Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας παραχώρησε σήμερα Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016, συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ “ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ” και στους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη και Χρήστο Γιαννούλη.
Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα.
Σχετικά με την πορεία των εργασιών στα κέντρα καταγραφής και φιλοξενίας προσφύγων:
«Τα πέντε σημεία πρώτης υποδοχής θα είναι έτοιμα μέχρι τις 14 του μήνα. Επίσης ολοκληρώνονται μια σειρά εργασίες στο Σχιστό, ενώ έχουν σταματήσει στα Διαβατά. Χθες άκουσα σε μια συνέντευξη τον δήμαρχο Δέλτα να λέει ότι έχουν μια άλλη πρόταση, όλοι μαζί οι δήμαρχοι, που είναι στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης. Εδώ θέλω να πω ότι φθάνουμε σε αυτό το παιχνίδι, ο ένας να προτείνει χώρους του άλλου. Πρέπει ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του.
Για εμάς κάθε πρόταση είναι καλοδεχούμενη. Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει χώρα και του τρόπου που πρέπει να λύσουμε αυτό το ζήτημα θα προχωρήσουμε. Πρέπει να είναι καθαρό. Να μην νομίζει κανείς πως δεν θα υπάρχουν και στη συνέχεια εργασίες για την βελτίωση των εγκαταστάσεων».
Για τις αντιδράσεις σχολίασε:
«Μερικές φορές βγαίνουν ορισμένοι με ένα φοβικό και ανόητο τρόπο. Άκουσα άνθρωπο ο οποίος βγήκε στην τηλεόραση και είπε ότι ”τα Διαβατά δεν θα γίνουν σκουπιδότοπος”. Με ανθρώπους που έχουν μια τέτοια άποψη τι να πω. Τι να πω αν συγκρίνει με άλλα πράγματα, ανθρώπους που με τα παιδιά τους προσπαθούν να φύγουν από τον πόλεμο.
Ας τα βάλουμε τα πράγματα με της σειρά τους: Υπάρχουν οι υποχρεώσεις της χώρας και μια κλιμακούμενη πίεση προς την Ελλάδα. Η απόφαση για το που θα γίνουν τα δύο σημεία μετεγκατάστασης των προσφύγων πάρθηκε το Σάββατο το βράδυ και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το ανέλαβε την Κυριακή το βράδυ. Τη Δευτέρα το πρωί, 1η Φεβρουαρίου έστειλα επιστολή. Αν θέλετε όμως να δεχθώ ότι θα μπορούσε να γίνει επιπλέον ενημέρωση, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός της ανάγκης, γιατί λέγονται πράγματα γενικά και αόριστα αλλά θα πρέπει να συζητήσουμε επί του συγκεκριμένου.
Έχουν δοθεί και οι εγγυήσεις και το πώς θα διαμορφωθούν οι χώροι και με τι επιπλέον θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στην περιοχή. Έχω πει τα πάντα. Θα τα ξαναπούμε αν χρειαστεί αλλά δεν μπορεί κάποιος να πηγαίνει και να επικαλείται έναν κίνδυνο, χωρίς να το έχει δει, χωρίς να έχει συμβάλει, χωρίς να έχει ελέγξει, δηλαδή στο πουθενά να επισείει κινδύνους. Άκουσα την απόφαση των δημάρχων του Ωραιοκάστρου, του Δέλτα κλπ ότι ο χώρος δεν είναι κατάλληλος γιατί τάχα έχει κουνούπια. Εχουμε κάνει απεντόμωση».
Σχετικά με το κλίμα στην Ευρώπη:
«Υπάρχουν δύο ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα: Το ένα είναι ότι πρέπει να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να μπορούμε και εμείς να κουνάμε το δάχτυλο και να τους λέμε ότι θα πρέπει και αυτοί να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, δηλαδή να πάρουν 160 χιλιάδες πρόσφυγες στις χώρες της Ευρώπης, καθώς και να διευκολύνουν τη ροή χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Σε αυτό πρέπει να είμαστε εντάξει και νομίζω ότι είμαστε κατά 90% εντάξει αυτή τη στιγμή.
Βεβαίως ακούμε διάφορα. Άκουσα την καινοφανή πρόταση ‘’έλεγχος των συνόρων’’. Κανένας δεν λέει τι ακριβώς εννοεί, γιατί το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία ελέγχουν πλήρως τα σύνορά μας, δεν έχει παραβιαστεί ούτε κατά ένα πόντο ο εθνικός μας χώρος από ξένη δύναμη. Το λέω πάρα πολύ καθαρά, τα ελληνικά σύνορα θαλάσσια και χερσαία τα φρουρούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδα. Αυτή είναι η αποστολή τους. Αυτό υπάρχει μόνο».
