«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει συνεχώς κυρώσεις εναντίον μας από το 1963. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ τίμια. Ποτέ δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Αλλά περιμέναμε πάντα υπομονετικά και συνεχίζουμε να υπομένουμε. Ας δούμε τι μέτρα θα πάρουν τώρα. Ωστόσο, οι ειλικρινείς και τίμιοι ηγέτες δεν υποστηρίζουν αυτή τη θέση απέναντι στην Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν.
«Οι όποιες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας δεν θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τη χώρα», υποστήριξε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροδρόμιο πριν από την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε: «Οποιαδήποτε απόφαση για κυρώσεις που θα ληφθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, δεν αφορά την Τουρκία».
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίον και κατηγόρησε ότι δεν επιθυμεί τον διάλογο.
Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος, Μανώλης Κωστίδης, στην «Καθημερινή», σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η Ελλάδα κατάφερε να φέρει το θέμα των διαφορών με την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως «στην πραγματικότητα αυτοί προσπαθούν συνεχώς να αποφύγουν να καθίσουν στο τραπέζι. Όπως έκαναν και με το κάλεσμα του Γενς Στόλτενμπεργκ. Για παράδειγμα, υπήρχε περίπτωση να γίνει ένα βήμα μεταξύ της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Αλβανίας [και] δυστυχώς πάλι δεν ήρθαν στο τραπέζι. Κάνουν πολιτική όλο με το ψέμα».
Στη ίδια συνέντευξη ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε πως «εμείς στεκόμαστε όρθιοι. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όσα δικαιώματα έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως θα κάνουμε και με τη βόρεια Κύπρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στα ζητήματα αυτά. Όμως αν η Ελλάδα ως γείτονας συμπεριφερθεί έντιμα θα συνεχίσουμε να είμαστε στο τραπέζι».
Σχολιάζοντας την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ που προβλέπει κυρώσεις για τους S-400, είπε πως «δεν είναι ωραία» η ρητορική και οι ενέργειες των ΗΠΑ ως προς τις προμήθειες όπλων της Τουρκίας.
Ακόμα, σημείωσε πως θα μιλήσει με τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μόλις αυτός αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του.