ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ: Καμπανάκι ανησυχίας για την κλιμάκωση της έντασης που θα επιδιώξει η Άγκυρα, στο επίκεντρο της οποίας πιθανώς να αποτελέσει το Καστελόριζο, χτύπησε ο Ναύαρχος Χρηστίδης. Όπως σημείωσε το σύμπλεγμα της Μεγίστης ίσως να επιλεγεί για τις έρευνες που θέλει να πραγματοποιήσει το καθεστώς του “Σουλτάνου”.Υποστήριξε μάλιστα εμφατικά ότι η γείτονα πραγματοποιεί σχεδιασμένες κινήσεις έναντι της χώρας μας.
NEWS-Μιλώντας την τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ, εκτίμησε ότι είναι δεδομένη μια κρίση με την Τουρκία υποστηρίζοντας ότι εκείνο που δεν μπορεί να προβλεφθεί είναι ο χρόνος εκδήλωσής της. Απέρριψε δε τη σύνδεση που επιχειρείται να γίνει μεταξύ των επιχειρήσεων που διεξάγουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Αφρίν και της δυνατότητας που έχει για μια παράλληλη ενέργεια στο Αιγαίο. “Προετοιμάζει εδώ και χρόνια το ναυτικό της για το Αιγαίο” ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του, αναφέρει το onalert.gr
Ανέδειξε μάλιστα ως εσφαλμένο το γεγονός ότι δεν έχει συμπεριληφθεί στις ελληνικές αναλύσεις που γίνονται για την τουρκική απειλή η παράμετρος της ραγδαίας ανάπτυξης που σημειώνει η Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεών της στις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ
Ο Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ γεννήθηκε στη Λάρισα στις 24 Δεκεμβρίου 1957. Αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων τον Ιούλιο του 1980 και είναι Αρχηγός Τάξης.
Η θαλάσσια υπηρεσία του, περίπου 20 χρόνια, περιλαμβάνει διάφορα καθήκοντα σε μονάδες του Στόλου. Υπηρέτησε κυρίως σε Αντιτορπιλικά και Φρεγάτες και εκτέλεσε καθήκοντα Αξιωματικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Αξιωματικού Συνεννόησης, Αξιωματικού Ηλεκτρονικού Πολέμου, Αξιωματικού Αεραμύνης και Κατευθυνομένων Βλημάτων, Διευθυντή Επιχειρήσεων και Υπάρχου. Συμμετείχε στις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ που αναπτύχθηκαν στη Μεσόγειο (NAVCOFORMED, STANAVFORMED, SNMG) και στο πλαίσιο εφαρμογής των ψηφισμάτων του ΟΗΕ έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις “Sharp Guard” και “Active Endeavour”, καθώς επίσης και στις επιχειρήσεις “Desert Shield” και “Desert Storm” στον Περσικό Κόλπο.
Στο Αρχηγείο Στόλου έχει αναλάβει τα καθήκοντά του Διευθυντή Προσωπικού, του Διευθυντή Διεύθυνσης Οπλισμού, του Τμηματάρχη Επιχειρησιακού Σχεδιασμού (όπου παρακολούθησε τα προγράμματα εκσυγχρονισμών των Φρεγατών τύπου “Standard” και των νέων ΤΠΚ) καθώς επίσης και του Διευθυντή Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Αξιολόγησης με αρμοδιότητα την επιχειρησιακή εκπαίδευση και την πιστοποίηση των πλοίων του Στόλου. Έχει επίσης διατελέσει Εθνικός Αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ SeaSparrow Project Office και ηγήθηκε της διεθνούς επιτροπής καθορισμού επιχειρησιακών απαιτήσεων του κατευθυνόμενου βλήματος ESSM.
Έχει διατελέσει Κυβερνήτης στο ΤΠΚ ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ και στη Φ/Γ ΨΑΡΑ, Διοικητής της Πρώτης Μοίρας Φρεγατών (ΔΜΦΓ/1), Διοικητής του Ναυστάθμου Κρήτης, Διοικητής Διοίκησης Φρεγατών, Αρχιεπιστολέας της Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού και Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού
Σε εκτέλεση της υπ’ αριθμόν 1 αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ από 7 Μαρτίου 2013 προήχθη σε Ναύαρχο και αποστρατεύθει με τον τίτλο του επίτιμου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.
Είναι απόφοιτος της Ναυτικής Σχολής Πολέμου, της Σχολής Εθνικής Άμυνας και μετεκπαιδεύθηκε στο Naval Postgraduate School (Monterey – ΗΠΑ) λαμβάνοντας μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Master of Science in Electrical and Computer Engineering.
Έχει συγγράψει το Εγχειρίδιο Air Controller (1983) καθώς επίσης και εγχειρίδιο για τις Αρχές Ηλεκτρονικού Πολέμου (2005).
Έχει τιμηθεί με όλα τα παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις που προβλέπονται για Αξιωματικό του βαθμού και της θέσης του, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των Ειρηνευτικών αποστολών στην Αδριατική και την Ερυθρά θάλασσα.
Είναι νυμφευμένος με τη Σοφία και έχει δύο παιδιά.