Αναμενόμενη η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα βασικά επιτόκια κύριας χρηματοδότησης και διευκόλυνσης κατά 75 μονάδες βάσης, αλλάζοντας έστω και για ένα 24ωρο τη σκληρή ατζέντα του ενεργειακού πολέμου.
ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Κατά τα φαινόμενα το… αναγκαίο κακό της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων, θα δώσει τη σκυτάλη σε μικρότερες αυξήσεις μέσα στους επόμενους μήνες. “Έπρεπε να αναλάβουμε αποφασιστική δράση”, δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανέφερε ότι το βασικό σενάριο προβλέπει στασιμότητα στην οικονομία της Ευρωζώνης και όχι ύφεση. Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει την άνοδο των επιτοκίων κατά 0,75% και για τον λόγο αυτό, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πήραν ανάσα. Αντιθέτως, η Wall Street κινήθηκε με νευρικότητα, εν αναμονή των αποφάσεων της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας στις 20 Σεπτεμβρίου.
Εξάλλου, σήμερα το πλαίσιο των αποφάσεων των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα καθορίσει εν πολλοίς τις κινήσεις και τις τελικές αποφάσεις των ηγετών, αν και θεωρείται… χλωμό, να υπάρξουν σήμερα εξελίξεις στο μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και των εκβιασμών του Πούτιν. Η διατήρηση των υψηλών τιμών της ενέργειας αποτελούν τον τροφοδότη του πληθωρισμού και ως εκ τούτου, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης, είναι η άνοδος των επιτοκίων. Κάτι σαν… αναγκαίο κακό. Η πίεση θα αρχίσει να φαίνεται σε όσους έχουν δανειστεί, καθώς τα πράγματα αρχίζουν και στριμώχνονται…
Τα… μαγικά του ΟΠΑΠ!
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Jan Karas, οι δυναμικές επιδόσεις του retail δικτύου, η συνεισφορά των online δραστηριοτήτων και η μεγάλη πρόοδος στην υλοποίηση επιχειρησιακών πρωτοβουλιών έπαιξαν τον κύριο ρόλο στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με όσα ανέφερε στους αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος Γιαν Κάρας.
Η διοίκηση φαίνεται ότι έχει πιάσει… Τζόκερ, καθώς το φερώνυμο παιχνίδι, με τις καινοτομίες που εφαρμόζει η διοίκηση, έχει δώσει άλλη ώθηση στα πρακτορεία, αλλά και online. Η διανομή μεικτού προμερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή (τρεις φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2021), δείχνει σε ποιο δρόμο βρίσκεται ο ΟΠΑΠ και γιατί έχει καταφέρει να αποτελεί τον… ορισμό των μερισματικών αποδόσεων.
Ο κ. Κάρας, μιλώντας στους αναλυτές, για την εφαρμογή OPAP StoreApp, ανέφερε ότι έχει αναβαθμίσει σημαντικά την εμπειρία διασκέδασης των πελατών στα καταστήματα, ενώ το σημαντικό είναι ότι οι παίκτες μπορούν να παίξουν απευθείας μέσω της φορητής συσκευής τους και να λάβουν επιβραβεύσεις μέσω ενός διαδραστικού και ζωντανού interface. Όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, τα αρχικά αποτελέσματα είναι θετικά, καθώς περισσότεροι από 220.000 πελάτες έχουν ήδη εγγραφεί στο OPAP StoreApp! Αυτά και άλλα… μαγικά έχει πετύχει η διοίκηση και οι μέτοχοι έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ικανοποιημένοι.
Το μεγάλο άλμα της NOVA
Ο επικεφαλής του ολλανδικού κολοσσού United, στον οποίο έχουν περάσει οι WIND και NOVA, επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να του ανακοινώσει επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2027.
Ο κορυφαίος πάροχος τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. αυξάνει το επενδυτικό πρόγραμμα στα 3,5 δισ. ευρώ, φιλοδοξώντας να αναπτύξει υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών 10 Gigabit. Και για να αυξάνει ένας τέτοιος όμιλος την παρουσία του στην Ελλάδα, το μόνο σίγουρο είναι ότι ξέρει και εμπιστεύεται την κυβέρνηση. Απλά πράγματα.
Το σχέδιο περιλαμβάνει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι στο 40% του ελληνικού πληθυσμού, καθώς και σε επιχειρήσεις, καλύπτοντας το 70% των Περιφερειών της χώρας. Με την επένδυση αυτή η Nova θα εγκαταστήσει υποδομές για το μέλλον, με την ανάπτυξη 22.000 χιλιομέτρων οπτικών ινών νέας γενιάς, που θα ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες για υπερ-υψηλές ταχύτητες. Πολύ σύντομα οι συνδρομητές της Nova θα μπορούν να απολαύσουν ταχύτητες 1 Gigabit, μέσα από το λανσάρισμα νέων εμπορικών πακέτων οπτικής ίνας για το σπίτι (FTTH).
