Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
Αρχική HOT NEWS

Ελλάδα – Τουρκία : Ραγδαίες εξελίξεις για να αποφευχθεί θερμό επεισόδιο

Newsroom από Newsroom
27/01/2021 14:00
Ενημερώθηκε: 27/01/2021 21:49:12
σε HOT NEWS, ΕΘΝΙΚΑ
A A
52
SHARES
111
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ελλάδα – Τουρκία : Ραγδαίες εξελίξεις για να αποφευχθεί θερμό επεισόδιο – Προς Μάρτιο οι επόμενες διαπραγματεύσεις.

Ειδήσεις: Μετά από 5 χρόνια Ελλάδα και Τουρκία έκατσαν ξανά γύρω από το ίδιο τραπέζι σε μία συνάντηση που ήταν περισσότερο αναγνωριστική και διήρκεσε κάτι λιγότερο από τρεισήμισι ώρες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Οι δύο πλευρές μετά από ένα καυτό εξάμηνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά βάση βολιδοσκόπησαν η μία τις προθέσεις της άλλης, ενώ αυτό που προκάλεσε αίσθηση ήταν η παρουσία στη συνάντηση του εκπροσώπου της Προεδρίας και εκλεκτού του ερντογαν Ιμπραήμ Καλίν.

Λίγο μετά τις δυο η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη αποχώρησε με κατεύθυνση το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και προορισμό την Αθήνα όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος των επαφών.

«Στο τρέχον πλαίσιο, ωστόσο, γίνεται και προωθητική παράμετρος των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν με την Τουρκία. Γιατί η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 10 το πρωί κι από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού και η διευθύντρια του γραφείου του ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Ιφιγένεια Καναρά. Πλάι στον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ονάλ, κάθισε ο στενότερος συνεργάτης του Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν. Μάλιστα ο ίδιος ανάρτησε μια φωτογραφία της συνάντησης στο twitter.

«Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας επανεκκινούν τεσσεράμισι χρόνια μετά. Υπό την ηγεσία του Προέδρου μας, είναι πιθανό να λύσουμε όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών  του Αιγαίου, κι έχουμε την θέληση για αυτό. Η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι προς όφελος όλων» έγραψε στο twitter o Ιμπραχιν Καλίν.

«Δεν ορίζουμε εμείς τον τρόπο σύνθεσης της τουρκικής ομάδας. Η λογική είναι να συζητήσουμε σε συγκλίσεις για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Η Αθήνα μπήκε στη διαδικασία του διαλόγου με χαμηλές προσδοκίες καθώς η τουρκική πλευρά έχει επανειλημμένα δυναμιτίσει το κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών, ενώ η πρώτη συνάντηση προσέφερε την ευκαιρία να ξαναμπουν οι βάσεις της συζήτησης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

«Δεν περιμένει κανείς θαύματα. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία τη λύση θα τη δώσει η διεθνής δικαιοσύνη» είπε ο διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου.

«Οι διερευνητικές δεν επιτρέπουν άμεσα αποτελέσματα αλλά θα διαπιστώσουμε κατά πόσο η τουρκική πλευρά μπαίνει με διάθεση να συζητήσει» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και Διεθνολόγος, Άγγελος Συρίγος.

Οι διερευνητικές επαφές είχαν σταματήσει τον Μάρτιο του 2016 κι έκτοτε η Άγκυρα δεν είχε δείξει καμία διάθεση προσέγγισης με την Αθήνα στα ζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, αντίθετα κυρίαρχο αφήγημα της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής έγινε το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας.

«Δεν πήγε και άσχημα αυτή την φράση» είπε ανώτατη διπλωματική ελληνική πηγή κάτι το οποίο δείχνει πως οι δύο πλευρές είχαν χαμηλές προσδοκίες 6 μήνες σε μια μεγάλη ένταση και πέντε χρόνια μετά την τελευταία τους επαφή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ πρόκειται για μια πρώτη απολογιστική συνάντηση, μια πρώτη αναγνωριστική συνάντηση. Έπιασαν τον νήμα από τον Μάρτιο του 2016 εκεί που είχε μείνει η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών. Η επόμενη θα γίνει στην έδρα μας, στην Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι ο διάλογος συνεχίζεται και θα δούμε αν θα έχει κάποια κατάληξη.

Πιθανότατα επόμενη συνάντηση τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου ώστε να δείξουν και οι δύο πλευρές ότι συνεχίζεται η αποκλιμάκωση και προσπαθούν να τα βρουν.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον υπουργό εξωτερικών από τον επικεφαλής της ομάδας. Είναι σημαντικό ότι η 2η συνάντηση γίνεται στην Αθήνα όπως και το γεγονός της παρουσίας του Ιμπραχιν Καλίν στην πρώτη αυτή συνάντηση. Το αξιολογεί θετικά η Αθήνα διότι είναι τα μάτια και τα αυτιά του Ερντογάν άρα είναι σαφές ότι η Τουρκία δίνει σημασία σε αυτή την διαδικασία. Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι δεν γίνονται διαρροές μέσα και έξω για το περιεχόμενο και τις λεπτομέρειες αυτής της συζήτησης. Δείγμα ότι και οι δύο πλευρές δίνουν σημασία σε αυτή την άτυπη διαδικασία διαλόγου. Πληροφορίες από τουρκική πλευρά.

Παράλληλα, δεν φαίνεται να μπήκαν στο βάθος των θεμάτων. Έγινε μια γενική ανασκόπηση για το παρελθόν σε σχέση με όλα τα θέματα που έχουν φτάσει μέχρι το 2016 ενώ οι εκπλήξεις ήταν δύο: H πολιτική παρουσία του Καλίν (μπαίνει και πολιτικός παράγοντας στα τεχνικά ζητήματα σε θέματα που ίσως να μην μπορέσουν να λύσουν οι διπλωμάτες) και η αλλαγή της τοποθεσίας.

Αυτό που μεταφέρει η τουρκική πλευρά είναι ότι δεν θέλουν να καταρρεύσουν οι διαβουλεύσεις, θέλουν να συνεχιστούν.

Η Γερμανία μέσω του Υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργείου εξωτερικών υποθέσεων εξέφρασε τον πάγιο γερμανικό σκεπτικισμό απέναντι σε μια πιο αυστηρή πολιτική απέναντι στην Τουρκία.

Ο κ. Μάας είπε πως τα θετικά σήματα που έχει αποστείλει προσφάτως η Άγκυρα και η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών δεν πρέπει να επιβαρυνθούν από κάποια επιβολή νέων κυρώσεων σε αυτή την φάση.

Από την άλλη η Γαλλία πιέζει για μια διευρυμένη λίστα κυρώσεων σε σχέση με τις παράνοες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και κάπου στην μέση βρίσκεται ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ,ο οποίος είπε ότι η λίστα δεν είναι έτοιμη αλλά ούτε είναι και στην άκρη.

Ετικέτες: αγκυραΕΙΔΗΣΕΙΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΕΑΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣκυριάκος μητσοτάκηςΠΟΛΕΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

ΟΡΕΣΤΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ – Τυχερό μου αστέρι

30/06/2025 | 00:13
HOT NEWS

Alex Rasov

29/06/2025 | 23:45
Featured

Aυστηρή απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα: Οι τουρκικές πρακτικές δεν επιτρέπουν υποδείξεις

28/06/2025 | 23:31 - Ενημέρωση 29/06/2025 | 04:10
HOT NEWS

ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! Έξτρα λεφτά αν έχετε τόση σύνταξη – Ποιοι χάνουν τα αναδρομικά, τι πρέπει να κάνουν τώρα και ποιοι βγαίνουν στα 60

28/06/2025 | 09:02
Load More
Επόμενο Άρθρο

Γαλλία: Eντείνεται ο φόβος για νέο lockdown


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Στο «κόκκινο» η Κρήτη: Νέος σεισμός στα Χανιά – Τι λένε Έλληνες και διεθνείς σεισμολόγοι για τα ενεργά ρήγματα

    1000 shares
    Share 400 Tweet 250
  • NYT: Κρίσιμο πλήγμα επετεύχθη σε εξοπλισμό-κλειδί για την παραγωγή πυρηνικών όπλων στο Ισφαχάν

    736 shares
    Share 294 Tweet 184
  • Φωτιά στο Κοπανάκι Μεσσηνίας – Επιχειρούν και εναέρια μέσα

    574 shares
    Share 230 Tweet 144
  • Διεθνής Φετφά Θανάτου για Τραμπ και Νετανιάχου – 627 Νεκροί, 5.000 Τραυματίες: Παγκόσμιο Σοκ, ΠΟΛΕΜΟΣ χωρίς Τέλος!

    477 shares
    Share 191 Tweet 119
  • Επίθεση του «πρωθυπουργού» της Λιβύης στην Αθήνα: Βασισμένη στο διεθνές δίκαιο η συμφωνία με Τουρκία, προκαλεί η Ελλάδα

    424 shares
    Share 170 Tweet 106
  • ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ LIVE: 1.284.900.000 ευρώ  σε συντάξεις και αναδρομικά Αυγούστου 2025 – Τι θα λάβουν ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, απόστρατοι και Δημόσιο 

    388 shares
    Share 155 Tweet 97
  • Μεγάλη φωτιά στην Σμύρνη: Καπνοί και στάχτες σκέπασαν και την Πάτμο – Eχουν εκκενωθεί 5 περιοχές

    382 shares
    Share 153 Tweet 96
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch