Μέσω… Βουλγαρίας φαίνεται πως έρχεται η λύση για την Αθήνα, με την οποία η ελληνική διπλωματία «απεμπλέκεται» από την υποχρέωση να απαντήσει στην Ουάσινγκτον και στο αμερικανικό αίτημα να απαγορεύσει τις υπερπτήσεις δύο ρωσικών πολιτικών αεροσκαφών προς τη Συρία.
Στο θέμα, που άνοιξε το περασμένο Σάββατο, όταν η αμερικανική πλευρά υπέβαλε το αίτημα, ενώ η Ελλάδα -με απόφαση που ελήφθη επί θητείας του τέως υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά- είχε ήδη δώσει την άδεια, κατά πάγια τακτική, για τις υπερπτήσεις των δύο ρωσικών αεροπλάνων, που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και πολιτικό προσωπικό προς τη Συρία.
Οι ΗΠΑ, ωστόσο, με το έγγραφο αίτημά τους, κατήγγειλαν ότι η Μόσχα μεταφέρει με τον τρόπο αυτό οπλισμό προς τη Συρία, ο οποίος απευθύνεται στους στρατιώτες του καθεστώτος Άσαντ. Ως γνωστόν, στην εμφύλια σύρραξη στη Συρία, η Ουάσινγκτον έχει ταχθεί στο πλευρό της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης.
Για το λόγο αυτό, οι Αμερικανοί είχαν ζητήσει από την Αθήνα να απαγορεύσει τις ρωσικές υπερπτήσεις και η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πηγές, «μελετούσε» το αίτημά τους.
Καθώς φαίνεται, ωστόσο, και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν θα χρειαστεί να λάβει, εν τέλει, κάποια απόφαση, καθώς η… λύση δόθηκε, δια της… πλαγίας οδού, από τη γειτονική Βουλγαρία.
Και αυτό, γιατί η Σόφια αρνήθηκε να δώσει άδεια υπέρπτησης στον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη. Έτσι, τα ρωσικά αεροσκάφη θα αναγκαστούν πλέον να παρακάμψουν τη δυτική οδό, μέσω Βαλκανίων, και να κατευθυνθούν στη Συρία από την ανατολική οδό, μέσω του εναέριου χώρου του Ιράν.