Διπλωματικές πηγές: «Αντιμετώπιση με ψυχραιμία» στο μπαράζ προκλητικών τουρκικών δημοσιευμάτων
«Η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα» απαντούν διπλωματικές πηγές αναφερόμενες το μπαράζ των προκλητικών τουρκικών δημοσιευμάτων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών που είδαν το φως της δημοσιότητας.
16:56 | 12 Ιουνίου 2022Πολιτική
facebook
tweet
share
Η Αθήνα επιλέγει τον δρόμο της διπλωματίας και δεν απαντά στις λεκτικές προκλήσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, καθώς δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά της έντασης που προκαλεί η Άγκυρα, για τους δικούς της εσωτερικούς λόγους.
Άλλωστε η Άγκυρα βρίσκεται αντιμέτωπη με «ραπίσματα» από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ τη στιγμή που η ελληνική πλευρά προτάσσει το διεθνές δίκαιο, την υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.
Σε σημερινό δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, αναφέρει πως 22 από τα 23 νησιά που θα έπρεπε να έχουν «μη στρατιωτικό καθεστώς» στο Αιγαίο είναι οπλισμένα και πως μόνο το νησί Χάλκη (Herke) δεν έχει στρατιωτικές μονάδες.
«Εγκαταστάθηκαν μηχανοποιημένα τμήματα στη Λέσβο και τη Ρόδο, που είναι νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, και ταξιαρχίες στη Λήμνο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω. Οι σκληρές προειδοποιήσεις του Προέδρου Ερντογάν και του υπουργείου Εξωτερικών έφεραν για άλλη μια φορά στην ημερήσια διάταξη την ελληνική στρατιωτική παρουσία στα νησιά του Αιγαίου με μη στρατιωτικό καθεστώς. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, στα νησιά δεν πρέπει να υπάρχει άλλη δύναμη εκτός από όργανα επιβολής του νόμου. Τα 22 από τα 23 νησιά είναι οπλισμένα από την Ελλάδα. Το μόνο νησί όπου δεν έγινε δυνατόν να εντοπιστεί στρατιωτική παρουσία είναι το νησί Χάλκη (Herke)» αναφέρει.
Άλλη εφημερίδα η Milliyet γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος».
Η εφημερίδα Χουριέτ αναφέρεται σε «προκλητικές», όπως τις χαρακτηρίζει, δηλώσεις του απόστρατου ναυάρχου Εγκολφόπουλου σε τηλεοπτικό του κανάλι ο οποίος είπε: «Αν ρίξουμε τρεις πυραύλους από τη Λάρισα, θα χτυπήσουμε τις γέφυρες στον Βόσπορο».
«Ο απόστρατος αντιναύαρχος Γιάννης Εγολφόπουλος, ο οποίος δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το τραύμα της «κρίσης Καρντάκ (Ίμια)» του 1996 στο Αιγαίο, είπε ότι τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να βομβαρδίσουν την Κωνσταντινούπολη. Ο Εγκολφόπουλος, που ήταν κυβερνήτης του πολεμικού πλοίου «Αδρίας» στο Αιγαίο κατά την κρίση των Ιμίων, συμμετείχε στο πρόγραμμα της ελληνικής τηλεόρασης Mega, «Τα αεροπλάνα Rafale εκτοξεύουν τρεις πυραύλους Scalp από τη Λάρισα, θα χτυπήσουν τις γέφυρες στο Βόσπορο. Μετά λέμε στους Τούρκους, «Έλα, ας μιλήσουμε», είπε.
Ο απόστρατος ναύαρχος, κατά άρθρο, υποστήριξε ότι ο τουρκικός στρατός ήταν «πολύ αδύναμος», και ότι σε περίπτωση καυτής σύγκρουσης, τα τουρκικά SİHA θα έμεναν σαν «ψίχουλα ψωμιού». Ο Γιάννης Εγολφόπουλος, ο οποίος συνέχισε την προκλητική του ρητορική στην εκπομπή του “Open TV” αργότερα, είπε: “Από το 2019 έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα για τον Ελληνικό Στρατό. Τώρα έχουμε την υπεροχή των όπλων. Δεν φοβόμαστε τους Τούρκους. Μακάρι να κάνουν το πρώτο βήμα», είπε.
Είπε επίσης – κατά την εφημερίδα- η Τουρκία δεν θα μπορούσε να απειλήσει την Ελλάδα σήμερα εάν η κυβέρνηση είχε διατάξει «πυρ» κατά την κρίση του Καρντάκ το 1996.
Η ρητορική αυτή είναι πρωτόγνωρη στα τουρκικά μέσα, που πρώτη φορά φτάνουν στο σημείο να αμφισβητούν με τόσο ευθύ τρόπο την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου, όπως τόνισε ο Μανώλης Κωστίδης. «Έχει πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με το 2020» είπε, μάλιστα, ο κ. Κωστίδης.
Πάντως, όπως τόνισε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, υπάρχει σενάριο που λέει ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να ρίξουν τους τόνους στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Στις τουρκικές εξάρσεις, η Ελλάδα απαντά:
Με τη συνέχιση της διεθνοποίησης του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας, όπως έγινε στη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη όπου για πρώτη φορά οι ηγέτες των βαλκανίων υπέγραψαν κοινό ψήφισμα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα αναγνωρίστηκε στη Σύνοδο αυτή ως παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ενδιάμεσος σταθμός θα είναι την Παρασκευή στις 17 Ιουνίου η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο, όπου στη συνάντηση του με τον Νίκο Αναστασιάδη θα τεθεί το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας προκειμένου να υπάρξει κοινός συντονισμός.
Ακολουθεί η Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες 23-24 Ιουνίου – όπου η Ελλάδα θα επιδιώξει πλέον μια σαφή και σκληρή καταδίκη από πλευράς της ΕΕ προς την Άγκυρα.
Νέο ραντεβού με Μπάιντεν
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις 29 -30 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί μάλιστα έχει δώσει ραντεβού στον πρωθυπουργό δημοσίως κατά τη δεξίωση στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν. Οπότε είναι πολύ πιθανή, στο περιθώριο της Συνόδου, μια ακόμα συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν, που αναμένεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο εκνευρισμό στον Ταγίπ Ερντογάν.
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα δηλώνει σε όλους τους τόνους έτοιμη να αναχαιτίσει για μια ακόμα φορά ανιστόρητες αξιώσεις και προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Άγκυρας, χωρίς να παίξει το παιχνίδι της έντασης που επιθυμεί η Τουρκία.