Τα ζητήματα θα επιλυθούν και θα ξεπεραστούν τα προσκόμματα που θέτει η Τουρκία αναφορικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.
Η συμφωνία που έχει υπογραφεί από τα εμπλεκόμενα μέλη, προβλέπει για το ΝΑΤΟ “παρατήρηση, καταγραφή και ενημέρωση της κατάστασης που επικρατεί ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και τα τουρκικά παράλια”, διευκρίνισε ο κ. Βίτσας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο:
Αυτή τη στιγμή έχουμε μια πολιτική συμφωνία η οποία έχει συνυπογραφεί από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ και είμαστε στην αναμονή, ώστε η αποστολή του ΝΑΤΟ να διαμορφώσει ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο και να αρχίσει να λειτουργεί. Ο αρχηγός της συγκεκριμένης δύναμης του ΝΑΤΟ, είναι αυτός ο οποίος έχει φτιάξει το βασικό επιχειρησιακό σχέδιο της αποστολής, λέω της αποστολής γιατί είναι διαφορετικό πράγμα να είναι αποστολή του ΝΑΤΟ και διαφορετικό πράγμα να είναι επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Αυτή προβλέπει, όπως έλεγε και η συμφωνία, παρατήρηση, καταγραφή και ενημέρωση. Αυτά είναι τα τρία βασικά πράγματα που θα κάνει το ΝΑΤΟ ανατολικά των νησιών, δηλαδή στο ενδιάμεσο ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και τα τουρκικά παράλια. Η δύναμη του ΝΑΤΟ βρίσκεται πάρα πολύ κοντά σε όλη αυτή τη διαδικασία, η πλευρά της συμμάχου χώρας, της Τουρκίας, δημιουργεί κάποια προσκόμματα στην όλη διαδικασία, τα οποία συζητούνται στην Άγκυρα και νομίζω ότι θα επιλυθούν και θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, ώστε να έχουμε μια μείωση των προσφυγικών ροών, που βέβαια δεν θα λύσει από μόνη της το πρόβλημα.
Για το αίτημα επίσκεψης της Γερμανίδας ΥΠΑΜ στην Τουρκία μέσω Λέσβου:
Όταν ξεκινάς από ένα κράτος για να πας σ’ ένα άλλο, δίνεις ένα σχέδιο πτήσης. Ζητήσανε, από την πλευρά της Τουρκίας, το γερμανικό καράβι να πάει στα τουρκικά χωρικά ύδατα και από εκεί να απογειωθεί το ελικόπτερο. Οι απαράδεκτες αιτιάσεις της Τουρκίας, διαχρονικά, πάλι θα υπάρχουν και πάλι θα τις αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται εδώ και χρόνια. Εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι τα δικά μας νησιά, ποια είναι τα δικά μας ύδατα, ο δικός μας εναέριος χώρος. Στο δικό μας το μυαλό δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Μαχητικό αεροπλάνο το οποίο παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο θα αναχαιτίζεται, όπως γίνεται χρόνια τώρα, όπως γίνεται και τον τελευταίο χρόνο. Το γεγονός ότι για λόγους εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής η Τουρκία κάνει ορισμένα πράγματα, αυτό μας έχει φέρει σε καλή θέση, δηλαδή δεν είμαστε αυτοί που γκρινιάζουν. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή δημιουργεί και μια αντίδραση από τις άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες και την ΕΕ. Εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε πετύχει ότι θα υπάρχει ένας παρατηρητής – καταγραφέας και μια ενοχλητική δύναμη ενημέρωσης, που θα αφορά τις προσφυγικές ροές. Γιατί αυτά τα πράγματα, που θα αναφέρει το ΝΑΤΟ, τα λέγαμε κι εμείς στους απέναντι.
Για τη διαχείριση του προσφυγικού:
Στα νησιά γίνεται ταυτοποίηση όλων των προσφύγων και των μεταναστών. Αυτή τη στιγμή το 95% είναι πρόσφυγες. Για τον αναγκαστικό καταμερισμό των προσφυγικών ροών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, το είχε πει, η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο Συμβούλιο της Ευρώπης, από τον Μάρτιο του 2015 και μετά το επανέλαβε ο πρωθυπουργός. Η απόφαση, όμως, της Ευρώπης ήταν εθελοντικός καταμερισμός. Εκεί λοιπόν οι άνθρωποι ταυτοποιούνται και μετά έρχονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στην ηπειρωτική Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμες περίπου 20.000 θέσεις, είναι ήδη έτοιμες με την πρόσθεση και των θέσεων στη Νέα Καβάλα και στο Χέρσο. Το μεγάλο πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι τα κλειστά σύνορα για τους πρόσφυγες. Εμείς αυτό που επιδιώκουμε είναι να μην πηγαίνουν όλοι στην Ειδομένη.
Εμείς, σαν χώρα, μπορούμε να πούμε ότι αυτό το ζήτημα, παρ’ όλες τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, παρ’ όλες τις κινήσεις που κάνουν άλλα μέλη του ΝΑΤΟ και άλλα μέλη της ΕΕ, μπορούμε να το διαχειριστούμε και προς όφελος της χώρας και προς όφελος της ιδέας της Ευρώπης, όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους, είναι και άλλοι λόγοι, όπως λόγοι οικονομικοί, λόγοι δημοκρατίας. Σε αυτή τη λογική συγκροτούμε ένα πλαίσιο πολιτικών προτάσεων και αντικειμενικής διαχείρισης των πραγμάτων. Νομίζω ότι παρά τις δυσκολίες, αλλά και με το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή συμβάλλουν και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και το ίδιο το κράτος και ο ελληνικός πληθυσμός, μπορούμε να το χειριστούμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε σε ακόμα πιο δύσκολες στιγμές. Είναι πολύ καλό ότι, τις τελευταίες μέρες και ώρες, πήρε μπροστά ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης, ήδη στο Πέραμα και στο Κερατσίνι οι δήμοι βοηθάνε από την αρχή.