«Η Τουρκία είναι ο λόγος που έχουμε πολύ μεγάλες ένοπλες δυνάμεις.
Και τώρα η Τουρκία ανακινεί μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων. Οι αυξημένες δραστηριότητές της στο Αιγαίο είναι μια προσπάθεια να μας δημιουργήσει φθορά»
επεσήμανε μεταξύ άλλων στο Newsweek, ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ειδικός επί στρατιωτικών θεμάτων, Κώστας Κολιόπουλος.
Στο άρθρο αναφέρεται και το όνομα του κ. Πάνου Καμμένου, στο οποίο τονίζεται η θετική αντιμετώπισή του από τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας, αφού μέχρι στιγμής, επικροτεί τις κινήσεις του ΥΕΘΑ.
Στο άρθρο με τίτλο «Η έλλειψη καυσίμων αφήνει τον ελληνικό στρατό αβοήθητο μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα» αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί πλέον να υπερασπιστεί τον εαυτό της κατά της Τουρκικής Επιθετικότητας, επειδή η οικονομική κρίση έχει αποδυναμώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της.
Όπως γράφει “από τις 31 ημέρες του Μαρτίου, μόνο κατά τις 10 δεν υπήρξαν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.
Στις 20 Μαρτίου, 12 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο τουλάχιστον 38 φορές. Σύμφωνα με έκθεση του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, ακολούθησαν δύο εμπλοκές με μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας”.
Στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), δείχνουν ότι πέρυσι η Ελλάδα δαπάνησε €4 δισ. για την άμυνα, που αποτελεί το 2,5% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Η Ελλάδα έχει υπογράψει αρκετές πολύ μεγάλες αγορές τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων μία αξίας €1,7 δισ για γερμανικά τανκς Leopard panzers», όπως εξηγεί ο Sam Perlo-Freeman, επικεφαλής του τομέα στρατιωτικών δαπανών του SIPRI.
«Το ερώτημα είναι πόσο απαραίτητες ήταν πραγματικά αυτές οι αγορές”, ανέφερε ο κ. Κολιόπουλος, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με το στρατό. Πρόσθεσε ότι οι περικοπές στις κυβερνητικές δαπάνες επηρέασαν το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων να αγοράσουν καύσιμα.
Όπως αναφέρεται, η Τουρκία γνωρίζει ότι, αν συνεχίζει να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και να εισέρχεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει. Αλλά χωρίς καύσιμα ή σωστά συντηρημένο εξοπλισμό, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποκρούσει τον κατά τα άλλα σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον Perlo-Freeman “η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό της, αλλά η απόλυση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών σε μια χώρα με 50% ανεργία των νέων δεν θα ήταν μια καλή ιδέα.
Επίσης, ανέφερε, η Κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει το στρατό με το μέρος της, αφού, πολύ δύσκολα θα βρει κανείς υποστηρικτή του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στους ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, οι οποίο ωστόσο αισθάνονται άνετα με με το δεξιό Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο”.