Ηχηρό μήνυμα Πάνου Καμμένου από τη Λευκωσία. Κοινές ασκήσεις Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και ενδεχομένως Αιγύπτου εξήγγειλε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
Στενότερες καθίστανται οι σχέσεις των Υπουργείων Άμυνας αλλά και των Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου και Ελλάδας, μέσα από πρακτικά βήματα, επισήμαναν οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Χριστόφος Φωκαΐδης και Πάνος Καμμένος.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος, ο πρώτος Υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης, λίγες μόνο ώρες μετά από την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από τη Βουλή των Ελλήνων, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα την Κύπρο, διαβεβαίωσε από τη Λευκωσία τον κυπριακό Ελληνισμό ότι «η Ελλάδα είναι εδώ», προσθέτοντας παράλληλα ότι «η Κύπρος δεν είναι μακριά».
Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, όπου έγινε νωρίτερα η υποδοχή του, ο κ. Καμμένος είπε ότι το Κυπριακό παραμένει για την ελληνική Κυβέρνηση πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
Ξεκάθαρη τουρκική πρόκληση
Χαρακτήρισε την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» ως μια «ξεκάθαρη πρόκληση», ενώ πρόσθεσε ότι, παρά τις προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων, η Τουρκία συνεχίζει την ίδια πολιτική με αυτήν που εφάρμοσε μετά την εισβολή και κατοχή της Κύπρου.
Επισήμανε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ και την ύπαρξη ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, για να προσθέσει ότι ακόμη και εντός ΝΑΤΟ δυσκολεύονται να αντιληφθούν την άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Διαμήνυσε, εξάλλου, ότι «θέλουμε την ειρήνη», αλλά «είμαστε και έτοιμοι να απαντήσουμε, αν χρειαστεί, σε οποιαδήποτε απόπειρα επιβουλής της εθνικής κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας του ευρύτερου αμυντικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου».
Κοινές ασκήσεις με Ισραήλ-Αίγυπτο
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν τους επόμενους μήνες κοινές ασκήσεις με την Κύπρο, το Ισραήλ και πιθανότατα με την Αίγυπτο.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αναθέρμανσης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, ο κ. Καμμένος είπε ότι «θα υπάρξουν σχεδιασμοί, τους οποίους θα δείτε εντός των επομένων μηνών» σχετικά με την αναδιάταξη των σχέσεων, μέσα από πρακτική συνεργασία, αλλά και εντονότερη και μόνιμη παρουσία αξιωματικών αμφότερων των πλευρών σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο Έλληνας Υπουργός είπε ακόμη ότι η αμυντική ασπίδα του Ελληνισμού επεκτείνεται από τη Θράκη στο Αιγαίο και στην Κύπρο, ενώ μίλησε για την αλλαγή των αμυντικών διατάξεων που συνεπάγονται οι νέες γεωπολιτικές προκλήσεις, καθώς, όπως ανέφερε, Κύπρος και Ελλάδα καθίστανται πετρελαιοπαραγωγές χώρες και χώρες παραγωγής φυσικού αερίου.
Νέες γεωπολιτικές απαιτήσεις
«Επεκτείνονται ουσιαστικά οι περιοχές ευθύνης παροχής ασφάλειας και άμυνας με τον καθορισμό της ΑΟΖ, την οποία η Κύπρος ήδη έχει κάνει και πολύ σύντομα θα προχωρήσει η Ελληνική Δημοκρατία», είπε, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις των δύο επιτελείων είναι πολύ στενότερες απ’ ό,τι φαίνεται απ’ έξω.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι ουδέποτε σταμάτησαν οι ασκήσεις «Νικηφόρος Τοξότης», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν όποτε κριθεί αναγκαίο, ενώ πρόσθεσε ότι πραγματοποιούνται άλλες ασκήσεις, στο νέο πλαίσιο των γεωπολιτικών απαιτήσεων της περιοχής.
Κοινή πορεία
Καλωσορίζοντας από την πλευρά του στην Κύπρο τον κ. Καμμένο, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαΐδης ευχαρίστησε για την αδιάλειπτη στήριξη της Αθήνας προς τη Λευκωσία. Ανακοίνωσε, εξάλλου, την εγκατάσταση για πρώτη φορά αξιωματικού της ΕΦ στην Αθήνα, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα συνδέσμου με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.
«Ανεξάρτητα από τις συγκυρίες, η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο σταθερός και ανιδιοτελής προασπιστής της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και συνεπής υπέρμαχος στον αγώνα που διεξάγουμε για απαλλαγή από την κατοχή και για επανένωση της πατρίδας μας», είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως Ελλάδα και Κύπρος έχουν ενώπιόν τους μεγάλες προκλήσεις, ενώ χαρακτήρισε την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του «ισχυρή επιβεβαίωση των αδελφικών μας δεσμών, αλλά και της κοινής πορείας των δύο χωρών».
Αναφέρθηκε, παράλληλα, στις «εγκάρδιες και παραγωγικές» συνομιλίες των δύο πλευρών, κατά τις οποίες ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις εξελίξεις στην Κύπρο, υπό το φως των τουρκικών προκλήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας
Είπε, ακόμη, ότι συζήτησαν «όλα τα θέματα που άπτονται της κοινής μας βούλησης και των κοινών μας ενεργειών για την προώθηση της ειρήνης και ασφάλειας» στην περιοχή.
Ο κ. Φωκαΐδης μίλησε για μια εποχή αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, σε μια περιοχή που σπαράσσεται από συγκρούσεις και την έξαρση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι «Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν τους βασικούς πυλώνες σταθερότητας, ασφάλειας και δημοκρατίας».
Για τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι η Κύπρος είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής.
«Εργαζόμαστε με καλή πίστη, στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων», ταυτόχρονα, όμως, είμαστε «αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την κοινή μας ασφάλεια, έναντι οιασδήποτε απειλής» διαμήνυσε ο Υπουργός. Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και ο Υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης
Εξάλλου χθες ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα, ενώ ακολούθως είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο, καθώς και με τη Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας. Το βράδυ παρακάθησε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Κύπριος ομόλογός του προς τιμήν του, στη Λέσχη Αξιωματικών Εθνικής Φρουράς.
Σήμερα ο Έλληνας ΥΕΘΑ θα έχει το πρωί συνάντηση με την οικογένεια του Θεόφιλου Γεωργιάδη. Ακολούθως θα μεταβεί στον Τύμβο Μακεδονίτισσας για κατάθεση στεφάνου, ενώ θα επισκεφτεί και το στρατόπεδο «Αντ/γου Σταυριανάκου» της ΕΛΔΥΚ, στη Μαλούντα. Πριν από το μεσημέρι θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με τον Υπουργό Άμυνας, παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου και του Ελληνοκύπριου εκπροσώπου στη ΔΕΑ Νέστορα Νέστορος, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση των δύο Υπουργών και ο επίσημος αποχαιρετισμός.
____________________________________________
Θυμούνται τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου και ζητούν αλλαγή στρατηγικής
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη συμφωνία επί του Κοινού Ανακοινωθέντος, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, η οποία οδήγησε στην επανέναρξη των συνομιλιών, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, με παρεμβάσεις τους, επικρίνουν την ακολουθούμενη στρατηγική στο Κυπριακό, ζητώντας τον ουσιαστικό αναπροσανατολισμό της.
Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι είχε διατυπώσει τότε έγκαιρα την έντονη διαφωνία του με το περιεχόμενο της Συμφωνίας, «όχι απλώς γιατί με τη συγκεκριμένη Συμφωνία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραβίασε κατάφωρα την προεκλογική συμφωνία που είχε συνάψει με το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά, κυρίως, διότι η εν λόγω Συμφωνία επαναφέρει φρασεολογία και πρόνοιες του σχεδίου Ανάν και παραχωρεί χωριστή κυριαρχία στους Τουρκοκυπρίους…». Με τη συγκεκριμένη Συμφωνία, επισημαίνει περαιτέρω το ΔΗΚΟ, «η τουρκική πλευρά πέτυχε δυστυχώς τις περισσότερες από τις διαχρονικές επιδιώξεις της».
«Και ενώ η Τουρκία έχει όλα αυτά στο χέρι, η διεθνής κοινότητα και οι ισχυροί σύμμαχοί της πιέζουν τη δική μας πλευρά να δώσει και άλλα, ενώ προσπαθούν να επιβάλουν απαράδεκτες διευθετήσεις, όπως το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα. Όλα αυτά αποδεικνύουν την αποτυχία της στρατηγικής Αναστασιάδη στο Κυπριακό και επιβάλλουν τη χάραξη μιας νέας, συλλογικής και συνολικής στρατηγικής», καταλήγει το ΔΗΚΟ.
Για μια νέα στρατηγική και πορεία στο Κυπριακό, η οποία θα στοχεύει στην εμπλοκή της Τουρκίας ως ενδιαφερόμενου μέρους στο πρόβλημα, αλλά και στη λήψη κυρώσεων έναντι της Τουρκίας έκανε λόγο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.
Προβαίνοντας σε απολογισμό των μέχρι σήμερα εξελίξεων στο Κυπριακό, ο κ. Σιζόπουλος επισήμανε ότι οι προσδοκίες του Προέδρου της Δημοκρατίας με την υπογραφή του Κοινού Ανακοινωθέντος έχουν διαψευστεί, προσθέτοντας πως, αντίθετα, «έχουμε διαπιστώσει ότι η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη ορισμένα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Κοινό Ανακοινωθέν, όπως το θέμα της κυριαρχίας ότι πηγάζει εξίσου από τους Ε/κ και τους Τ/κ, κινήθηκε σταθερά προς την κατεύθυνση επίτευξης λύσης συνομοσπονδιακής μορφής και όχι μια λύση Ομοσπονδίας που να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των κατοίκων της Κύπρου».
«Παράλληλα, αξιοποιώντας αυτά τα δεδομένα προχώρησε σε προκλητικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», συμπλήρωσε. Ο κ. Σιζόπουλος εξήγησε ότι, για όλους αυτούς τους λόγους, στην επικείμενη διήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η ΕΔΕΚ θα επανατοποθετήσει την ανάγκη για μια νέα στρατηγική στο εθνικό πρόβλημα.