Ο πρέσβης των ΗΠΑ «ανατίναξε» τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ με μια συνέντευξη σχεδιασμένη και οργανωμένη να καταστρέψει όλες τις ελπίδες της Κουμουνδούρου
«Έκπληκτος από την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία» δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, διευκρίνισε και πάλι πως «οι συζητήσεις ξεκίνησαν στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» και κατέληξε με την διαβεβαίωση προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι «οι όροι που χρησιμοποιούνται στη συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί».
Του Χρήστου Υφαντή
Επιπροσθέτως, ανέφερε πως «από την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε ξεκινήσει να λειτουργούμε στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο και στη Λάρισα» για να διευκρινίσει πλήρως ότι όλα όσα σήμερα υποστηρίζει η Κουμουνδούρου και για την γεωγραφική επιλογή των σημείων ενδιαφέροντος των Αμερικανών επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν επιλεγεί.
Στη διπλωματική γλώσσα η συνέντευξη του κ. Πάιατ είναι μια προχωρημένη μεν, αναγκαία δε διαδικασία διευκρινίσεων προς την ελληνική κοινωνία για ένα καίριο θέμα που την απασχόλησε τις προηγούμενες μέρες και θα την απασχολεί για την επόμενη πενταετία plus, στον έμφυτο, σχεδόν, νεοελληνικό αντιαμερικανισμό απαντάς με καθαρές κουβέντες, αυτό έκανε ο κ. Πάιατ και μαγκιά του. Ο καθένας κρίνει όσα υποστήριξε.
Στην πολιτική πλευρά του θέματος, ο πρέσβης των ΗΠΑ ανατίναξε τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ με μια συνέντευξη σχεδιασμένη και οργανωμένη να καταστρέψει όλες τις ελπίδες της Κουμουνδούρου να επενδύσει στον εγγενή αντιαμερικανισμό της μεταπολίτευσης, στον σκληρό αγώνα που δίνει μπας και τσιμπήσει στο εκλογικό σώμα ή εγγράψει υποθήκες αριστεροσύνης στη μάχη που δίνει για να διατηρηθεί στην ηγεσία της εγχώριας αριστεράς, την κυβέρνηση έτσι ή αλλιώς την έχει ξεχάσει.
Ο κ. Πάιατ πήρε το τελευταίο αφήγημα του κ. Τσίπρα, αυτό που διαδέχθηκε την παρανοϊκή του στάση απέναντι στην ελληνογαλλική συμφωνία και το έκανε φύλλο και φτερό, στην ουσία ξεφτίλισε όλη την προσέγγιση των συριζαίων στο θέμα της νέας ελληνοαμερικανικής συμφωνίας και τους εγκατέλειψε άσπλαχνα να αναζητούν, εν μέσω αστείων δικαιολογιών για τη χρονική διάρκεια της συμφωνίας, κάτι να ψελλίσουν για να μην τους πάρουν με τις πέτρες οι τελευταίοι ντούροι αριστεροί της πλατείας.
Κι επειδή ο κ. Πάιατ φωτογράφισε τον κ. Κατρούγκαλο ως τον βασικό συνομιλητή των Αμερικανών επί ΣΥΡΙΖΑ, άρα σαφώς υπονόησε πως έχει άμεση και ολοκληρωμένη άποψη για τις τότε συζητήσεις, ο νεοκομμουνιστής με το μαντιλάκι κ. Κατρούγκαλος απάντησε στην «Αυγή» δηλώνοντας «κανένα πρόβλημα να εκπλήσσουμε τον Αμερικανό πρέσβη αν αυτό γίνεται για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της πατρίδας μας». Λες και θα μπορούσαν τα εθνικά μας συμφέροντα να μην είναι της πατρίδας μας, αλλά ας όψεται ο Τζάρτζανος και η γραμματική του.
Μετά τη συνέντευξη του κ. Τζέφρι Πάιατ, τα όσα αποκάλυψε και όσα, πολλά περισσότερα, υπονόησε είναι σαφές πως για τον κ. Τσίπρα οι δυσκολίες αυξάνονται, ότι και αν ξεκίνησε να χτίζει ως αφήγημα στις διεθνείς σχέσεις εξαερώθηκε, οι επιλογές του είναι επιλογές του 3% (ίσως και λιγότερο πλέον) και η μέρα που η συμφωνία θα συζητηθεί στη Βουλή θα είναι μία, ακόμη, «μέρα σταύρωσης» για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση διολισθαίνει ταχύτατα στις θεωρητικές αναζητήσεις της κομμουνιστικής παράδοσης της Τρίτης Διεθνούς, επαναλαμβάνει μονότονα τα τσιτάτα για την ειρήνη των λαών και τη συνεργασία των λαϊκών στρωμάτων, επενδύει στα μορφώματα των εργατικών τάξεων που θα επαναστατήσουν και θα συντρίψουν τους αστούς και στις δύο πλευρές του Αιγαίου κι ύστερα αγκαλιασμένοι θα τραγουδάνε για την ειρήνη, ενώ δεν λείπουν, πλέον, οι φωνές που καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετήσει την εξαιρετικά προχωρημένη άποψη να προτείνει η Ελλάδα στην Τουρκία «διπλό αφοπλισμό» των νησιών του Αιγαίου και της Στρατιάς του Αιγαίου.
Δεν θεωρείται έκπληξη αν στο επόμενο χρονικό διάστημα επανέλθουν στη φρασεολογία της Κουμουνδούρου τα όσα καταπληκτικά κατέθετε και δημοσιοποιούσε όταν βολόδερνε στην άκρη του κοινοβουλευτικού τόξου για τη σχέση της θάλασσας με τα σύνορα, για τον φράχτη στον Έβρο, για την ανάγκη να υποδεχθεί η Ελλάδα όλους τους πρόσφυγες και να τους παραχωρήσει άσυλο και χαρτιά να πάνε όπου θέλουν, όλα εκείνα που σήμερα η κοινωνία των πολιτών τα αντιμετωπίζει ως γραφικότητες κάποιων παραδομένων στη σταλινογενή νιρβάνα της παγκόσμιας επανάστασης και των μουσουλμανικών υποκειμένων της (καθώς εργάτες και εργατική τάξη μας τελείωσαν).
Ήδη, μετά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού πρέσβη η συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας αποκτάει ξεχωριστό ενδιαφέρον, η εμφάνιση του κ. Τσίπρα αναμένεται να κλέψει και πάλι τις εντυπώσεις με όσα θα χρειαστεί να ανακαλύψει για να ψελλίσει και η κοινή γνώμη ετοιμάζεται να γλεντήσει για μια, ακόμη, φορά τον κύριο εκφραστή της πολιτικής παραδόπιστης προσέγγισης.
Αν έχει χιούμορ η κυβέρνηση θα ορίσει ως ημέρα συζήτησης και κύρωσης της συμφωνίας στη Βουλή την 17η Νοεμβρίου, να δούμε όλοι αν ο κ. Τσίπρας θα πορευτεί, παρέα με τους εναπομείναντες επαναστάτες, έως την Πρεσβεία των ΗΠΑ ή θα στρίψει και πάλι στη Μεγάλη Βρετανία για να μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα.