Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική Featured

Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Λευκό Οίκο: Η συνάντηση με τον Τραμπ- Τι γράφουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης 

Γιώργος Θεοχάρης από Γιώργος Θεοχάρης
16/09/2025 12:53
σε Featured, ΕΚΚΛΗΣΙΑ
A A
71
SHARES
151
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Ιστορική χαρακτήρισε η αμερικανική διπλωματική σκηνή τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2025 στον Λευκό Οίκο.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης 

 Για περισσότερη από μισή ώρα, οι δύο άνδρες συνομίλησαν στο Οβάλ Γραφείο για τον πνευματικό και γεωπολιτικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την κατάσταση των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή και τις διεθνείς πρωτοβουλίες υπέρ της ειρήνης.

Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί την έκτη φορά που ο Πατριάρχης συναντά Πρόεδρο των ΗΠΑ, γεγονός που αναδεικνύει την εμβέλεια του θεσμού και τον ρόλο του ως διεθνούς παράγοντα διαλόγου και θρησκευτικής διπλωματίας.

His Eminence Bartholomew of Constantinople, the Ecumenical Patriarch of the Orthodox Church, arrives White House for bilateral meeting with President Trump … His eighth Apostolic Visit to the United States … pic.twitter.com/OkRyPrUjED

— Howard Mortman (@HowardMortman) September 15, 2025

Η ατζέντα στο Οβάλ Γραφείο

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ειδικά σε ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας και ειρηνικής συνύπαρξης. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον συνεχάρη για τις προσπάθειες που, όπως είπε, έχουν συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, ενώ στάθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χριστιανικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή.

Ένα ακόμη θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο ήταν η επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Λέον ΙΔ΄ στην Τουρκία, στο πλαίσιο της 1700ής επετείου της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας. Ο Αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς, καθολικός στο θρήσκευμα, υπογράμμισε το προσωπικό του ενδιαφέρον για τη συνάντηση Πάπα – Πατριάρχη, τη χαρακτηρίζοντας «γεγονός με ιστορικό βάρος».

Η σύνθεση των αντιπροσωπειών

Από αμερικανικής πλευράς, στο πλευρό του Τραμπ βρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος Βανς, ο επιστημονικός σύμβουλος ελληνικής καταγωγής Μάικλ Κράτσιος και ο Ράινς Πρίμπους, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Προέδρου για θέματα πληροφοριών.

Αντίστοιχα, η πατριαρχική αποστολή περιλάμβανε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, τους Μητροπολίτες Λαοδικείας Θεοδώρητο και Σηλυβρίας Μάξιμο, καθώς και στενούς συνεργάτες του Πατριάρχη, όπως τον Μέγα Εκκλησιάρχη π. Αέτιο και τον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο.

Η παρουσία του Ελπιδοφόρου είχε ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς ο Πατριάρχης, σε ξεχωριστές δηλώσεις, ζήτησε στήριξη και επιείκεια στο έργο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπογραμμίζοντας ότι η Εκκλησία στη διασπορά πρέπει να αποτελεί παράγοντα ενότητας.

Το βαρύ πρόγραμμα στην Ουάσιγκτον

Η επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου δεν περιορίστηκε στον Λευκό Οίκο. Την επόμενη ημέρα παρέστη σε εκδήλωση προς τιμήν του στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Άρλινγκτον συνοδευόμενος από τον Ελληνοαμερικανό στρατηγό Άντριου Πόπας, ενώ ακολούθησαν γεύμα στην ελληνική πρεσβεία και επίσημο δείπνο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την Τετάρτη, θα παρακαθίσει σε γεύμα στο Κογκρέσο, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, με τη συμμετοχή βουλευτών και από τα δύο κόμματα. Η κίνηση αυτή δείχνει τη σημασία που αποδίδεται στην παρουσία του Πατριάρχη ως παράγοντα γέφυρας ανάμεσα στην Ορθοδοξία και την αμερικανική πολιτική σκηνή.

His Eminence Bartholomew of Constantinople, the Ecumenical Patriarch of the Orthodox Church, departs White House after bilateral meeting with President Trump … His eighth Apostolic Visit to the United States … The “green patriarch” receives Templeton Prize Sept. 24 New York pic.twitter.com/4MX6kUiYcY

— Howard Mortman (@HowardMortman) September 15, 2025

Τι γράφουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης

Η συνάντηση Τραμπ – Βαρθολομαίου δεν πέρασε απαρατήρητη από τα κορυφαία αμερικανικά ΜΜΕ.

Η New York Times έκανε λόγο για «μία από τις πιο θερμές συναντήσεις του Προέδρου Τραμπ με θρησκευτικό ηγέτη», τονίζοντας ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξακολουθεί να αποτελεί κρίσιμο φορέα θρησκευτικής διπλωματίας.

Η Washington Post σημείωσε ότι ο Πατριάρχης «έφερε στο Οβάλ Γραφείο την ανησυχία για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής» και ότι η συζήτηση ανέδειξε την πίεση που δέχονται μειονότητες σε χώρες της περιοχής.

