Πέμπτη, 3 Ιουλίου, 2025
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
Αρχική Featured

Θοδωρής Λιβάνιος: Ποιος φοβάται την ψήφο των Αποδήμων;

TechTeam από TechTeam
13/04/2021 21:21
Ενημερώθηκε: 13/04/2021 21:30:35
σε Featured, ΕΙΠΑΝ, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
52
SHARES
111
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ποιος φοβάται την ψήφο των Αποδήμων;

Ο νόμος 4648, ο οποίος ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ τον Δεκέμβριο του 2019, έθεσε για πρώτη φορά τις προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος όσων κατοικούν στο εξωτερικό.

Ο νόμος αυτός ήταν αποτέλεσμα ενός αναγκαίου συμβιβασμού, προκειμένου να μην χαθεί άλλη ευκαιρία. Ο κυριότερος συμβιβασμός ήταν η θέσπιση της απόδειξης εκ μέρους του εκλογέα ότι κατά την τελευταία 35ετία, δύο χρόνια έζησε στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα έχει υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το χρόνο υποβολής (ή το προηγούμενο έτος) της αίτησης.

Βάσει του Συντάγματος, για την εισαγωγή ή τροποποίηση του τρόπου ψηφοφορίας των εκλογέων απαιτείται η υπερψήφισή του από 200 βουλευτές. Τα δεδομένα στην παρούσα Βουλή είναι συγκεκριμένα: 86 βουλευτές έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, 15 το ΚΚΕ, άρα 101 στο σύνολο, συνεπώς χωρίς τη συμφωνία ενός εκ των δύο κομμάτων δεν συγκεντρώνεται η απαραίτητη πλειοψηφία. Και αντιθέτως με όσα ισχύουν για τον εκλογικό νόμο, η μη συγκέντρωση της απαραίτητης πλειοψηφίας δεν μεταθέτει την εφαρμογή του για τις μεθεπόμενες εκλογές.

Ως εκ τούτου, προκειμένου να γίνει ένα πρώτο, σημαντικό μεν, αλλά όχι πλήρες βήμα, η Κυβέρνηση αποφάσισε να υποχωρήσει από τις αρχικές της θέσεις, σχετικά με την ύπαρξη δύο μόνο κριτηρίων: Πρώτον, μόνη προϋπόθεση ο εκλογέας να είναι ήδη εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους και δεύτερον η ψήφος να του να μετράει ισότιμα για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Παράλληλα δεν επέμεινε και στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου ως αποκλειστικό ή παράλληλο με την αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά τμήματα τρόπο ψηφοφορίας. Διαβάζοντας τη συνέντευξη στον Εθνικό Κήρυκα της αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ εξεπλάγην και αυτομάτως μου ήρθε στο νου η φράση «Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι».

Υπενθυμίζουμε ότι στη συζήτηση που είχε γίνει το 2008 στη Βουλή, το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος δεν συγκέντρωσε 200 ψήφους. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι αυτός που άνοιξε μετά από δεκαετίες το θέμα», όπως θέλει να πιστεύει.

Η κυβέρνηση, προφανώς δεν φοβάται την κρίση των Ελλήνων της Διασποράς και ήδη από το 2016, είχε καταθέσει δύο φορές πρόταση νόμου, ως αξιωματική αντιπολίτευση για τη διευκόλυνση του τρόπου άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκτός Ελλάδας εκλογέων, με το αποτέλεσμα να μετράει ισότιμα, όπως άλλωστε επιτάσσει το Σύνταγμα στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που έκανε ήταν η σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία κατέληξε παραμονές εκλογών του 2019 σε ένα σχέδιο νόμου, το οποίο δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή. Επίσης η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2019 κατέθεσε πρόταση νόμου η οποία προέβλεπε μια δεύτερη λίστα επικρατείας κάθε κόμματος, η οποία θα εξέλεγε από 3 έως 12 βουλευτές ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων του εξωτερικού, δίχως η ψήφος του να μετράει στο συνολικό αποτέλεσμα! Με τον ισχύοντα νόμο δεν προβλέπεται η εκλογή 3 βουλευτών Επικρατείας, αντιθέτως υποχρεώνει τα κόμματα στους 15 της λίστας επικρατείας, τουλάχιστον 3 να είναι από τους καταλόγους εξωτερικού, ενώ τουλάχιστον ένας υποψήφιος να βρίσκεται στις 3 πρώτες θέσεις. Είναι επίσης σαφές, ότι ένα κόμμα δεν εμποδίζεται να έχει ως υποψηφίους από τη Διασπορά ακόμη και τους 15 βουλευτές επικρατείας.

