελλάδα η Sunlight
Άλλη μια εταιρεία επιπέδου… Τσάμπιονς Λιγκ είναι η Sunlight, η οποία ανακοίνωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα εξαμήνου.
Ο τζίρος ανήλθε στα 183 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένος κατά 45% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη έφτασαν στα 22,9 εκατ. ευρώ με αύξηση 31%, ενώ η εταιρεία κάνει… θαύματα στα εργοστάσια της Ξάνθης και της Κομοτηνής, όπως και στα αντίστοιχα της Βερόνα στην Ιταλία και της Βόρειας Καρολίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο Όμιλος του Παναγιώτη Γερμανού ενισχύει συνεχώς και το αποτύπωμα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς στο φετινό εξάμηνο αύξησε κατά 27% τον αριθμό των εργαζομένων και κατά 69% τις δαπάνες για εκπαίδευση του προσωπικού, ενώ κατέβαλε για μισθούς και παροχές το ποσό των 23 εκατ. ευρώ και για φόρους 16,3 εκατ. ευρώ.
Τέτοιες εταιρείες θέλουμε στη χώρα, κόντρα στη μιζέρια, τις ιδεοληψίες και την ισοπέδωση που επιχειρούν τα πάσης φύσεως παράσιτα, τα οποία δεν θέλουν την πρόοδο της οικονομίας και της χώρας.
Το εμπόριο της κλειδαρότρυπας
Η Γηραιά ήπειρος κάνει lifting;
Οι αποφάσεις της Ε.Ε. για την ενέργεια και η αβάντα της HSBC στην Ελλάδα