Η Nova στο πλαίσιο του πενταετούς στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, θα δημιουργήσει το δικό της ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών (Fiber to the home), και θα συνεχίσει να επενδύει σε δίκτυα νέας γενιάς (5G), δίνοντας στην Ελλάδα τη δυνατότητα να γεφυρώσει το χάσμα των ψηφιακών υποδομών με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Με τον συνεχή εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των δικτύων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, η Nova, αποτελεί πλέον πάροχο υποδομών ευρείας κλίμακας για εκατομμύρια Έλληνες ιδιώτες και επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους πρόσβαση στα οφέλη της ραγδαίας εξελισσόμενης κοινωνίας των Gigabit. Παράλληλα, μέσα από το πρόσφατο λανσάρισμα της EON, οι συνδρομητές της Nova απολαμβάνουν μοναδικό περιεχόμενο με υπερ-υψηλές ταχύτητες internet σε οποιαδήποτε συσκευή.
Η Victoriya Boklag, διευθύνων σύμβουλος της United Group δήλωσε επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά σημαντική χώρα για τη United Group. “Το έχουμε αποδείξει με την επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει. Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας, με την πρόσθετη επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ που ανακοινώνουμε σήμερα. Αυτό το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ιδιόκτητου δικτύου 10 Gigabit με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες για ευρυζωνικές ταχύτητες για τις επόμενες γενιές. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε εξαιρετικά προϊόντα και υπηρεσίες στους Έλληνες καταναλωτές και στις επιχειρήσεις και σήμερα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την υλοποίηση αυτού ακριβώς του οράματος”, κατέληξε χαρακτηριστικά.
Νέα επένδυση της Sunlight
Σε μηχανή παραγωγής deals και επενδύσεων έχει εξελιχθεί η Sunlight Group. Η εταιρεία είναι η πρώτη παγκοσμίως στις μπαταρίες έλξης μολύβδου-οξέος και προχωρά σε νέα επένδυση, ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Τα κεφάλαια θα διοχετευτούν στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Ξάνθης, ενώ οι προσθήκες θα αυξήσουν τις εγκαταστάσεις σε πάνω από 50.000 τετραγωνικά μέτρα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η λειτουργική αποδοτικότητα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζονται η επιχειρηματική συνέχεια και η κορυφαία ποιότητα των προϊόντων της Sunlight. Επιπλέον, η επένδυση των 100 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει επενδύσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση του συγκροτήματος της Ξάνθης σε “έξυπνο” εργοστάσιο, με την εφαρμογή τεχνολογιών Βιομηχανίας 4.0 (αυτοματισμοί, ρομποτικά συστήματα, AI, Machine Learning, IoT), σε όλη την παραγωγική διαδικασία. Η αναβάθμιση αυτή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από τον Μάρτιο του 2022. Τo πρώτο στάδιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο του 2022 και προβλέπεται να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα της Sunlight Group σε περίπου 6GWh το χρόνο. Το δεύτερο στάδιο της αναβάθμισης θα υλοποιηθεί από τον Φεβρουάριο έως τον Νοέμβριο του 2023 και με την ολοκλήρωσή του, η Sunlight Group θα αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητά της σε μπαταρίες έλξης μολύβδου-οξέος σε 9GWh το χρόνο.
Πέραν της ενίσχυσης της παραγωγής στοιχείων μολύβδου-οξέος στην Ξάνθη, η Sunlight επενδύει επίσης στην αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας σχηματισμού και συναρμολόγησης που λειτουργεί στο Greensboro της Βόρειας Καρολίνας, στις ΗΠΑ. Η παραγωγική δυναμικότητα για ολοκληρωμένες μπαταρίες μολύβδου-οξέος ανέρχεται σε 1,2 GWh το χρόνο, με στόχο τις 2GWh. Επιπλέον, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η επέκταση της παραγωγής και στις εγκαταστάσεις της Sunlight European Battery Assembly (SEBA) στη Βερόνα της Ιταλίας, ώστε να αυξηθεί η ετήσια παραγωγή πλήρως συναρμολογημένων μπαταριών σε 4,5GWh έως τον Ιανουάριο του 2023 – γεγονός που θα καταστήσει τη SEBA τη μεγαλύτερη μονάδα συναρμολόγησης του είδους της στον κόσμο.
Ο κ. Λάμπρος Μπίσαλας, διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Group, επεσήμανε ότι η επένδυση αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο για την εταιρεία, η οποία επιδιώκει να καταστεί ηγέτιδα δύναμη σε κάθε τομέα δραστηριοποίησης της, κάτι που απαιτεί προετοιμασία, σκληρή δουλειά και σημαντικές επενδύσεις κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι οι προσπάθειες της Sunlight Group για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας μπαταριών μολύβδου-οξέος υποστηρίζονται από επενδύσεις που στοχεύουν στον υπερδιπλασιασμό της ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας ανακύκλωσης της εταιρείας.
Η συγκεκριμένη μονάδα καλύπτει πάνω από το 50% των αναγκών της Sunlight σε μόλυβδο και αναμένεται έως το 2025 να υπερδιπλασιάσει την ετήσια παραγωγή της από 45.000 τόνους σε 100.000. Επιπλέον, με την εξαγορά εταιρειών που κατασκευάζουν εξαρτήματα (Technoform) και φορτιστές μπαταριών (PBM), η Sunlight Group ενισχύει περαιτέρω την καθετοποίηση της παραγωγής της. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από τέτοιους ομίλους για να κατακτήσει το μέλλον.