Για τομές και θεσμικό πλαίσιο στον τομέα των εξοπλισμών που στόχο θα έχουν τη διαφάνεια και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων δεσμεύθηκε με την προγραμματική του ομιλία, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος.
Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύθηκε για την αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι στρατιωτικοί, σε εύλογο χρόνο και τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση θέτει ως βασική προτεραιότητα τον κοινωνικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα στην ανθρωπιστική κρίση. Στην κατεύθυνση αυτή, θα αξιοποιηθεί κυρίως η υγειονομική υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «οι ένστολοι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δέχθηκαν μέχρι και 43% περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις». Πρόσθεσε όμως ότι επειδή η απόφαση του ΣτΕ δεν μπορεί να είναι άμεσα εκτελεστέα, θα υπάρξει διάλογος με όλους τους φορείς, με όλη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, «από πάνω μέχρι κάτω» ώστε να επουλωθούν τα τραύματα σε εύλογο χρόνο.
Ο κ. Ήσυχος έκανε ξεχωριστή αναφορά στην αμυντική βιομηχανία και τα επτά κρατικά εργοστάσια που διαθέτουν πανάκριβα μηχανήματα και διέθεταν προσωπικό με μεγάλη τεχνογνωσία, αλλά έγιναν οριζόντιες περικοπές προσωπικού με συνέπεια σήμερα, να τρέχουν παραγγελίες αναγκαίες για τα δημόσια έσοδα που πρέπει να υλοποιηθούν ώστε να μην χαθούν πελάτες. Όπως είπε, το θέμα βρίσκεται σε προτεραιότητα προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να εκτελεστούν οι παραγγελίες αυτές.
Για τα περιουσιακά στοιχεία των ΕΔ που είχαν περάσει στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για συνέργειες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε η περιουσία αυτή των ΕΔ να υπηρετήσει την προσπάθεια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, προεχόντως στον τομέα της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας κυρίως μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα. «Αυτή η περιουσία να τεθεί σε συνέργειες προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ήσυχος επεφύλασσε αναφορά και στο ζήτημα των μεταθέσεων, τα λεγόμενα «βύσματα», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Θα σπάσουν οι αλυσίδες πελατειακού συστήματος όταν τελειώσει το “βύσμα”, όπως το λέει η νεολαία; Θα νιώθετε απελευθερωμένοι από αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον ορθολογικό καταμερισμό των στρατιωτών στην επικράτεια ή θα παραμένουμε στο καθεστώς που η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στελέχωσης και η παραμεθόριος θα έχει τα μικρότερα;» αναρωτήθηκε και προανήγγειλε την πιλοτική εφαρμογή συστήματος που θα λαμβάνει υπόψη την κοινωνική και οικονομική κατάσταση του καθενός και μάλιστα θα ελέγχεται από κοινοβουλευτική επιτροπή για να μην συντηρούνται πελατειακά φαινόμενα. «Θα ρωτήσετε ποιες είναι οι πιθανότητες και τα στατιστικά ποσοστά που θα δίνατε να πετύχει αυτό; Ενδεχόμενα, λίγα, αλλά η πολιτική μας βούληση είναι 100% να προχωρήσουμε σε αυτόν τον αταλάντευτο δρόμο» είπε ο κ. Ήσυχος.
Ο αναπληρωτής υπουργός κλείνοντας την προγραμματική του ομιλία, έκανε ένα λογοπαίγνιο, εκτιμώντας ότι είναι μικρές οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία-γέφυρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση διότι δεν υπάρχει κοινός δρόμος και κοινή στόχευση της αντιπολίτευσης με τα οράματα του λαού.