Στο φόβο αποδίδει τη συμφωνία με την Ελλάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν στη συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα «Le Soir» στην οποία ανοίγει τα χαρτιά του αναφορικά με την διαπραγμάτευση των Ευρωπαίων δανειστών με την Ελλάδα.
Για πρώτη φορά – όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Βελγίου – ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δίνει την δική του εκδοχή αναφορικά με την συμφωνία των Βρυξελλών. «Αποφύγαμε τα χειρότερα, όχι γιατί ήμασταν υπερβολικά σοφοί αλλά γιατί φοβόμαστε. Ο φόβος ήταν αυτός που επέτρεψε τη συμφωνία. Μετά το φόβο υπάρχει η ανακούφιση», εξηγεί ο πρόεδρος της Κομισιόν εννοώντας ότι ο φόβος για τις επιπτώσεις ήταν που ώθησε τους Ευρωπαίους αλλά και τον Έλληνα πρωθυπουργό να συμφωνήσουν σε έναν συμβιβασμό που απέτρεψε την χρεοκοπία της Ελλάδας.
«Οι Έλληνες ζουν με το φόβο εδώ και χρόνια…», δηλώνει επίσης ο κ. Γιούνκερ και προσθέτει: «H ευθύνη και ο σεβασμός για τη ζωή είναι η αγωνία του λαού…».
Αναφερόμενος στο ποιος ήταν αυτός που τελικά επέβαλε τις απόψεις του, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε: «Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να σκέφτονται ότι η Γερμανία επέβαλε την θέλησή της».
Για τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «η Ελλάδα είναι λάθος να αισθάνεται ταπεινωμένη, γιατί ειδικότερα, η Κομισιόν έκανε τα πάντα για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση».
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκφράζει επίσης την ανησυχία του όχι μόνο για την περίπτωση της Ελλάδας αλλά για την Ευρώπη γενικότερα δεδομένου του μεταναστευτικού προβλήματος γιατί, όπως ο ίδιος έχει διαπιστώσει, υπάρχει μία ρήξη στους δεσμούς της αλληλεγγύης. Επιπλέον, αναφέρεται «στους παλιούς δαίμονες, τα εθνικά αισθήματα που είναι ενάντια στα άλλα που είναι ζωντανά». Μιλώντας για την παρούσα κατάσταση της Ευρώπης, ο επικεφαλής της Κομισιόν υπογράμμισε: «Η Ευρώπη έχει φθάσει στην εποχή της μετα – εφηβείας. Δεν έχει ακόμα ωριμάσει». Σε ό,τι αφορά την απειλή του εθνικισμού, επεσήμανε: «Οι παλιοί δαίμονες είναι πάντα ζωντανοί».
Για τον Γιούνκερ υπάρχουν Eυρωπαίοι που δεν αγαπούν την Ευρώπη. «Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση γεννημένη από την λαϊκή θέληση, έγινε ένα σχέδιο της ελίτ, που εξηγεί το χάσμα μεταξύ της κοινής γνώμης και της ευρωπαϊκής δράσης», επισημαίνει.
Εάν η Eυρωζώνη αποσυντεθεί, τότε τα πάντα μπορούν να αμφισβητηθούν, υπογραμμίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.