Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
Αρχική ΕΙΠΑΝ

Η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής κύριο μέλημα της Πολιτικής Προστασίας

TechTeam από TechTeam
09/08/2021 23:03
σε ΕΙΠΑΝ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Προσανατολισμένη στο δόγμα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής με κάθε κόστος είναι η επιχειρησιακή τακτική των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, με φόντο τις πρωτοφανείς κλιματικές συνθήκες και τις συνέπειές τους στο μέτωπο των διαδοχικών πυρκαγιών που εξελίσσονται ανά την ελληνική επικράτεια.

Του Θανάση Φουσκίδη

Με δεδομένη την εμπειρία της εθνικής καταστροφής στο Μάτι, τις καταστροφικές και πολύνεκρες πυρκαγιές του 2007, καθώς και την ανάγκη να τεθούν προτεραιότητες όσον αφορά το εγχείρημα της αντιμετώπισης της κατάστασης, το προσωπικό μήνυμα του πρωθυπουργού (ενώ ο ίδιος βρισκόταν στην καρδιά των επιχειρήσεων, έχοντας πλήρη γνώση για τις εξελίξεις) στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, Μ. Χρυσοχοΐδη και Ν. Χαρδαλιά, αλλά και στους επικεφαλής των Αρχηγείων Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, όπως διατυπώθηκε ξεκάθαρα τα βράδια της μεγάλης αγωνίας σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που είχαν τυλιχθεί στις φλόγες, ήταν απολύτως σαφές: «Πρώτα ο άνθρωπος», ήταν η χαρακτηριστική διαρροή του Μαξίμου, πριν ο πρωθυπουργός εκφράσει επισήμως τη θέση αυτή στο διάγγελμα που απηύθυνε την Πέμπτη.

Ο τρόπος επικοινωνίας
Η απόφαση να επιστρατεύσει και πάλι ο Κ. Μητσοτάκης τον συγκεκριμένο, άμεσο τρόπο επικοινωνίας με τους πολίτες ελήφθη όταν πια είχε γίνει αντιληπτό πως οι καιρικές συνθήκες δεν θα ήταν με το μέρος των δυνάμεων που μάχονταν με τις φλόγες.

Σχέδιο εκκένωσης
Σε αυτή τη βάση λοιπόν λειτούργησε για ακόμη μία φορά άμεσα και με αρτιότητα το σχέδιο εκκένωσης των περιοχών που κινδύνευαν, όπως συνέβη σε αντίστοιχες περιστάσεις την τελευταία διετία.

Ομως, αυτή τη φορά οι αντικειμενικές δυσκολίες ήταν πολύ περισσότερες, καθώς έπρεπε να υπάρξει ταυτόχρονος συντονισμός για δεκάδες οικισμούς, καθώς και διαφορετικοί τρόποι εκκένωσής τους ανάλογα με την περίπτωση.

Ενώ και το εγχείρημα των «ανοιχτών δρόμων διαφυγής» ήταν επίσης κρίσιμο στοίχημα. Κατά κοινή ομολογία και παρά τις καταγεγραμμένες αστοχίες και ενστάσεις που μπορεί να υπήρξαν στο επιχειρησιακό σκέλος, η λογική της αποφυγής απώλειας έστω και μίας ζωής είχε αποτέλεσμα τα προηγούμενα 24τετράωρα, γεγονός που σίγουρα θα αποτελέσει οδηγό και για το κρίσιμο διάστημα που ακολουθεί ενόψει και των σχετικών αρνητικών μετεωρολογικών προβλέψεων.

Σε απόλυτη συνεννόηση
Ακόμη ένα στοιχείο που διαφοροποίησε τη διαχείριση αυτής της κρίσης σε σχέση με το παρελθόν είχε να κάνει με την ενημέρωση που παρείχαν προσωπικά -και σε απόλυτη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, που από την πρώτη στιγμή είχε δώσει εντολή για συνεχή ροή ενημέρωσης των πολιτών- οι Μ. Χρυσοχοΐδης και Ν. Χαρδαλιάς, για να δώσουν επί της ουσίας κατευθύνσεις στους πολίτες, επιλέγοντας να μην αφήσουν εκτεθειμένους τους συντονιστές της επιχείρησης και κυρίως τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την ευθύνη των χειρισμών.

Μια εικόνα, αν μη τι άλλο, πολύ διαφορετική από τα ουκ ολίγα επικοινωνιακά τερτίπια του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος, τα οποία συνήθως επιστρατεύονταν για κάλυψη είτε ηχηρών απουσιών την ώρα της μάχης είτε μοιραίων λαθών είτε, ακόμη χειρότερα, προκλητικών χειρισμών, που στόχευαν όχι στην ουσία, αλλά στην εικόνα. Παράλληλα ανακοινώθηκε από την πρώτη δραματική ώρα ότι οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών θα μπορούν να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ για ξενοδοχεία που μπορούν να τους φιλοξενήσουν με κρατικά έξοδα, μέχρι να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Απόλυτη δικαίωση
Τα πεπραγμένα του αρμόδιου υφυπουργού, Ν. Χαρδαλιά, και των στενών συνεργατών του, από τον Ιούλιο του 2019, οπότε και η Ν.Δ. ανέλαβε τη διακυβέρνηση, έως και σήμερα συνιστούν απόλυτη δικαίωση της επιλογής του Κ. Μητσοτάκη να φέρει σε πρώτο πλάνο το εγχείρημα της ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας σε όλα τα επίπεδα, αλλά και της θεσμικής και επιχειρησιακής της αναβάθμισης.