Το CNN ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «επιδιώκει να χτίσει δίαυλο επικοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο» και χαρακτήρισε τη συνάντηση «σημαντική για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας», δεδομένου ότι το Πατριαρχείο εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

Η Wall Street Journal εστίασε στον γεωπολιτικό αντίκτυπο, γράφοντας ότι «ο Τραμπ είδε στο πρόσωπο του Πατριάρχη έναν παγκόσμιο συνομιλητή με πρόσβαση σε θρησκευτικές κοινότητες πέρα από τον δυτικό κόσμο».

Διεθνής διάσταση και συμβολισμοί

Η παρουσία του Πατριάρχη στις ΗΠΑ δεν έχει μόνο πνευματική διάσταση, αλλά και σαφές γεωπολιτικό αποτύπωμα. Η 1700ή επέτειος της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια προσδίδει στο πρόσωπο του Πατριάρχη ρόλο-κλειδί στον διάλογο με τον Ρωμαιοκαθολικισμό, με τον ίδιο τον Πάπα να προετοιμάζεται για κοινή εμφάνιση.

Για την Ουάσιγκτον, η στήριξη στον Οικουμενικό Πατριάρχη στέλνει μήνυμα προς την Άγκυρα, που συχνά επιχειρεί να περιορίσει την ελευθερία κινήσεων του Φαναρίου. Η αμερικανική πλευρά έδειξε ότι βλέπει τον Βαρθολομαίο ως θεσμό με διεθνή βαρύτητα, ικανό να συμβάλει σε ζητήματα που ξεπερνούν την εκκλησιαστική σφαίρα.

Το ανθρώπινο στοιχείο

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στον Αμερικανό πρόεδρο για τη δολοφονία του στενού του συνεργάτη και φίλου, Τσάρλι Κερκ. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Τραμπ για τη θερμή υποδοχή και το προσωπικό δώρο που του προσέφερε, ενώ αναφέρθηκε με συγκίνηση στον ρόλο της οικογένειας και της πίστης ως σταθερών αξιών σε καιρούς δοκιμασίας.

Η συνάντηση Βαρθολομαίου – Τραμπ στον Λευκό Οίκο ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μια τυπική διπλωματική συνάντηση. Ανέδειξε τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως γέφυρας πολιτισμών και θρησκειών, έδωσε βήμα στους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής και έδειξε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να διατηρεί στενή επαφή με το Φανάρι.

Η διεθνής απήχηση, όπως καταγράφηκε στον αμερικανικό Τύπο, αποδεικνύει ότι το μήνυμα του Πατριάρχη ξεπέρασε τα σύνορα της εκκλησιαστικής διπλωματίας. Σε μια εποχή γεμάτη κρίσεις, η εικόνα του Βαρθολομαίου στο πλευρό του Προέδρου των ΗΠΑ λειτούργησε ως σύμβολο διαλόγου, ελπίδας και πίστης στη δύναμη της ειρήνης.

Ετικέτες: Πατριάρχης Βαρθολομαίος

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Ο Πατριάρχης προωθούσε άνθρωπο των μαφιόζων

03/09/2025 | 16:00
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σάλος στην Ορθοδοξία: Ο Πατριάρχης αποκάλεσε “Σεβασμιώτατο” τον Καρδινάλιο – Κληρικοί εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στο tilegrafimanews.gr

21/07/2025 | 15:00
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Βαρθολομαίος: Στις εορταστικές εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας

31/10/2023 | 12:11
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Κύκκου Νικηφόρος αμφισβητεί ανοιχτά τον Βαρθολομαίο και μιλά για «σχίσμα» στην Εκκλησία της Κύπρου

14/06/2023 | 12:31
Load More
Επόμενο Άρθρο

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΝΕA: Ευλογιά προβάτων: 903 εστίες, 262.854 θανατώσεις — Πόσα χρήματα, πότε και από ποιους θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Αποκλειστικό: Ο Επίσκοπος Θεσπιών Παύλος επικρατέστερος για τη Μητρόπολη Κορίνθου

    388 shares
    Share 155 Tweet 97
  • Αγροτικά SOS: Σε 5 χρόνια θα μείνουν 200.000 παραγωγοί – Το ελαιόλαδο στα 5,20€/κιλό αλλάζει τις ισορροπίες

    389 shares
    Share 156 Tweet 97
  • Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ ο Πειραιάς — Πώς τα διεθνή μέσα καταγράφουν τη μάχη για τον περιορισμό της Κίνας στα λιμάνια

    177 shares
    Share 71 Tweet 44
  • ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2025–2027: 1,1 εκατ. ωφελούνται τριπλά, μόνιμο +250€ τον Νοέμβριο, τι πληρώνεται ως το τέλος του 2025

    143 shares
    Share 57 Tweet 36
  • ΑΣΕΠ 3ΓΒ/2025 και 313 θέσεις στους Δήμους: Ποιοι προλαβαίνουν, τι αλλάζει, πού γίνονται οι προσλήψεις 

    118 shares
    Share 47 Tweet 30
  • ΑΓΡΟΤΕΣ – ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Ποινή 100 εκατ. για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές – ΟΣΔΕ 2025, ΑΤΑΚ και το «θρίλερ» του ΟΠΕΚΕΠΕ

    104 shares
    Share 42 Tweet 26
  • O Τραμπ καταθέτει αγωγή κατά των New York Times για συκοφαντική δυσφήμιση – Ζητά 15 δισ. δολάρια

    92 shares
    Share 37 Tweet 23
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch