Του Κωνσταντίνου Φράγκου
Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο εσύ καθόσουν στο διπλανό θρανίο.
(παλαιότερο ασματίδιο του Πασχάλη)
Ο ΥΕΘΑ κ. Πάνος Καμμένος, διακατέχεται από τη μια μεριά από έντονο δημοσκοπικό άγχος και από την άλλη είναι, από τη φύση του, παρορμητικός. Αν αναμείξουμε και τα δύο προκύπτει ένα εύφλεκτο μίγμα που, ενίοτε, τον κάνει να ενθουσιάζεται και να υπόσχεται πράγματα που, τελικά, δεν μπορεί να υπηρετήσει.
Δίνω ένα παράδειγμα: Μετά την επανεκλογή της Κυβέρνησης δηλώνει (4 Οκτ.) ότι εντός των ημερών εισάγει Νόμο για τον καθορισμό θητείας των Αρχηγών Επιτελείων (ώστε να σταματήσει αυτή η απρέπεια και έλλειψη σεβασμού προς το Στράτευμα όταν κάθε πολιτικάντης που βρέθηκε στο θώκο του Υπουργού ν’ αποστρατεύει κορυφαίους Αρχηγούς, στελέχη περιωπής, γιατί έτσι γουστάρει.. Ίδετε Ζιαζιάς, Γκίνης, Τσέλιος, Μανωλάς στη σειρά… Η παρένθεση δική μου..).
Πέρασαν τέσσερις (4) μήνες και ο Νόμος επεξεργαζόμενος εισέτι παραμένει στα υπόψη με τη δικαιολογία ότι θα συμπεριληφθεί, προσεχώς, σε πολυνομοσχέδιο.
«Ένα καλό σχέδιο που εφαρμόζεται τώρα είναι καλλίτερο από ένα τελικό σχέδιο που αναβάλλεται για την επόμενη» έλεγε ο σπουδαίος Στρατηγός Τζωρτζ Πάτον, όπως διαβάζω σε ένα ωραίο ημερολόγιο του ΥΕΘΑ . Ας έλθουμε όμως στο θέμα μας.
Στρατιωτικά Λύκεια
Όλα τάχει η Μαριορή ο φερετζές της έλειπε…
Ενθουσιασμένος, συγκινημένος και παρορμητικός, πάντοτε, ο κ.Π. Καμμένος, μετά την, εθιμοτυπική, πολυήμερη επίσκεψη που έκανε σε ακριτικές Μονάδες λόγω εορτών σκέφθηκε ότι ένα καλό φινάλε του show θα ήταν η εκτόξευση κάποιου πυραύλου.
«Θα ιδρύσουμε στρατιωτικά Λύκεια» είπε και άφησε άναυδους ένστολους και μη και πρόσθεσε «Εξετάζουμε τη στράτευση γυναικών». Ίσως να έχει εμπνευσθεί κάτι τι σοφό που κοινά μυαλά δεν το αντιλαμβάνονται εύκολα. Μακάρι να συμβαίνει αυτό αρκεί να μας κάνει λιανά τον σκοπό και τις επιδιώξεις και κυρίως αν με την έμπνευση συμφωνεί ο ρεαλισμός.
Θα λέγαμε, όμως ευσεβάστως, στον κ. Υπουργό, ότι πριν προχωρήσει στα Λύκεια θα πρέπει να καθιερώσει ΘΕΣΜΟΥΣ στο Υπουργείο Άμυνας και στη Στρατολογία των Ελλήνων, που είναι ανύπαρκτοι. Να οργανωθούν πρώτα σε σύγχρονες βάσεις τα παραγωγικά Σχολεία, Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, των ΕΔ, να μελετηθεί σε βάθος η μεθόδευση αποφυγής τέτοιου μεγάλου αριθμού διαρροών στρατευσίμων από τις κατατάξεις.
Μέγα το πρόβλημα των αναβολών. Δικαιολογούνται, όλες;
Η θητεία στα 18, που θα επιλύσει πάμπολλα θέματα και η οποία ενοχλεί αφάνταστα τις κομματικές νεολαίες και τους αιώνιους φοιτητές είναι θέματα προς εξέταση. Επίσης η καθιέρωση διαδικασιών που θα επιτρέπουν την εισαγωγή σε Στρατιωτικές Σχολές μόνον αυτών που επιθυμούν να γίνουν στρατιωτικοί και όχι αυτών που προκύπτουν ως επιτυχόντες μετά μία χημεία βαθμολογιών.
Επίσης, οι μαθητές των Στρατιωτικών Σχολών θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι η καριέρα τους δεν θα επηρεάζεται από κομματικά παίγνια και ότι θα κρίνονται αντικειμενικά. Σήμερα δεν υπάρχουν θεσμοί που να το εγγυώνται. Να είναι πεπεισμένοι ότι δεν θα αποτελέσουν θύμα άφρονης απόφασης πολιτικών προϊσταμένων που θα τους αποστρατεύσουν γιατί ξύπνησαν άκεφοι κάποιο πρωινό.
Να είναι, βέβαιοι, επίσης ότι θα απολαύουν τον προσήκοντα Σεβασμό, αγάπη και εκτίμηση της πολιτικής Εξουσίας και ότι δεν θα τους στέλνει κάθε ανόητος Υπουργός τους κ. Μπαλτάκο, Τραγάκη και έτερα περίεργα πρόσωπα να τους απονέμουν ξίφη. Μια διαδικασία σταθμός για τους νέους βαθμοφόρους – Αξιωματικούς που άλλοτε, όταν λειτουργούσαν στοιχειωδώς οι θεσμοί, ήταν προνόμιο του Βασιλέα ή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σήμερα δεν λειτουργούν καθόλου.
Χρειάζονται λοιπόν, αλλά πολλά πράγματα πριν φθάσουμε στα Λύκεια… Και κάτι άλλο που αφορά στους Πρωθυπουργούς που έχουν ίχνη φαιάς ουσίας στον εγκέφαλό τους. Πρέπει να προσέχουν ποιους διορίζουν ως Υπουργούς Άμυνας.
Γράφει ο κ. Χρ. Γιανναράς (Κ01.07.13) «Την πολιτική ευθύνη για την Άμυνα της Χώρας την παρέδωσαν στον με προσόντα ανεφυή, μέτρια ευγλωττία, την αναμάσηση κοινοτυπιών και στόμφο.
Ήταν δυνατόν να διαχειρισθεί ο… τα πολιτικά προαπαιτούμενα επιτελικού σχεδιασμού της αμυντικής στρατηγικής, τα προβλήματα σύγχρονης υλικής τεχνολογίας, το Σώμα των Αξιωματικών… Ήταν;;
Αν βάλουμε στη σειρά τους Υπουργούς Άμυνας από της εποχής β’ θητείας του αείμνηστου Α. Παπανδρέου μέχρι σήμερα δύσκολα θα διακρίνουμε 2-3 που μπόρεσαν να σταθούν στον θώκο βαθμολογούμενοι με ΚΑΛΩΣ. Τους αναφέρω Αρσένης, Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου, Σπηλιωτόπουλος, Μεϊμαράκης, Βενιζέλος, Μπεγλίτης, Αβραμόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Καμμένος.
Δεν διστάζω να πω ότι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, τα πλέον ηχηρά ονόματα (Αρσένης, Μεϊμαράκης, Βενιζέλος) ήσαν οι θλιβερά αποτυχόντες. Επίσης, τολμώ να προσθέσω ότι οι κ. Τσοχατζόπουλος και Παπαντωνίου αν δεν είχαν τις αμαρτίες των εξοπλισμών ήσαν πολύ καλλίτεροι των προηγουμένων.
Η βόμβα μεγατόνων για τη Χώρα: Δημογραφικό
Σ’ ένα βαπόρον μέσα μας εμπαρκάρανε
Γαλέτες παξιμάδια μας ετρατάρανε.
(Κερκυραϊκόν δημώδες)
Από εκεί ξεκινούν όλα και είναι η αφετηρία προβληματισμού, η βάση, για τη στράτευση, το έμψυχο δυναμικό των ΕΔ. Αν δεν αρχίσουμε απ’ εκεί ούτε Στρατιωτικά Λύκεια, ούτε η στράτευση γυναικών μας σώζει. Σε λίγο θα χρειαζόμαστε μισθοφόρους από Σομαλία ή Σενεγάλη για την άμυνα των Συνόρων. Ένας σώφρων και πατριώτης ΥΕΘΑ πρέπει να φέρει το θέμα στη Βουλή, σε σύσκεψη Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.
Οι θάνατοι έχουν, ήδη, από το 2013, ξεπεράσει τον αριθμό των γεννήσεων.
Το 2025 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα υπολείπεται κατά 500.000 περίπου του σημερινού. Εκτός αν ενισχυθεί με διάφορα κόλπα (ξέρουν απ’ αυτά οι πολιτικοί) με «ομογενείς».
Η γονιμότητα των γενεών που γεννήθηκαν την δεκαετία 70 – 85 θα πέσει κάτω από 1,4.
Η ανεργία και η εγκατάλειψη των πολυτέκνων στην τύχη τους (προτεραιότητα έχουν τα αναδρομικά των βουλευτών, το αφορολόγητο των υπαλλήλων της Βουλής και οι προσλήψεις μετακλητών, κά) λειτουργούν καταστροφικά.
Η Ελλάδα ανήκει στο γκρουπ των έξι (6) χωρών παγκοσμίως όπου η γήρανση καλπάζει. Σε λίγο η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.
Δημοκοπία, υπονόμευση της Άμυνας
Το θέμα διάρκειας της θητείας αντιμετωπίζεται ως πολιτικό εργαλείο των εκάστοτε Κυβερνώντων. Διάφοροι ανεύθυνοι, άφρονες και με ελαφριά πατριωτική συνείδηση Υπουργοί «κούρευαν» τη θητεία παραμονές εκλογών για συγκομιδή ψηφαλακίων, αδιαφορώντας για το κακό που έκαναν στην αποτροπή.
Τελευταία υπήρξε (2009) η βόμβα του κ. Ε. Μεϊμαράκη, προτύπου Υπουργού Άμυνας, που με συγκατάθεση του τότε Πρωθυπουργού κ. Κων. Καραμανλή Β΄ μείωσε τη θητεία από 12 σε 9 μήνες, χωρίς τη συγκατάθεση των Επιτελείων. Η πληγή αυτή δεν έχει κλείσει ακόμη και ούτε θεραπεύεται με στράτευση γυναικών. Ο κ. Π. Καμμένος ουδέν αναφέρει περί τούτου. Τότε ήταν κι αυτός σταυροφόρος της ΝΔ.
Δεν πολιτικολογώ, είμαι μακράν κομμάτων αλλά θεωρώ ότι θα ήταν μεγάλη ατυχία για τη ΝΔ και την πολιτική, γενικώς, αν Αρχηγός της εξελέγετο ένας παντελώς αποτυχών και βλάψας την Άμυνα της Χώρας του κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Η Στράτευση γυναικών
Δεν είναι απορριπτέα η ιδέα για την αντιμετώπιση των φοβερών ελλείψεων σε στρατευσίμους. Πρέπει όμως πρώτα να ερευνηθούν οι άλλες δυνατότητες που προανέφερα.