Επρόκειτο επί της ουσίας για μια διαδικασία την οποία ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μόλις λίγο καιρό μετά την τραγωδία στο Μάτι και τη Μάνδρα και δρομολόγησε από το πρώτο διάστημα της παρουσίας του στο Μαξίμου.

Πολύχρονη εμπειρία
Η πρώτη του κίνηση ήταν η απόφασή του να τοποθετήσει στη θέση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας ένα πολιτικό στέλεχος, και μάλιστα με πολύχρονη εμπειρία στον ευαίσθητο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που να γνωρίζει το δαιδαλώδες σύστημα αρμοδιοτήτων στη χώρα.

Οταν μετά το χτύπημα της πανδημίας κρίθηκε απαραίτητο να αποκτήσει νέα διάσταση η συγκεκριμένη ιδιότητα, έδωσε στον πρώην δήμαρχο Βύρωνα το χρίσμα του υφυπουργού και την απαραίτητη ευχέρεια κινήσεων, αλλά και την υπόσταση που χρειαζόταν ο ίδιος ο θεσμός για να λειτουργήσει εν μέσω της νέας πραγματικότητας που διαμόρφωσε η πανδημία.

Σύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο
Παράλληλα, η κυβέρνηση εξασφάλισε ένα σύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο για την Πολιτική Προστασία, στα πρότυπα προηγμένων κρατών του δυτικού κόσμου, στις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως κέντρο Τύπου, επί της Κηφισίας.

Στον εν λόγω χώρο υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού προβλημάτων και εκπρόσωποι του συνόλου των Σωμάτων Ασφαλείας και των εμπλεκόμενων φορέων, για να καθίσταται εξαρχής εφικτός ο καθορισμός συντονισμένης δράσης και ακολούθως να υπάρχει ταχύτατη παρέμβαση.

Πηγή: parapolitik

Ετικέτες: #ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣΕΙΔΗΣΕΙΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

ΟΡΕΣΤΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ – Τυχερό μου αστέρι

30/06/2025 | 00:13
HOT NEWS

Alex Rasov

29/06/2025 | 23:45
HOT NEWS

ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! Έξτρα λεφτά αν έχετε τόση σύνταξη – Ποιοι χάνουν τα αναδρομικά, τι πρέπει να κάνουν τώρα και ποιοι βγαίνουν στα 60

28/06/2025 | 09:02
HOT NEWS

Πώς η σκευωρία της εσχάτης προδοσίας που έστησε η αντιπολίτευση, ενισχύει ακόμη περισσότερο τον Μητσοτάκη

26/06/2025 | 22:13
Load More
Επόμενο Άρθρο

Γιορτή σήμερα 10 Άυγούστου, εορτολόγιο: Άγιοι Λαυρέντιος αρχιδιάκονος, Ξύστος πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Στο «κόκκινο» η Κρήτη: Νέος σεισμός στα Χανιά – Τι λένε Έλληνες και διεθνείς σεισμολόγοι για τα ενεργά ρήγματα

    996 shares
    Share 398 Tweet 249
  • NYT: Κρίσιμο πλήγμα επετεύχθη σε εξοπλισμό-κλειδί για την παραγωγή πυρηνικών όπλων στο Ισφαχάν

    734 shares
    Share 294 Tweet 184
  • Φωτιά στο Κοπανάκι Μεσσηνίας – Επιχειρούν και εναέρια μέσα

    572 shares
    Share 229 Tweet 143
  • Επίθεση του «πρωθυπουργού» της Λιβύης στην Αθήνα: Βασισμένη στο διεθνές δίκαιο η συμφωνία με Τουρκία, προκαλεί η Ελλάδα

    423 shares
    Share 169 Tweet 106
  • Μεγάλη φωτιά στην Σμύρνη: Καπνοί και στάχτες σκέπασαν και την Πάτμο – Eχουν εκκενωθεί 5 περιοχές

    375 shares
    Share 150 Tweet 94
  • Διεθνής Φετφά Θανάτου για Τραμπ και Νετανιάχου – 627 Νεκροί, 5.000 Τραυματίες: Παγκόσμιο Σοκ, ΠΟΛΕΜΟΣ χωρίς Τέλος!

    368 shares
    Share 147 Tweet 92
  • «Ο Έλον δεν ξεχνά – ούτε συγχωρεί»: Ο Μασκ, ο Τραμπ και η βεντέτα που μπορεί να αλλάξει το πολιτικό παιχνίδι στις ΗΠΑ

    353 shares
    Share 141 Tweet 88
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch