Με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μοσέ Γιαλόν συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.
Οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν συμφωνίες για συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας ενισχύοντας τις καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ.Καμμένος αναφέρθηκε στα ανοικτά μέτωπα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, κυρίως με το προσφυγικό και την Τουρκία.
Στις δηλώσεις του ο Ελληνας Υπουργός επισήμανε συγκεκριμένα: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα τον φίλο Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ κ. Μοσέ Γιαλόν. Μας δόθηκε η δυνατότητα να κάνουμε σε βάθος ανασκόπηση της μέχρι τώρα άριστης συνεργασίας μας. Είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε μία κοινή διακήρυξη, που επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για μία νέα περίοδο στρατηγικής, περισσότερο ουσιαστικής και αμοιβαία επωφελούς αμυντικής συνεργασίας.
Η εμβάθυνση των σχέσεων περνά μέσα από την ενίσχυση του στρατηγικού διαλόγου, τη συνεργασία μας στη στρατιωτική εκπαίδευση, με κοινές ασκήσεις, οι οποίες όπως βλέπετε γίνονται και στην περιοχή της Μεσογείου, στο Ισραήλ και στην Ελλάδα. Περνά επίσης μέσα από την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών-ιδιαίτερα για το θέμα της τρομοκρατίας, το οποίο πλέον είναι ένα θέμα άμυνας, ένα παγκόσμιο θέμα-τη συνεργασία των αμυντικών μας βιομηχανιών και κοινά project των αμυντικών βιομηχανιών, που συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στο Ισραήλ, αλλά και εδώ με επιχειρηματίες και επιχειρήσεις. Νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει πολύ στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την αξιοποίηση κάθε πρόσφορου τομέα κοινής δράσης.
Αποφασίσαμε να πυκνώσουμε τις υπουργικές συναντήσεις, οι οποίες θα γίνονται πλέον δύο φορές το χρόνο, μία στην Ελλάδα και μία στο Ισραήλ. Αποφασίσαμε πέρα από την πολιτική να ενισχύσουμε και την πρακτική, τεχνική διάσταση της συνεργασίας μας, διερευνώντας και αξιοποιώντας μέσω της κοινής εργασίας συγκεκριμένα πλέον προγράμματα δράσης, εντός τακτών χρονοδιαγραμμάτων.
Μοιραζόμαστε ακριβώς τις ίδιες ανησυχίες για τις εξελίξεις στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τις παραδοσιακές αλλά και τις νέες απειλές, ενισχύουμε – και είναι λογικό αυτό – την αποτρεπτική μας δύναμη. Η συνεργασία δείχνει το δρόμο για την αντιμετώπιση προκλήσεων στη γειτονιά μας. Η Ελλάδα πιστεύει στην περιφερειακή και διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπισή τους και εργάζεται για αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η στενή αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ μας δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε κοντά και με moderate χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με τις οποίες μπορούμε και πρέπει να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, την τρομοκρατία και τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Υπουργό, γιατί με την πολιτική που έχει χαράξει στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, αλλά και με τη στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ σε άριστη συνεργασία με την ελληνική στρατιωτική ηγεσία, με τις κοινές ασκήσεις, με την ανταλλαγή εκπαιδεύσεων και επισκέψεων, μπορούμε-και αυτός είναι ο σκοπός-να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή άξονα, που ξεκινά από το Ισραήλ, προχωρά στην Κύπρο, στην Ελλάδα και – γιατί όχι – βόρεια προς τη Βουλγαρία και νότια προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία.
Η μοίρα των λαών μας είναι κοινή και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αυτή η συνεργασία που υπάρχει σε στρατιωτικό επίπεδο θα υπάρξει και σε όλους τους άλλους τομείς, μετά από τη συνάντηση που θα έχει τις επόμενες ημέρες, ο Πρωθυπουργός και ένα μεγάλο μέρος του Υπουργικού Συμβουλίου, με την επίσκεψη στο Ισραήλ.
Θέλω να ευχαριστήσω, τέλος, για όλη αυτή την προετοιμασία από την πλευρά του Ισραήλ, τον Στρατηγό Gilad, ο οποίος με τους συνεργάτες του εδώ και πολλά χρόνια έχει ετοιμάσει και έχει βοηθήσει στο κτίσιμο αυτής της αμοιβαίας συνεργασίας, την Εξοχότατη κ. Πρέσβη του Ισραήλ, η οποία με την άφιξή της έχει βοηθήσει να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα αυτές οι σχέσεις, τον Στρατιωτικό Ακόλουθο του Ισραήλ και παράλληλα τον Πρέσβη κ. Καραγιάννη και το διπλωματικό team του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως επίσης τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο κ. Αποστολάκη και όλους τους Αρχηγούς των Επιτελείων, αλλά και τους Αξιωματικούς που έχουν εμπλακεί μέχρι τώρα».
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Μιλήσατε για κοινά συμφέροντα Ελλάδας και Ισραήλ και αυτή η στρατηγική συμμαχία με στρατιωτικό υπόβαθρο – και διπλωματικό φαντάζομαι – έχει ένα στρατηγικό στόχο. Μπορείτε να μου πείτε απέναντι σε ποια απειλή γίνεται αυτή η αναβαθμισμένη συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ, ενδεχομένως Κύπρου, ενδεχομένως Ιορδανίας και Αιγύπτου.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θέλω να συμφωνήσω σε αυτά που είπε ο κ. Υπουργός και να θυμίσω ότι τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Δύση είναι το πρόβλημα της τρομοκρατίας και το πρόβλημα της μετανάστευσης. Και τα δύο προβλήματα πηγάζουν από την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας. Για να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία χρειάζονται συνεργασίες. Συνεργασίες ανταλλαγής πληροφοριών, συνεργασίες για να απαλείψουμε κάθε κίνδυνο που μπορεί να προκληθεί σε αθώους πολίτες, όπως το χτύπημα που είδαμε στο Παρίσι πριν από λίγο καιρό. Αλλά και η μετανάστευση είναι ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο έχει προκληθεί λόγω του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική. Βλέπουμε το μεταναστευτικό, όπως είχαμε προειδοποιήσει εξάλλου εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχοντας παρεξηγηθεί, να αποτελεί ουσιαστικά και το μέσο για να προωθείται η τρομοκρατία μέσω αθώων προσφύγων με τις οικογένειες τους.
Όσα εκατομμύρια πρόσφυγες και αν μπορεί να δεχθεί η Ευρώπη, η Ελλάδα, αυτό δεν είναι λύση. Η λύση είναι να μπορέσουν οι πρόσφυγες να γυρίσουν στον τόπο τους, να γυρίσουν στα σπίτια τους και να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν και οικονομικά στον τόπο τους. Η Ευρώπη δεν μπορεί να απορροφήσει πλέον τόσους μετανάστες και βεβαίως ούτε η Ελλάδα.
Το δεύτερο θέμα είναι η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Από πού χρηματοδοτείται η τρομοκρατία; Από την παράνομη διακίνηση πετρελαίου, ναρκωτικών και ανθρώπων. Το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος που αναφέρατε, εάν ενώσετε τις γραμμές αυτές θα δείτε ότι περιλαμβάνουν μια πολύ ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου που ελέγχει τη διακίνηση από την διώρυγα του Σουέζ μέχρι το Γιβραλτάρ, από την Βόρεια Θάλασσα μέχρι το Σουέζ, εκεί είναι οι δρόμοι που συναντιούνται. Αν, λοιπόν, στην περιοχή μεταξύ των χωρών που αναφέρατε, στον καθορισμό της ΑΟΖ, της οικονομικής ζώνης, μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε να μην μπορεί να διακινείται παράνομο πετρέλαιο, να μην διακινούνται παράνομα όπλα, να μην διακινούνται ναρκωτικά και άνθρωποι, θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε το σταμάτημα της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Και βεβαίως, είδαμε με την πρόσφατη συνεργασία του Ισραήλ με την Κύπρο ότι μπορούμε μαζί να εργαστούμε και να παράξουμε πλούτο για τις χώρες μας.
Αυτή η συνεργασία μπορεί να επεκταθεί με εταιρείες οι οποίες έχουν κοινά συμφέροντα και όσον αφορά τα ελληνικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στην περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ. Τα έλος, οι δρόμοι της ενέργειας. Για να μπορούν να υπάρχουν ασφαλείς δρόμοι της ενέργειας θα πρέπει να υπάρχουν αμυντικές συνεργασίες. Με τον καθορισμό της ΑΟΖ επεκτείνεται το αμυντικό τόξο της χώρας αρκετά μίλια. Αυτό απαιτεί συνεργασίες, συμμαχίες, στενές σχέσεις και βεβαίως προετοιμασία με κοινές ασκήσεις. Αυτό ακριβώς κάνουμε.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, η Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος του άξονα Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, Ιορδανίας και να βοηθήσει, όπως θέλουν και οι Ευρωπαίοι, στο μεταναστευτικό και στην τρομοκρατία; Και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όλοι θα θέλαμε η Τουρκία να αποκτήσει καλές προθέσεις και να έρθει κοντά μας για τον κοινό σχεδιασμό της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Όλοι θα θέλαμε η Τουρκία να έχει μία συμπεριφορά ανάλογη με τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο. Αυτό προϋποθέτει, αλλαγή στάσεως από την Τουρκία. Για να έχεις καλή σχέση και συμμαχία με μία χώρα, πρώτα απ’ όλα πρέπει να την αναγνωρίσεις. Η Τουρκία ακόμα δεν έχει αναγνωρίσει την Κύπρο.
Το δεύτερο είναι το θέμα της τρομοκρατίας. Η αλήθεια είναι ότι το περισσότερο πετρέλαιο που διακινείται από την Daesh, από τους τρομοκράτες, διακινείται μέσω Τουρκίας και διακινείται μέσω Τουρκίας χρηματοδοτώντας την τρομοκρατία. Θα ήταν ευχής έργο, η Τουρκία να αποφάσιζε να άλλαζε τη στάση της, να μην συνεργάζεται με την τρομοκρατία, να μην προχωρά σε πράξεις οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στην περιοχή, να εκμεταλλευτεί τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να μπορέσει προς δικό της οικονομικό όφελος να σταματήσει το προσφυγικό στα παράλια της Μικράς Ασίας, βεβαίως με τα ανταλλάγματα που η διεθνής κοινότητα της έχει δώσει και έτσι να μπορέσουμε να μετατρέψουμε τη Μεσόγειο σε μία θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας.
Εμείς, είμαστε εδώ, με όλες τις καλές προθέσεις. Ελπίζουμε, αντί η κυβέρνηση Ερντογάν να οδηγεί την Τουρκία προς τον φονταμενταλισμό, να αποφασίσει να στρέψει το καράβι και να το οδηγήσει προς τις αξίες της Δύσης, τις αξίες του άξονα του καλού προς όφελος και των πολιτών της αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Ευχαριστώ πολύ.