Με εντυπωσίασε αρνητικά το μένος της Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφης Γεννηματά κατά της ιδέας Καμμένου. Η κ. Αρχηγός ξεχνά και λησμονεί. Ότι πρώτο το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε νεαρές στο Στρατό με την ιδιότητα των ΕΠΟΠ “αξιοκρατικά” πάντα. Σημειώνω ότι το πρώτο που επιχειρήθηκε η στράτευση των Γυναικών ήταν επί Κυβερνήσεως Κων. Καραμανλή του Α’ και υπουργεύοντος στο ΥΕΘΑ του Αείμνηστου Αβέρωφ. Αντέδρασαν σφοδρά γυναικείες οργανώσεις με πρώτες τις ΕΓΕΣ της κ. Μάρτζι Παπανδρέου. Λίγα χρόνια αργότερα πολλές νεαρές από τις ΕΠΟΠ για να “επιτύχουν” την είσοδο τους στις ΕΔ έπρεπε να έχουν εφοδιασθεί με σημείωμα από την παραπάνω οργάνωση.
Τότε (Αύγουστος 77) είχε ορισθεί ως Εισηγήτρια του Σ. Νόμου περί Στρατεύσης Γυναικών η αείμνηστη Μεγάλη Κυρία της Ελλ. Δημοσιογραφίας – Βουλευτής κ. Ελένη Βλάχου – Λούνδρα.
Σε μια ωραία αγόρευση της στη Βουλή (26 Αυγούστου 07) είπε και τα εξής:
Ειλικρινά πιστεύω, ότι στον δύσκολο, μακρύ και ανηφορικό δρόμο που έχει πάρει η γυναίκα, έως όταν φθάσει στην πλήρη ισότητα, το βήμα που γίνεται σήμερα είναι το πιο σημαντικό απ’ όσα έχει διανύσει.
Την Στράτευση αυτή μάχονται με περίεργα επιχειρήματα, ορισμένα γυναικεία Σωματεία ( Σ.Σ. Τις ΕΓΕΣ εννοούσε, της Μάρτζι)
Η στράτευση είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στο γυναικείο κίνημα .. (Συνεδρίαση ΑΒ’ 26 Αυγούστου 1977), Επίσημα πρακτικά Βουλής.
ΥΓ. Σημειώνω ότι ήδη άρχισε στη Βουλή η συζήτηση του ΣΝ για τη ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών κ.λπ. Το οποίο θεωρώ ένα εξαιρετικά καλό βήμα του ΥΕΘΑ για την καταπολέμηση του ρουσφετιού, των πελατειακών σχέσεων. Η εισήγηση του ΑΝΥΕΘΑ κ. Δημ. Βίτσα υπήρξε μεστή και πειστική. Υπάρχει, όμως, και το σκέλος του ΣΝ που αφορά στις κλίμακες βαθμολογίας στελεχών κατά την αποφοίτησή τους από Στρ. Σχολές. Όπως πληροφορούμαι πρόκειται για εισήγηση των Επιτελείων που έκριναν ότι ο προηγούμενος Νόμος 3833/10 ήταν ανεφάρμοστος στην πράξη και προκαλούσε προβλήματα. Επιχειρούν κάτι περισσότερο πρακτικό. Το ΣΝ βλήθηκε, με πυρ ομαδόν, από την Αντιπολίτευση. Ξανά ο κ. Δ. Βίτσας δικαιολόγησε την αλλαγή της κλίμακας με το επιχείρημα ότι προσαρμόζεται στην ακαδημαϊκή γιατί δεν μπορεί ένας μαθητής που έλαβε βαθμολογία άνω της βάσης π.χ. 11,8 να θεωρείται αποτυχών. Ούτε, όμως, νομίζω κ. Υπουργέ ότι με βαθμολόγηση με 9,9 είναι επιτυχών. Φρονώ ότι το ΣΝ χρειάζεται περισσότερης επεξεργασίας. Όσον αφορά την αναδρομικότητα κάτι μου μυρίζει… δυσάρεστα.