Εκπληκτικός ο στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης.
Ο Επίτιμος Α.Γ.Ε.Σ. και π. Υπουργός Άμυνας καθήλωσε το κοινό στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της πόλης με τον γεμάτο παλμό και πατριωτικό του λόγο.
Στη αρχή της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Σχολής Γονέων κ. Κωνσταντίνος Κορομπίλης είπε τα εξής: Σήμερα η οικογένεια του Πολεμικού Ναυτικού αποχαιρέτησε και το τρίτο μέλος του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου ΠΝ-28 το οποίο κατέπεσεστην Νήσο Κίναρο πρίν λίγες ημέρες. Σας καλώ να εγερθείτε, για να αποτίσουμε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των παλληκαριών που θυσιάστηκαν φυλάσσοντας Θερμοπύλες…
Στη συνέχεια ο στρατηγός Φράγκος αναφέρθηκε στην μεγαλειώδη εκδήλωση που έγινε την προηγουμένη ημέρα στο Βελλίδειο στην Θεσσαλονίκη με κεντρικό σύνθημα «Μένουμε Ορθόδοξοι, Μένουμε Έλληνες» Αναφέρθηκε στα τρία μεγάλα προβλήματα που είναι το Δημογραφικό, Το μεταναστευτικό και το Προσφυγικό. Είπε χαρακτηριστικά ότι φτάσαμε σε ποσοστό 4,7% Μουσουλμάνων στην χώρα μας και το ποσοστό αυτό μεγαλώνει με κίνδυνο ισλαμοποίησης της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα. Στο δημογραφικό τόνισε ότι εάν θέλει ένα Εθνος να παραμείνει πληθυσμιακά στα ίδια επίπεδα πρέπει ο δείκτης γεννήσεων ανά Ελληνίδα να είναι 2,1. Στην χώρα μας είναι 1,3 και εάν αφαιρέσουμε το 0,2 που είναι παιδιά μεταναστών βρισκόμαστε στο εγκληματικό 1,1 Πρότεινε τρόπους για ενίσχυση της οικογένειας όπως είχε κάνει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
Αναφέρθηκε στο Πολιτικό σύστημα το οποίο δεν έχει σταθερή και συγκεκριμένη Πολιτική με αποτέλεσμα τα προβλήματα να γιγαντώνονται. Διέψευσε τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να ηγείται νέου κόμματος και χαρακτήρισε υποκριτική την τελευταία απόφαση των Ευρωπαίων να «κατεβάσουν» την Νατοική αρμάδα μόλις προχθές στο Αιγαίο για προστασία των θαλασσίων συνόρων. «Εάν θέλουν να μην είναι υποκριτές οι Ευρωπαίοι, να κάνουν τα hot spots στις Τούρκικες Ακτές από το σημείο αναχώρησης των δύστυχων μεταναστών και όχι στα Ελληνικά Νησιά. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στην απέναντι πλευρά 2.500.000 ψυχές οι οποίες κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν στην χώρα μας» τόνισε ο στρατηγός.
Ακολούθως προχώρησε στην παρουσίαση του Μεγίστου των Ελλήνων, Αλέξανδρο των Μέγα τον γενναίο στρατηλάτη…από την Μακεδονία που ξεκίνησε από εδώ από το Αρχαίο Δίον την μεγαλειώδη του εκστρατεία.
Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 356 π.Χ στην Πέλλα της Μακεδονίας. Πατέρας του ήταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β’ και μητέρα του η Ολυμπιάδα Από τον πατέρα του ο Αλέξανδρος κληρονόμησε την οξεία αντίληψη και τις οργανωτικές ικανότητες, ενώ από τη μητέρα του τη φιλοδοξία, την υπερηφάνεια και την ισχυρή θέληση.
Ο Αλέξανδρος εκπαιδεύτηκε από σπουδαίους παιδαγωγούς αλλά στον φιλόσοφο Αριστοτέλη χρωστάει την αγάπη του και το θαυμασμό για το ελληνικό πολιτισμό και όπως συχνά έλεγε στον πατέρα του χρωστάει “το ζην” και στο δάσκαλό του το “ευ ζην”.
Ο ίδιος παιδί ακόμα, ακολουθούσε τον πατέρα του σε εκστρατείες και γρήγορα απέκτησε γνώσεις πολιτικής και στρατηγικής. Μετά το θάνατο του πατέρα του, σε ηλικία 16 ετών, αναγκάστηκε να ηγηθεί και να καταπνίξει την επανάσταση της θρακικής φυλής των Μαίδων και δύο χρόνια αργότερα στη Μάχη της Χαιρώνειας ήταν διοικητής στρατιωτικού σώματος όπου και διακρίθηκε για τις πολεμικές του αρετές.
Σε ηλικία 20 ετών έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας και με αστραπιαία ταχύτητα και αποφασιστικότητα εξεστράτευσε εναντίον των πόλεων της Νότιας Ελλάδας, οι οποίες μόλις έμαθαν το θάνατο του Φιλίππου επαναστάτησαν. Μόλις, όμως, πληροφορήθηκαν την εκστρατεία του Αλεξάνδρου εναντίον τους, έσπευσαν να δηλώσουν υποταγή και σε συνέδριο, που έγινε στην Κόρινθο, τον ανακήρυξαν Ηγεμόνα της Ελλάδας.
Ο Αλέξανδρος ικανοποιημένος γύρισε στη Μακεδονία. Για να απαλλάξει το βασίλειό του από κάθε κίνδυνο, προτού εκστρατεύσει εναντίον των Περσών, εκστράτευσε εναντίον των βαρβαρικών φυλών, που κατοικούσαν βόρεια της Μακεδονίας (335 π.Χ.). Νίκησε τις φυλές αυτές, έφθασε ως τον Δούναβη και επέστρεψε στην Πέλλα. Απερίσπαστος πια άρχισε την προετοιμασία για τη μεγάλη εκστρατεία κατά των Περσών.
Την άνοιξη του 334 π.Χ, ο Αλέξανδρος ξεκίνησε με 50.000 πεζούς και 6.000 ιππείς, προχώρησε από τη Θράκη κι έφθασε στον Ελλήσποντο. Γρήγορα ο Αλέξανδρος προχώρησε νότια και απελευθέρωσε τις ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας. Τον χειμώνα του 334 π.Χ. έφθασε στην πόλη Γόρδιο στις όχθες του Σαγγάριου ποταμού, όπου αποφάσισε να ξεχειμωνιάσει. Εκεί, στο βασιλικό ανάκτορο, υπήρχε ο περίφημος Γόρδιος Δεσμός. Η παράδοση έλεγε πως όποιος τον έλυνε θα κυρίευε την Ασία. Ο Αλέξανδρος απλά τον έκοψε με το σπαθί του. Αργότερα προχώρησε νότια και κατέλαβε, κατά σειρά, τη Φοινίκη, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο. Στις ακτές της Αιγύπτου, κοντά στις εκβολές του Νείλου και σε θέση κατάλληλη για την ανάπτυξη του εμπορίου, όρισε να χτιστεί η Αλεξάνδρεια. Μετά όμως την Ασία ήθελε να κατακτήσει τις Ινδίες. Οι στρατιώτες του, όμως, κουράστηκαν και αρνήθηκαν να προχωρήσουν. Αναγκάσθηκε τότε να ανακόψει την επική πορεία του προς Ανατολάς.
Η πρώτη γυναίκα του Αλεξάνδρου ήταν η Ρωξάνη που τού χάρισε και τον μοναδικό του απόγονο, τον Αλέξανδρο Δ’, ο οποίος γεννήθηκε δύο μήνες μετά το θάνατο του στρατηλάτη και σκοτώθηκε σε ηλικία 12 ετών. Η δεύτερη γυναίκα του ήταν η κόρη του βασιλιά των Περσών Δαρείου, η Στάτειρα. Η κατάσταση της υγείας του Αλεξάνδρου δεν ήταν καλή, αρρώστησε βαριά και το 323 π.Χ. άφησε την τελευταία του πνοή στη Βαβυλώνα, σε ηλικία μόλις 32 ετών.
Οι κατακτήσεις του άνοιξαν τα σύνορα μεταξύ του ελληνικού χώρου και της Ανατολής. Η ελληνική γλώσσα έγινε διεθνής. Δικαιολογημένα, η ιστορία ανακήρυξε τον Αλέξανδρο “Μέγα” για το γιγάντιο έργο του.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σύλλογος Κρητών Πιερίας «Οι Σταυραετοί» χόρεψαν και τραγούδησαν ριζίτικα της Κρητης για να τιμήσουν τον στρατηγό Φράγκο μια που είναι και επίτιμος Δημότης Σφακίων.
Η επόμενη εκδήλωση της Σχολής Γονέων θα γίνει την Δευτέρα 22-2-2016 με καλεσμένους τον π.Γεώργιο Μεταλληνό και τον μοναχό π.Αρσένιο Βλιαγκόφτη και θέμα «Όψεις της προβληματικής του Οικουμενικού Διαλόγου & κριτική στα κείμενα της Πανορθοδόξου Συνόδου».