Γράφει η Όλγα Μαλανδράκη
Με επιστολή τους προς την Υπουργό Παιδείας κ. Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου, η οποία κοινοποιείται στην Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – μεταξύ άλλων- εργαζόμενοι στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, την Ακαδημία Αθηνών και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, διαμαρτύρονται και ζητούν την παρέμβαση της Υπουργού για τη μη εφαρμογή του Νόμου 4310/2014, που είναι σε πλήρη ισχύ και προβλέπει την φυσιολογική τους επαγγελματική εξέλιξη.
Η σχετική διάταξη «πάγωσε», όπως αναφέρουν, μετά από απόφαση του γενικού γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Θωμά Μαλούτα.
Ο Νόμος 4310/2014 έδωσε την δυνατότητα κρίσης σε μόνιμους και σε αορίστου χρόνου επιστήμονες των Ερευνητικών Κέντρων (ΕΚ), ώστε να λάβουν εντός εξαμήνου από την Ψήφιση του νόμου, δηλαδή μέχρι τις 8 Ιουνίου 2015, προσωποπαγή θέση Ερευνητή ή Ειδικού Λειτουργικού Επιστήμονα, με βαθμίδα ανάλογη με τα προσόντα τους. Η κρίση αυτή, όπως προβλέπεται από τον Νόμο αυτό, γίνεται με σαφώς καθορισμένα κριτήρια.
Όπως οι εργαζόμενοι αναφέρουν σε προηγούμενη επιστολή τους για το ζήτημα αυτό στον τέως Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Φωτάκη, «η εν λόγω ρύθμιση αποτελεί δυστυχώς ένα ακόμα παράδειγμα ελληνικού Νόμου που δεν εφαρμόζεται στην πράξη, ή εν προκειμένω και ακόμα χειρότερα εφαρμόζεται επιλεκτικά. Παρότι λοιπόν ορισμένα Ινστιτούτα ΕΚ προχώρησαν κατά γράμμα και κατά ουσία στην εφαρμογή της εν λόγω διάταξης όπως άλλωστε όφειλαν, προτρέποντας μάλιστα θετικά τους πληρούντες τα ουσιαστικά προσόντα να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ώστε να ολοκληρωθεί η κρίση τους εντός της προθεσμίας που όριζε ο Νόμος (8 Ιουνίου 2015), η εφαρμογή της πάγωσε στις 21-5-15 με επιστολή του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας».
«Επιπλέον εγείρεται και το ζήτημα της «νομιμότητας» της πράξης αναστολής διάταξης νόμου με μία απλή επιστολή Γενικού Γραμματέα» συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στα ΕΚ.
«Οι υπογράφοντες την παρούσα είμαστε υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) σε ΕΚ, που πληρούμε τις προδιαγραφές του Νόμου και αποτελούμε μια «ειδική» και συγκεκριμένη κατηγορία προσωπικού με υψηλά τυπικά προσόντα, που επιτελεί εν τοις πράγμασι ερευνητική εργασία, αντίστοιχη με εκείνη των ερευνητών των οικείων κέντρων. Δεδομένου ότι στο πρόσωπό μας συνέτρεχαν όλες οι προϋποθέσεις της παρ. 6 του άρθ. 47 του Ν. 4310/14, υποβάλαμε αρμοδίως σχετική αίτηση, καθώς και άλλα συνοδευτικά τεκμηριωτικά στοιχεία εντός της οριζόμενης προθεσμίας, ήτοι μέχρι την 8η Μαρτίου 2015. Δυστυχώς όμως είμαστε πλέον «εγκλωβισμένοι» καθόσον η εν λόγω διάταξη ισχύοντα Νόμου δεν εφαρμόζεται από όλες τις διοικήσεις των Ερευνητικών Κέντρων, είτε εκείνων που χαιρέτησαν την διαδικασία είτε εκείνων που εξ αρχής την πολέμησαν» επισημαίνουν οι ερευνητές.
«Όχι μόνο δεν προκαλείται πρόσθετη δαπάνη επί του κρατικού προϋπολογισμού δεδομένου ότι οι θέσεις αυτές δεν συνεπάγονται πρόσληψη νέων υπαλλήλων» σημειώνουν και τονίζουν ότι «συνιστούν εσωτερική εξέλιξη του υπάρχοντος προσωπικού, που παράλληλα με την επιστημονική τους εξέλιξη, προσφέρεται η δυνατότητα προσέλκυσης, σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, πόρων από χρηματοδοτούμενα έργα, προς όφελος πρωτίστως των ιδίων των ΕΚ. Προς τούτο, προσβλέπουμε στην ορθοκρισία σας για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος αυτού».
Να σημειωθεί ότι στα Ερευνητικά Κέντρα υπάρχουν περιπτώσεις που τέτοιοι Επιστήμονες, αυτή τη στιγμή, επιτελούν ερευνητικό έργο που αποδεδειγμένα χαίρει διεθνούς αναγνωρίσεως και έχουν κατορθώσει να είναι υπεύθυνοι ακόμη και σαν Συντονιστές (Co-ordinator) σφοδρά ανταγωνιστικών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Σε αυτά τα προγράμματα συντονίζουν ομάδες ερευνητικών έργων που απαρτίζονται από Καθηγητές Πανεπιστημίων και Διευθυντές Έρευνας Ερευνητικών Κέντρων στην Ευρώπη ή και αλλαχού, όπως π.χ. ο Συντονισμός που πραγματοποιείται στα πλαίσια του HORIZON 2020 στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Αυτά τα προγράμματα είναι πολύ σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τα Ερευνητικά Κέντρα στα οποία εργάζονται οι επιστήμονες αυτοί, χωρίς ωστόσο αυτοί να κατέχουν ή να έχουν την δυνατότητα να κριθούν για την θέση που θα έπρεπε να κατέχουν, με βάση την πολύ αξιόλογη ερευνητική τους αυτή δραστηριότητα.