Σε νέα φάση περνάει ο ενεργειακός εκβιασμός του εγκληματία Πούτιν, ο οποίος με τη στρατηγική της διατήρησης των υψηλών τιμών του πετρελαίου, μεθοδεύει την πρόκληση τριγμών και ανεξέλεγκτων καταστάσεων στην Ευρώπη, ιδίως στην περίπτωση που επικρατήσουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά τον προσεχή χειμώνα.
ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Χθες, η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι παρατείνει τη διακοπή λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1 για το προσεχές Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, απαντώντας ενδεχομένως και στην πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης για κρατικοποίηση της θυγατρικής Gazprom Germany. Το φυσικό αέριο παρά τη φυσιολογική διόρθωση για την κατοχύρωση κερδών από όσους αγοράζουν συμβόλαια, εξακολουθεί να κινείται σε δυσθεώρητα ύψη, τέτοια που μάλλον θα πρέπει να… χωνέψουμε ότι για τον φετινό χειμώνα, πρέπει να ξεχάσουμε τη χρήση φυσικού αερίου. Ωστόσο, η τιμή του αερίου επιδρά έντονα ανοδικά και στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες κινούνται σε… διαστημικά επίπεδα.
Μέσα σε όλα αυτά, η Ευρώπη δηλώνει έτοιμη για την εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης κατάστασης. το οποίο στοχεύει στη βραχυπρόθεσμη συμπίεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και μακροπρόθεσμα στην αναζήτηση ενός νέου μοντέλου τιμολόγησης της ενέργειας με απώτερο στόχο τη διακοπή της σύνδεσης του φυσικού αερίου με την ηλεκτρική ενέργεια. Τα πράγματα είναι λίγο πιο… περίπλοκα, καθώς χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει διαφορετικό ενεργειακό μείγμα. Άλλος είναι εξαρτημένος από το αέριο, άλλος από τα ορυκτά καύσιμα και άλλος χρησιμοποιεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και βέβαια, όταν η συζήτηση φτάνει στο ποιος θα πληρώσει το… μάρμαρο του ευρωπαϊκού σχεδίου, αρχίζουν τα “ναι μεν, αλλά” και τα… ίσως!
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η… λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης βρίσκεται στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην επιβολή δελτίου κατανάλωσης και στη δημιουργία εναλλακτικών πηγών. Άντε να πείσεις τις ευρωπαϊκές κοινωνίες ότι θα έχει ρεύμα λιγότερες ώρες την ημέρα, θα χρησιμοποιεί τις ηλεκτρικές συσκευές λιγότερο και πάει λέγοντας….
Σαστισμένες οι αγορές
Το βαρόμετρο των εξελίξεων είναι τα χρηματιστήρια, τα ομόλογα και οι αγορές εμπορευμάτων.
Η τάση στα χρηματιστήρια είναι πτωτική, από τη στιγμή που βλέπουμε την ηλεκτρική ενέργεια να έχει αναρριχηθεί στα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Γερμανίας. Επιπλέον, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ολόκληρο το 2023, ο πληθωρισμός θα “τρέχει” με υψηλούς ρυθμούς, ενώ στελέχη εταιρειών, κάνουν αναφορές για 5 έως 10 πολύ δύσκολους χειμώνες! Από τη στιγμή που κινούμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα, κάθε πρόβλεψη είναι… ευπρόσδεκτη!
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες για τρίτη σερί συνεδρίαση, η Wall Street εμφανίστηκε εκ νέου αδύναμη να υποστηρίξει υψηλότερα επίπεδα τιμών, ενώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα αρχικά κέρδη της τάξης του 1%, μετατράπηκαν σε ζημίες 1,45% στο κλείσιμο. Στα θετικά της χθεσινής ημέρας η σημαντική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου άνω του 5%, μετά το μίνι ράλι της Δευτέρας. Ταυτόχρονα, οι τιμές των εμπορευμάτων κινήθηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα, λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου. Στα ομόλογα επικράτησε η ίδια κατάσταση, καθώς οι επενδυτές, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της διαρκούς ανόδου των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες κρατούν επιφυλακτική στάση και αποφεύγουν το ρίσκο, όπως ο… διάολος το λιβάνι!
“Γλυκό” νερό από την ΕΥΔΑΠ
Μέσα στις απογοητευτικές εξελίξεις στις αγορές, αποτελούν όαση ορισμένες θετικές ειδήσεις, όπως αυτές που βγήκαν χθες από την ΕΥΔΑΠ.
Η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος, ύψους 0,28 ευρώ ανά μετοχή, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χάρης Σαχίνης, δήλωσε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα εξεταστεί η διανομή επιπλέον μερίσματος, εφόσον “ζυγιστούν” καλά οι παράμετροι του κόστους και των προγραμματισμένων επενδύσεων. Σημειώνεται ότι η ΕΥΔΑΠ έχει “παγώσει” για το 2022 τα τιμολόγια, ενώ προσπαθεί μέσα από στοχευμένες και συντονισμένες κινήσεις να περιορίσει το λειτουργικό κόστος και να μην κάνει εκπτώσεις στο επενδυτικό πρόγραμμα. Τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους και οι τελικές αποφάσεις πρέπει να είναι πολύ καλά ζυγισμένες, ενώ σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Σαχίνης, οι υψηλές τιμές των υλικών και του κόστους του χρήματος, περιπλέκουν την κατάσταση και δεν δημιουργούν συνθήκες μεγάλης ορατότητας, προκειμένου να ακολουθηθούν γαλαντόμες μερισματικές πολιτικές.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, η ΕΥΔΑΠ δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, στην οποία διαθέτει μικρό ποσοστό μετοχών, εκτιμώντας πως ως επένδυση έχει απομειωθεί, ενώ παραλλήλως βρίσκεται πέραν της περιμέτρου των βασικών δραστηριοτήτων της ΕYΔΑΠ.