Η σημερινή Κυβέρνηση δεν κούρεψε τίποτα. Επέμεινε μέχρι τελευταίας στιγμής στην άνευ όρων εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους εξωτερικού όλων των εκλογέων. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να πείσει για το μεγαλύτερο συνταγματικό παράδοξο: Ο εκλογέας που ζει στο εξωτερικό, αν ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του, μπορεί να εκλέξει 3 έως 12 βουλευτές δίχως να επηρεάζει την κατανομή των υπολοίπων εδρών, ενώ αν πάρει το αεροπλάνο και ψηφίσει στην Ελλάδα, η ψήφος του μπορεί να επηρεάσει την κατανομή 288 έως 297 βουλευτών. Το οποίο μάλιστα και κατά τη διάρκεια της νομοπαρασκευαστικής είχε τεθεί από την τότε επιτροπή η ανάγκη ειδικής συνταγματικής ρύθμισης.

Επειδή είναι όντως άδικοι και υποτιμητικοί οι περιορισμοί, κατατίθεται σήμερα σχέδιο νόμου σχετικά με την άρση αυτών των περιορισμών. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε «την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας» και δεν είναι απαραίτητο να δοθεί καμία μάχη από μέρους τους. Σήμερα κιόλας ενώπιον των Ελλήνων του εξωτερικού θα πρέπει να τοποθετηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση: Δέχεται ή όχι την άρση των περιορισμών;

Κάτι τελευταίο, επειδή γίνεται και λόγος για την αλλοίωση του εκλογικού σώματος, το νομοσχέδιο δεν δίνει το δικαίωμα ψήφου σε κανέναν που δεν είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους. Όποιος σήμερα που μιλάμε μπορεί να έρθει στην Ελλάδα να ψηφίσει, έτσι και θα μπορεί να ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του στο εξωτερικό.

Επί του Πιεστηρίου:

Διαβάζοντας την ανακοίνωση των κ.κ. Κατρούγκαλου και Ζαχαριάδη και της κυρίας Τζάκρη, είναι προφανές το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν μπορεί να κρυφτεί. Φοβάται την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού. Για πρώτη φορά εμφανίζει μια άλλη, νέα πρόταση. Μια πρόταση πέρα από κάθε λογική και πέρα από τα όρια του Συντάγματος. Μια πρόταση σε πλήρη αντιδιαστολή με την πρότασή του που κατέθεσε το Σεπτέμβριο του 2019 και με την πρόταση της δικής του νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

Θεωρεί τους απόδημους Έλληνες αποπαίδια και ανίκανους να επιλέξουν κόμμα. Τους θεωρεί ως πολίτες των οποίων η ψήφος δεν πρέπει να διαμορφώνει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Θεωρεί την ψήφο τους ισοδύναμη με αυτή ενός μαθητή για δεκαπενταμελές συμβούλιο.

Οι απόδημοι Έλληνες γνωρίζουν καλά ποιος φοβάται την ψήφο τους, ποιος πετάει πυροτεχνήματα και ποιος στέκεται στο πλευρό τους.

*Θοδωρής Λιβάνιος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΘοδωρής Λιβάνιος

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

ΟΡΕΣΤΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ – Τυχερό μου αστέρι

03/07/2025 | 00:13
HOT NEWS

Καλό μήνα! Για όσους ονειρεύονται ακόμα δίπλα στη θάλασσα… Julio Iglesias – Quijote !!

01/07/2025 | 00:15
HOT NEWS

ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! Έξτρα λεφτά αν έχετε τόση σύνταξη – Ποιοι χάνουν τα αναδρομικά, τι πρέπει να κάνουν τώρα και ποιοι βγαίνουν στα 60

28/06/2025 | 09:02
HOT NEWS

Πώς η σκευωρία της εσχάτης προδοσίας που έστησε η αντιπολίτευση, ενισχύει ακόμη περισσότερο τον Μητσοτάκη

26/06/2025 | 22:13
Load More
Επόμενο Άρθρο

Τσίπρας: Αυτό είναι το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Εγκεφαλικά νεκρή η 62χρονη μετά από λάθος μετάγγιση στο Τζάνειο – Η οικογένεια χαρίζει ζωή με τη δωρεά οργάνων

    567 shares
    Share 227 Tweet 142
  • ΕΚΤΑΚΤΟ Μέρισμα έως 320 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους – Τι αλλάζει με την προσωπική διαφορά – Συντάξεις 

    758 shares
    Share 303 Tweet 190
  • Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Ιεράπετρα: Εντολή για μαζική εκκένωση ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων και κατοικιών στα Φέρμα – Κάηκαν σπίτια

    451 shares
    Share 180 Tweet 113
  • Μεγάλη φωτιά στον Μαραθώνα, σηκώθηκαν 3 ελικόπτερα – Ήχησε το 112 για εκκένωση

    375 shares
    Share 150 Tweet 94
  • Σοκ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Σκοτώθηκε ο Ζότα της Λίβερπουλ σε τροχαίο δυστύχημα

    352 shares
    Share 141 Tweet 88
  • ΟΠΕΚΑ – ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Πότε πληρώνονται τα επιδόματα – Αιτήσεις, δικαιολογητικά, όλα τα βήματα για νέους δικαιούχους

    348 shares
    Share 139 Tweet 87
  • Φωτιά στην Ιεράπετρα: Οι ριπές των ανέμων φτάνουν τα 9 μποφόρ – Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

    273 shares
    Share 109 Tweet 68
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch