Το Σάββατο 9 Μαΐου συμπληρώνονται εβδομήντα χρόνια από την νίκη των λαών κατά του φασισμού και του ναζισμού. Ήταν στις 9 Μαΐου του 1945 που ο Κόκκινος Στρατός των Σοβιετικών μπήκε στο Βερολίνο και ύψωσε την σημαία της νίκης, γεγονός που σηματοδότησε την απελευθέρωση ολόκληρης της Ευρώπης από τα νύχια του ναζισμού.
Με την νίκη των Σοβιετικών τέθηκε ένα τέλος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος άφησε πίσω του πάνω από πενήντα εκατομμύρια νεκρούς, άμαχους και στρατιώτες, διέλυσε οικονομικά και κοινωνικά τις χώρες της Ευρώπης που συμμετείχαν στον αγώνα κατά του ναζισμού και υπήρξε η αιτία τόσο για αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών, όσο και για ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, που δημιουργήθηκε εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου.
Η ημέρα αυτή είναι μια ημέρα – σταθμός για την παγκόσμια Ιστορία, αφού έτσι σταμάτησε το κύμα του φασισμού και του ναζισμού, που με μεγάλη ταχύτητα απειλούσε να «αγκαλιάσει, όχι μόνο την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.
Στις 22 Ιουνίου του 1941 η εύρωστη ναζιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ επιτέθηκε στην Σοβιετική Ένωση, η οποία ανέλαβε, μαζί με τις άλλες συμμαχικές δυνάμεις, ένα μεγάλο βάρος του αγώνα ενάντια στον ναζισμό. Με τις νίκες του Κόκκινου στρατού εναντίον των ναζιστικών στρατευμάτων στις μάχες της Μόσχας, του Στάλινγκραντ, του Κούρσκ, ανεστράφη η φορά του πολέμου και τέθηκαν οι βάσεις για την αρχή της νικηφόρου απελευθερωτικής επέμβασης του Κόκκινου στρατού προς το Βερολίνο και την απελευθέρωση της σκλαβωμένης ευρωπαϊκής ηπείρου.
Η αυτοκτονία του Χίτλερ στις 30 Απριλίου του 1945 εκμηδένισε την δύναμη της Γερμανίας και ανάγκασε τους διαδόχους του αιμοσταγή δικτάτορα να υπογράψουν την άνευ όρων συνθηκολόγηση στις 9 Μαΐου του 1945 στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου.
Εκτός από τους Σοβιετικούς και οι Βρετανοί, υπό τον πρωθυπουργό σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ, έναν από τους αρχιτέκτονες της συμμαχικής νίκης του πολέμου (ονομάστηκε και Πατέρας της νίκης), συνέβαλαν καθοριστικά, όχι μόνο στον τερματισμό του πολέμου, αλλά και στην μετέπειτα διαμόρφωση των διεθνών συσχετισμών.
Ο Τσώρτσιλ είναι εκείνος που κατά την διάρκεια του πολέμου με αφορμή την παραδειγματική και σθεναρή αντίσταση των Ελλήνων είχε πει το περίφημο: «Οι Έλληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες σαν Έλληνες»!
Ο Βρετανός πρωθυπουργός επεδίωξε την ανάμιξη των ΗΠΑ στον πόλεμο, που την θεωρούσε καθοριστική και υψίστης σημασίας και παράλληλα, αναζητούσε συμμαχία με την Σοβιετική Ένωση, η οποία κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου έχασε 25.000.000 ανθρώπους στρατιώτες και άμαχο πληθυσμό, ενώ τουλάχιστον 2.000 πόλεις της έγιναν ερείπια από την λαίλαπα των ναζί!