Αύριο ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος θα συναντηθεί με το το προεδρείο της ΠΟΕΣ το οποίο και θα διαβεβαιώσει ότι έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν για να μην υπάρξουν μειώσεις στους στρατιωτικούς με το νέο ειδικό μισθολόγιο.
Πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ λένε ότι όπως έγινε και με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που εφαρμόστηκε η λεγόμενη “προσωπική διάφορα”, θα γίνει και με το μισθολόγιο των ΕΔ και δεν θα υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς.
Το ίδιο επανέλαβε όχι μία αλλά πολλές φορές ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας τις τελευταίες ημέρες.
Μπορεί να λένε ψέμματα ή να είναι τόσο παραπλανημένοι θα αναρωτηθούν κάποιοι.
Διαβάστε εδώ: Ένοπλες Δυνάμεις: Έρχονται αλλαγές στη μοριοδότηση των μεταθέσεων
Πως έχει το θέμα σύμφωνα με τις πληροφορίες:
Οι στρατιωτικοί στους λογαριασμούς τους δεν θα βρουν λιγότερα χρήματα, επιμένουν από το ΥΠΕΘΑ.
Όμως το ερώτημα είναι αν αυτό θα οφείλεται στην ενεργοποίηση της “προσωπικής διαφοράς”. Στα έγγραφα που έστειλε ο Καμμένος στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει προσωπική διαφορά στους στρατιωτικούς.
Παρόλα αυτά το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να επιμένει κάνοντας σημαντικές εκπτώσεις ως προς το “μέγεθός” της. Στην τελευταία συνάντηση που είχαν με τον Υποστράτηγο των Οικονομικών Ζαχαρία Πρασσάκη, είχαν παρουσιάσει μια πρόταση με περιορισμένη “χρήση προσωπικής διαφοράς”
Γιατί οι στρατιωτικοί δεν την θέλουν;
▪Με την προσωπική διάφορα θα εφαρμοστεί εμμέσως μακροχρόνιο πάγωμα όλων των μισθών στα σημερινά επίπεδα, μιας και δεν θα υπάρχουν πλέον αυξήσεις λόγω προαγωγής, ή λόγω αλλαγής μισθολογικού κλιμακίου, αφού το ποσό της εκάστοτε αύξησης θα αφαιρείται από την προσωπική διάφορα και ο μισθός του καθενός θα παραμένει ο ίδιος, μέχρι να εκμηδενιστεί το πόσο της προσωπικής διαφοράς.
▪Στον υπολογισμό της σύνταξης και του εφάπαξ δε θα προσμετράται το ποσό της προσωπικής διαφοράς, άρα θα έχουν επιπλέον μείωση, της σύνταξης και του εφάπαξ. Εδώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, μειώθηκαν κι άλλο οι συντάξεις για τα Στελέχη που θα συνταξιοδοτηθούν από τη ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου και πέρα.
Συνεπώς όχι μόνο δεν έχουμε τις συνταξιοδοτικές αποδοχές να εναρμονίζονται στο ύψος των αποδοχών του Αυγούστου του 2012, όπως επιτάσσουν οι δύο αποφάσεις ΣτΕ, αλλά αντιθέτως να μειώνονται κι άλλο με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνταγματική λειτουργία του Κράτους.
Ήδη οι θεσμικές Ενώσεις που έχουν έννομο συμφέρον μια και τους αφορά άμεσα, προσέφυγαν εκ νέου στο ΣτΕ για την ακύρωση και αυτού του νόμου.