Στα “ψιλά” πέρασαν οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου μετά την επίσκεψή του στην Ηπειρο και την Δυτική Μακεδονία, περί ανάγκης -επανα-στρατικοποίησης της περιοχής και κυρίως για την επιστροφή του οπλισμού στους Εθνοφύλακες της περιοχής.
Σε μια χώρα που ανθεί (και η …) δημοσιογραφική “φαιδρά πορτοκαλέα” και οι τιποτολόγοι αναγορεύονται σε εισαγγελείς και δικαστές ταυτόχρονα (όταν δεν “τα παίρνουν” από τα “μαύρα” ταμεία των υπουργείων και των τραπεζών) είναι επόμενο δηλώσεις πραγματικής σημασίας και αντικείμενα εθνικού προβληματισμού, να περνάνε στα “ψιλά”.
Τι είπε λοιπόν ο υπουργός:
-Μία μεγάλη ομάδα στρατιωτών που παρουσιάζονται σε αυτή την ΕΣΣΟ και στην επόμενη θα μεταφερθούν στους νομούς που επισκεφθήκαμε για να στελεχώσουν τις Μονάδες και ιδίως τα προκεχωρημένα φυλάκια.
-Θα γίνουν τακτικές ασκήσεις των Ειδικών Μονάδων, ιδιαίτερα των Καταδρομέων ενώ θα υπάρχει και η παρουσία εναέριων μέσων σε όλες τις περιοχές.
–Με τη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων τη δημιουργία Κέντρων Εκπαιδεύσεως στην ευρύτερη περιοχή, όπως επίσης και την επαναλειτουργία συγκεκριμένων φυλακίων.
-Ενεργοποιείται η Εθνοφυλακή και επιστρέφεται ο οπλισμός στους Εθνοφύλακες (σ.σ.: ο οποίος είχε αφαιρεθεί το 2011 από την κυβέρνηση Παπανδρέου, με ύποπτα κίνητρα που περέπεμπαν περισσότερο σε φόβους ένοπλης εξέγερσης των πολιτών, παρά σε οτιδήποτε άλλο-διαβάστε το σχετικό άρθρο του defencenet.gr, εδώ)
-Θα δημιουργηθούν μονάδες Παλλαϊκής Άμυνας και θα εκπαιδευτούν οι πολίτες από Αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Και ο υπουργός κατέληξε λέγοντας: “Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες της παραμεθορίου: Είναι απόλυτα ασφαλείς και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εδώ. Είναι εδώ και θα είναι με ακόμα πιο έντονη παρουσία”.
Η πραγματικότητα είναι ότι τα γεγονότα με την επίθεση των Αλβανών κομάντο στο Κουμάνοβο των Σκοπίων και η “νομιμοποίηση” του κόμματος των εγκληματιών του Β’ΠΠ ή των απογόνων τους, των “τσάμηδων” με την είσοδό τους στην κυβέρνηση Ράμα, έπεσαν στο κεφάλι των υπευθύνων για την ασφάλεια της χώρας, πολιτικών και στρατιωτικών (τουλάχιστον αυτών που λαμβάνουν αποφάσεις) ως “κουβάς με παγωμένο νερό”.
Eτσι, κι ενώ ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μέλανι από την υπογραφή του νυν ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκου στη Νέα Δομή Δυνάμεων του 2012-2013 που απέσυρε τον Στρατό από τις περιοχές αυτές, έρχεται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και τις στέλνει πίσω, ανακοινώνοντας … Νέα (νεότερη…) Δομή Δυνάμεων, βάσει της οποίας θα επιστρέψει ο Στρατός στην περιοχή!
Εχει αλλάξει κάτι; Σίγουρα το ενδεχόμενο να πάρουν “φωτιά” τα Σκόπια και η απειλή του ISIL (μόλις προχθές απείλησε Σκόπια, Κοσυφοπέδιο και Αλβανία με επέκταση της δράσης του στην περιοχή) και βέβαια η απειλή του UCC (Απελευθερωτικού Στρατού της Τσαμουριάς) σήμερα φαντάζουν πολύ έντονες…
Οι Αλβανοί κομμάντο που επιτέθηκαν στο Κουμάνοβο σε μια κλασική αποστολή αυτοκτονίας, ήταν οι περισσότεροι βετεράνοι του ISIL στην Μέση Ανατολή…
Πολύ σωστή η απόφαση του υπουργού να ενεργοποιήσει την Εθνοφυλακή. Και πολύ θα θέλαμε να δούμε την επιστροφή του Στρατού στην περιοχή και ενεργοποίηση μονάδων και επάνδρωση φυλακίων.
Αλλά, πώς; Με ποιο ανθρώπινο δυναμικό;
Ο Ελληνικός Στρατός μετά από μία δωδεκαετία συνεχούς μείωσης της θητείας με διαδοχικές εγκληματικές αποφάσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχει “αποστεωθεί”.
Το είπε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και άριστος γνώστης των αναγκών του ΕΣ καθότι υποστράτηγος (ΤΘ) ε.α. και θεωρητικός του πολέμου, ο Νίκος ο Τόσκας στην Βουλή: Οι παραμεθόριες μονάδες των ανατολικών συνόρων αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα επάνδρωσης.
Από την μία οι κλάσεις δεν αποδίδουν γιατί έχουμε περάσει σε αρνητική δημογραφική ανάπτυξη και από την άλλη η θητεία των 9 μηνών στον ΕΣ θυμίζει περισσότερο Βέλγιο, παρά Ελλάδα με το “τέρας” που ακούει στο όνομα “τουρκικές ένοπλες δυνάμεις” να βρυχάται και να ακονίζει τα νύχια του στα ανατολικά.
Που θα βρεθεί λοιπόν η “Μεγάλη ομάδα στρατιωτών που παρουσιάζονται σε αυτή την ΕΣΣΟ και στην επόμενη θα μεταφερθούν στους νομούς που επισκεφθήκαμε για να στελεχώσουν τις Μονάδες και ιδίως τα προκεχωρημένα φυλάκια” που εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας;
Και κυρίως από πού θα λείψει αυτή η “Μεγάλη ομάδα στρατιωτών”;
Γιατί όταν π.χ. στον Εβρο (παράδειγμα και εικασία, το τονίζουμε) έχουμε 50% επάνδρωση σε μία κρίσιμη μονάδα κανονικά εκεί πρέπει να πάει η “Μεγάλη ομάδα στρατιωτών”, αφού εκεί είναι η μεγάλη απειλή.
Γιατί έχουν λυσσάξει να κάνουν ασκήσεις βίαιης διάβασης κωλυμάτων και έχουν εξοπλιστεί με τα τελειότερα μηχανήματα γεφυροποιίας οι εξ Ανατολών “σύμμαχοι”; Για την Συρία ή για το Ιράν;
Αρα;
Αρα – κι επειδή ο υπουργός έχει δίκιο σε ότι αφορά την ανάγκη παρουσίας του Ελληνικού Στρατού και γενικά των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στην Δυτική Μακεδονία και την Ηπειρο – πρέπει να ληφθούν από αυτή την κυβέρνηση αποφάσεις που δεν τόλμησε να πάρει άλλη κυβέρνηση: Να αυξηθεί η θητεία “εδώ και τώρα”.
Και όχι στους δώδεκα μήνες, αλλά στους 15.
Κάποτε, το 1981, το ΚΚΕ (ναι, το φιλοσοβιετικό ΚΚΕ της εποχής) είχε κατέβει με προεκλογικό σύνθημα “Θητεία 18 μηνών”.
Πού να περίμεναν ότι οι αστοί πολιτικοί θα τους ξεπερνούσαν σε μ…κία και θα μείωναν την θητεία στο μισό από αυτό που ζητούσαν!
Οσο για το τι ρόλο έχουν οι στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή να αναφέρουμε ορισμένα δειγματοληπτικά στοιχεία:
– Η Δυτική Μακεδονία παράγει το 65% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Ενα αιφνιδιαστικό πλήγμα στην ενεργειακή καρδιά της χώρας στο υψίπεδο Κοζάνης–Πελαγονίας θα δημιουργούσε κατάρρευση της ηλεκτροδότησης της χώρας.
– Το 2008 η ΕΥΠ εντόπισε τουρκικές μονάδες συλλογής πληροφοριών στα Σκόπια, μέλη των οποίων μπαινόβγαιναν ανενόχλητα στην νΔ.Μακεδονία. Λεπτομέρεια: Οι μονάδες δεν ήταν της ΜΙΤ, αλλά της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.
– Το τριεθνές των Πρεσπών είναι ιδανική τοποθεσία για διείσδυση εχθρικών ειδικών δυνάμεων ή ανταρτών.
– Το υψίπεδο Κοζάνης– Πελαγονίας, το οποίο ξεκινά από το Prilep των Σκοπίων και εκτείνεται μέχρι την τεχνητή λίμνη του Αλιάκμονα (Πολύφυτος), καταλαμβάνοντας απόσταση συνολικού μήκους 130 χλμ. περίπου στο μέσο του υψιπέδου είναι μια “λεωφόρος” πάσης φύσεως εχθρικών ενεργειών
– Οι πρόποδες Βιτσίου και Βόρρα (υψώματα Φανάρι και Σχου Παπαπέτρου) σχηματίζουν ένα φυσικό εμπόδιο, οριοθετώντας την πεδιάδα Φλώρινας–Πρίλεπ και Εορδαίας. Για να διέλθει κανείς αυτό το φυσικό εμπόδιο, πρέπει να διαβεί την ιστορικής και στρατηγικής σημασίας διάβαση του Κλειδίου.
Τον Απρίλιο του 1941, μόλις τα γερμανικά στρατεύματα «έσπασαν» την άμυνα των νεοζηλανδικών και βρετανικών δυνάμεων στην προαναφερθείσα περιοχή και «ξεχύθηκαν» ακάθεκτα προς την Κοζάνη, τη θεσσαλική πεδιάδα και την κοιλάδα των Τεμπών, καθότι δεν υπήρχε πλέον άλλο αξιόλογο φυσικό εμπόδιο, επί του οποίου θα μπορούσε να οργανωθεί μια αμυντική τοποθεσία προς αναχαίτιση της γερμανικής προελάσεως.
Με άλλα λόγια, πιθανή κατάληψη της διαβάσεως του Κλειδίου, έστω και για ελάχιστο χρονικό διάστημα όπως έγινε στο Κουμάνοβο, απομονώνει τη Φλώρινα από τον κύριο εθνικό κορμό και δίνει τη δυνατότητα στον αντίπαλο να απειλήσει άμεσα την ελληνική ενδοχώρα με μηχανοκίνητους και τεθωρακισμένους σχηματισμούς.
Επιπλέον, στο παραπάνω υψίπεδο βρίσκονται οι κύριες παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ με τους πέντε ατμοηλεκτρικούς σταθμούς και τα 3 λιγνιτωρυχεία, που τροφοδοτούν με ρεύμα το 65% της εθνικής επικράτειας.
Παράλληλα, στην εν λόγω περιοχή αναπτύσσονται εγκαταστάσεις και υποδομές αερομεταφορών (δύο αεροδρόμια), σημαντικοί οδικοί και σιδηροδρομικοί κόμβοι και μία οργανωμένη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.).
Ολα αυτά σήμερα είναι απροστάτευτα. Οχι γιατί δεν θέλουμε, αλλά γιατί δεν μπορούμε να τα προστατέψουμε. Γιατί δεν έχουμε επαρκές προσωπικό. Γιατί η θητεία αντί να είναι 15 ή 18 μήνες είναι 9…
Το 1453 η Κωνσταντινούπολη έπεσε καθώς ελάχιστες χιλιάδες Βυζαντινών (5-7.000) βρίσκονταν στα τείχη της Βασιλεύουσας. Την ίδια στιγμή τα μοναστήρια “έσκαγαν” από μοναχούς (80.000 μοναχοί είχαν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή της Πόλης) αφού όποιος ενδυόταν το μοναχικό σχήμα γλίτωνε την στρατιωτική θητεία.
Την συνέχεια την γνωρίζουμε όλοι…