Σχετικά με κάποιες προτάσεις περί εμπλοκής του ΝΑΤΟ:
«Στο βαθμό που αυτό σημαίνει – γιατί πρέπει να γίνει συγκεκριμένο – ότι θα υπάρξει μια περιφρούρηση στις ακτές της Τουρκίας, νομίζω ότι αυτό μπορεί να συζητηθεί. Το μεγάλο πρόβλημα, που κάθε φορά πρέπει να το θέτουμε, είναι η Τουρκία, γιατί κρατάει τη στρόφιγγα των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών. Αυτοί οι άνθρωποι θα έρθουν και στη Λέσβο και στη Σάμο και στην Κω στο βαθμό που τους αφήνει η Τουρκία. Αυτό δεν θα το σταματήσει κανένας δήμαρχος, κανένας υπουργός ή αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, κανένας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Υπάρχει όμως και το ανθρωπιστικό. Αν έχεις έναν άνθρωπο στη θάλασσα, έναν άνθρωπο που βγαίνει ζωντανός στις ακτές σου, θα πρέπει να πάρεις όλα τα μέτρα της ανθρωπιάς και συγχρόνως της καταγραφής, η οποία να είναι συμβατή με όσα έχεις συμφωνήσει και με αυτό τον τρόπο να προχωρήσεις».
Αναφορικά με τα όσα ακούγονται περί μετακίνησης συνόρων της ΕΕ προς την ΠΓΔΜ:
«Τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα σύνορα της Ελλάδας. Αυτό είναι το βασικό. Δεν υπάρχει νομικός τρόπος για να φύγει μια χώρα από τη Συνθήκη Σένγκεν, το λέω για αυτούς που το επικαλούνται. Σε αντίθετη περίπτωση γεννιέται ένα συνολικό ζήτημα. Αν δεν υπάρχει Συνθήκη Σένγκεν, αυτό θα είναι μια φυτιλιά στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ενωμένης Ευρώπης. Είναι καθαρά πράγματα.
Λογικές ξενοφοβικές, λογικές ρατσιστικές, λογικές οι ποιες έχουν να κάνουν με αυτό που λέει ‘’δεν με νοιάζει αν εγώ έφταιγα για ό,τι γίνεται στη Συρία, ό,τι γίνεται στην Τουρκία αλλά απλά με ενδιαφέρει να μην είναι στον δικό μου τον τόπο’’ πρέπει να απορριφθούν και θα απορριφθούν από το ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο. Για μένα αυτό είναι πλέον του καθαρού και σε αυτό το επίπεδο δουλεύουμε».
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, απάντησε:
«Εγώ δεν διάβασα με τον ίδιο τρόπο, που μετά αναπαράχθηκαν, τις δηλώσεις του κυρίου Καμμένου, του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Εγώ δεν θεωρώ ότι ο κύριος Καμμένος προτείνει εκλογές. Θεωρώ συγχρόνως ότι οι εκλογές δεν είναι ούτε στο παρόν ούτε στο άμεσο μέλλον. Θεωρώ ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το χρονικό διάστημα που πρέπει να γίνουν, δηλαδή το 2019, ώστε να εξελιχθεί η πολιτική αυτής της κυβέρνησης, να ανοίξουν οι χρηματοδοτικές ροές προς την Ελλάδα οι οποίες θα οδηγήσουν και στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας, όπως το έχει περιγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι που πρέπει να γίνει. Άλλωστε το είπε και ο πρωθυπουργός με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο».
Για τις κινητοποιήσεις ανέφερε:
«Δεν υπάρχει κάποιος που να λέει πως δεν υπάρχουν οξυμένα προβλήματα. Η κατάσταση της οικονομίας είναι εκεί που θα ήθελαν οι Έλληνες; Η κατάσταση της παραγωγής και της παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι εκεί που θα ήθελαν οι Έλληνες; Οι πιέσεις που δεχόμαστε, ο πόλεμος που δεχόμαστε από εσωτερικά και από εξωτερικά μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, δεν είναι κάτι το υπαρκτό; Προσθέστε και τις κινητοποιήσεις οι οποίες, περιέργως πως, αρνούνται τον διάλογο. Δείτε και το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπουν.
Είναι βεβαίως μια δύσκολη κατάσταση. Όμως αυτό – πρώτο και κύριο – δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πας σε εκλογές. Δεύτερο σημαίνει πως πρέπει να εμπεδώσεις τη διαδικασία του διαλόγου. Τρίτο σε μια σειρά ζητήματα πρέπει να έχεις σταθερές.
Επαναλαμβάνω: Δεν μπορώ να κατανοήσω καλά, πως θεωρείται αυτονόητο ένας εργαζόμενος στη βιομηχανία, ένας υπάλληλος, μια κοπέλα η οποία στέκεται οκτώ ώρες όρθια σε πολυκατάστημα στην Αθήνα και παίρνει καθαρό μισθό γύρω στα 350 ευρώ, θα πρέπει να έχει 27% επιβάρυνση και όλοι οι άλλοι όχι. Η λύση είναι προτάσεις και διάλογος».