Είναι λογικό σε μια ευρωπαϊκή χώρα -έστω και …χρεωμένη- το 2015 ,ένας στρατιώτης να πεθαίνει από πνευμονία;
Στην Ελλάδα συνέβη. Ο θάνατος του Νικήτα Λιθάρη στο στρατόπεδο της Σπάρτης είναι θέμα το οποίο πρέπει να αναδειχθεί.
Πέρασαν αρκετές ημέρες μέχρι να το αναδείξουμε ακριβώς επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά λεπτό και θέλαμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο πλήρη ενημέρωση. Το ΓΕΣ εχει αρκεστεί στην ανακοίνωση του θανάτου του νεαρού στρατιώτη.
Τα όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί -κυρίως στο διαδίκτυο- προκαλούν μια σειρά ερωτημάτων τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα. Κυρίως για τους γονείς και τους φίλους του νεαρού στρατιώτη . Αλλά και για τους υπόλοιπους γονείς που ακούγοντας τέτοιες απίστευτες ειδήσεις είναι λογικό να χάνουν την εμπιστοσύνη τους για την “ασφάλεια” των παιδιών που στέλνουν για να υπηρετήσουν την θητεία τους.
Ο βετεράνος αλλά πάντα μάχιμος αμυντικός συντάκτης Λουκάς Δημάκας, γράφει για τον θάνατο του νεαρού στρατιώτη . Και νομίζουμε οτι θέτει καίρια ερωτήματα .
Του ΛΟΥΚΑ ΔΗΜΑΚΑ
Την ώρα που ετοιμάζονταν τα πακέτα για τις 10.000 σημαιούλες που θα μοιραστούν δωρεάν στο Σύνταγμα για την παρέλαση με τις φιέστες,τα χορευτικά,τα τραγούδια, τους”εθελοντές” ενστόλους στα πεζοδρόμια να χειροκροτούν και άλλα σχετικά, ένας 22χρονος στρατιώτης βαριά άρρωστος επί μέρες, οδηγείτο από την Σπάρτη στην Εντατική Μονάδα του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθήνας συνοδεία ενός συναδέλφου του, ως ”πακέτο”, με …λεωφορείο!
Δυο μέρες μετά πέθανε… Οι καταγγελίες για ό,τι μεσολάβησε σοβαρές. Όπως και για το ισχύει ακόμα σε αυτή (μόνο;) την μονάδα.Δεν μπορεί να πει ένας δημοσιογράφος εκ των προτέρων μάλιστα πόσα απ΄όσα καταγγέλλονται είναι ακριβή. Χρειάζεται -τουλάχιστον -έρευνα από τους αρμόδιους που λόγω του ότι έχουμε θάνατο αλλά και δημόσιες καταγγελίες, πρέπει να γίνει από την Δικαιοσύνη.
Τα 6+5 στοιχεία της καταγγελίας
Πριν πούμε τι εν τέλει γίνεται, ας παραθέσουμε τις καταγγελίες που έχουν γίνει από μια επώνυμη- με όνομα και τηλέφωνο, δηλαδή- οργάνωση που ασχολείται με θέματα στρατευμένων.
-1). ”Ο Νικήτας ήταν ένας καλοκάγαθος γίγαντας(…).Κανονικά, επειδή ήταν υπέρβαρος, θα έπρεπε να χαρακτηριστεί η Σωματική Ικανότητα Ι-5”.
-2). ”Ο Νικήτας αφού κόπηκε μετά από ιατρικές εξετάσεις στο Γύθειο , όπου εκπαιδεύονταν για μάγειρας, πήγε στο ΚΕΝ Σπάρτης, περιμένοντας τη μετάθεση για μονάδα της παραμεθορίου.Στο ΚΕΝ Σπάρτης, σε αυτό το άθλιο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, που κυριαρχεί η βρωμιά, που βασιλεύει η Αδιαφορία των στελεχών και της Διοίκησης, γρήγορα θα παραπονεθεί για την κατάσταση της υγείας του”.
-3). ”Όμως, ενώ θα βγει ελεύθερος υπηρεσιών, δε θα του δοθεί καμιά συγκεκριμένη αγωγή. Δε θα υπάρξει καμιά Διάγνωση. Για 10 μέρες παραπονιέται ότι πονά, ότι υποφέρει, αλλά δεν του δίνουν Παραπεμπτικό (Σ.Σ.για νοσοκομείο)”.
-4). ”Οι συνάδελφοι του τον παρακολουθούν να αγκομαχεί, καθώς πασχίζει και χρειάζεται μισή ώρα για να διανύσει την απόσταση από τους κοιτώνες στα ιατρεία, που απέχουν 5 λεπτά.Όταν πλέον η κατάσταση της υγείας του χειροτερεύει, όταν πνίγεται από το βήχα, ουσιαστικά “τον φυγαδεύουν” εσπευσμένα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο”.
-5). ”Ενώ το ΓΕΣ ανακοινώνει ότι νοσηλεύτηκε από τις 13-18-/3 στο 401 ΣΝ, μόλις την τελευταία στιγμή και λίγο πριν πεθάνει ενημερώνουν τους γονείς του”.
-6). ” Η ανακοίνωση του ΓΕΣ, όσο και η συμπεριφορά των διοικητών σε Γύθειο-Σπάρτη, αποκαλύπτουν ότι έχει επιλεγεί ο δρόμος της συγκάλυψης”.
Δεν υπήρχε κρεβάτι στο ιατρείο;
Αυτά με τη πρώτη ανακοίνωση της οργάνωσης ” Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος”. Γιατί χθες το βράδυ ακολούθησε και άλλη με καταγγελίες, που δείχνει- αν είναι ακριβής σε όλα τα σημεία της – ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι γενικότερο.
Αναφέρει λοιπόν:
-1). ”Σήμερα είναι η πρώτη φορά που έφεραν γιατρό στο στρατόπεδο”.
-2). ”Μετράμε δεκάδες αρρώστους οι οποίοι φεύγουν για τα ΣΤΕΠ στην Σπάρτη αφήνοντας πίσω, είτε νέους αρρώστους (για παράδειγμα άλλοι 10 έφυγαν σήμερα για Σπάρτη) είτε λιγοστούς φαντάρους που πρέπει να βγάλουν το σύνολο των υπηρεσιών χωρίς να πάρουν ανάσα”.
-3). ”Σύμφωνα με καταγγελίες των φαντάρων που υπηρετούν στην ίδια μονάδα, ο 22χρονος παρουσίαζε συμπτώματα πνευμονίας πολλές μέρες νωρίτερα, αλλά με ευθύνη του στρατοπέδου δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα. Δε νοσηλευόταν στο ιατρείο γιατί δεν υπήρχε ελεύθερο κρεβάτι, παρά μόνο του δινόταν το ελεύθερο υπηρεσίας για να μένει όλη μέρα στο θάλαμο”.
-4). ”Δε διατέθηκε ούτε καν ασθενοφόρο για τη μεταφορά του στην Αθήνα, στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, αλλά στάλθηκε με ΚΤΕΛ με τη συνοδεία ενός ακόμα φαντάρου”.
-5). ”Υπάρχουν ακόμα δεκάδες φαντάροι οι οποίοι νόσησαν με παρόμοια συμπτώματα και υπήρξαν καθυστερήσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους”.
Αυτά λένε οι καταγγελίες.
Τι είπε το ΓΕΣ
Για την πληρέστερη εικόνα του αναγνώστη παραθέτουμε και την ανακοίνωση του ΓΕΣ της 18ης / 3/2015:
”Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 18 Μαρτίου 2015 ο Στρατιώτης (ΠΖ) Λ.Ν. ετών 22, ο οποίος βρισκόταν νοσηλευόμενος από τις 13 Μαρτίου 2015 στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, απεβίωσε λόγω κεραυνοβόλου νεκρωτικής πνευμονίας – πολυοργανικής ανεπάρκειας.
Ο παραπάνω Στρατιώτης κατετάγη στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στις 28 Ιανουαρίου 2015 και υπηρετούσε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών από την 18η Φεβρουαρίου 2015 για εκπαίδευση σε ειδικότητα.
Η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του θανόντα”.
Τα ερωτήματα των πολιτών -γονιών
Επαναλαμβάνουμε ότι δεν μπορούμε – αυτήν την ώρα – να ξέρουμε τι απ’ όλα αυτά που καταγγέλλονται και αναφέρονται είναι ακριβή. Από το ρεπορτάζ έχει, μέχρι στιγμής, επιβεβαιωθεί από (ανεπίσημες )στρατιωτικές πηγές ότι πράγματι ο άτυχος Νικήτας ήταν υπέρβαρος αλλά δεν είχε πάρει βαθμό Σωματικής Ικανότητας Ι-5 αλλά ( μάλλον) Ι-4. Ότι είχε κάποιες ήμερες πρόβλημα και του είχε δοθεί κάποιο φάρμακο.Ότι πράγματι στάλθηκε στο 401 ΣΝ με λεωφορείο του στρατού (όχι του ΚΤΕΛ), μαζί με συνοδό στρατιώτη…
Για έναν απλό πολίτη, για ένα γονιό που έστειλε ή θα στείλει τα παιδιά του στο στρατό, υπάρχουν πολλά ερωτήματα.Υπάρχει αγανάκτηση. Ζητεί απαιτήσεις- ιδίως από μια νέα κυβέρνηση που έχει δηλώσει ότι θέλει να κάνει ουσιαστική την θητεία των νέων πολιτών.Απαιτεί διερεύνηση στον ανώτατο βαθμό διότι έχουμε θάνατο αίνος νέου ανθρώπου.
”Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει;”
Αντί αυτού μαθαίνουμε επισήμως από το ΓΕΣ που ρωτήσαμε ότι όχι η Δικαιοσύνη δεν έχει εμπλακεί, διότι είναι, μας είπαν, ανεξάρτητη και δρα μόνη της, αλλά μας είπαν επίσης ότι ούτε της έστειλαν μια ειδοποίηση για το περιστατικό και την καταγγελία … Θα της σταλεί, μας είπαν, το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) όταν τελειώσει…Α, και ότι γίνονται όλες οι ενέργειες για να χαρακτηρισθεί ο άτυχος νεαρός ως θανών εν υπηρεσία- με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Η Ένορκη Διοικητική Εξέτασης (ΕΔΕ) πάντως δεν γίνεται από αξιωματικό άλλης, προϊσταμένης, Μονάδας ή Σχηματισμού . Αλλά από αξιωματικό της …ίδιας της Μονάδας!
Θα κληθούν όλοι ανεξαιρέτως οι φαντάροι να καταθέσουν και μάλιστα σε συνθήκες που να μην τους προκαλείται άγχος -πίεση ( έστω έμμεσα) λόγω του ότι έχουν μπροστά τους υπόλοιπο θητείας;
Θα διερευνηθούν οι – επώνυμες – καταγγελίες του ”Σπάρτακου”;
Δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι ο διεξάγων την εξέταση δεν κάνει σωστά την δουλειά του.
Ωστόσο η κοινή λογική λέει ότι δεν πρέπει ο Γιάννης να κερνά και μόνος του να πίνει…