ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Ο,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο για τις κόκκινες γραμμές της όσο και για τη φιλική της διάθεση απέναντι στον τουρκικό λαό.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της, αλλά σε αυτό το γαϊτανάκι έχει μείνει μόνη», είπε χθες ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, στέλνοντας νέο ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα, που σχεδόν καθημερινά συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική της έναντι της Ελλάδας. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως «μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις, με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας και τη συμπαράσταση των συμμάχων μας», καταλήγοντας με μία αιχμή για την οικονομία της Τουρκίας: «Τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια» και «είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτή τη φτώχεια και όσοι λένε πολλά».
Στο ίδιο πλαίσιο κάλεσε τους γείτονές μας «αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις ειρηνικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου», καθώς «απέναντί τους δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη της Ευρώπη αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στη μεγάλη εικόνα και στο πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες έως τις εκλογές. «Ο ορίζοντάς μας για τους αμέσως επόμενους μήνες θεωρώ ότι είναι πλέον καθαρός», είπε, θυμίζοντας πως στη ΔΕΘ παρουσιάστηκαν «οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και τα βήματα για τους επόμενους μήνες», ενώ στη Νέα Υόρκη η χώρα «είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί συνολικά απέναντι σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις».
Ουσιαστικά στο Μέγαρο Μαξίμου είναι εδραιωμένη η άποψη πως τα πάντα θα κριθούν τους επόμενους μήνες στο θέμα της οικονομίας και της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Εάν σε αυτό το σκέλος η κυβέρνηση καταφέρει να πετύχει, τότε ο στόχος της αυτοδυναμίας θεωρείται πως είναι εφικτός.
Ο κ. Μητσοτάκης ωστόσο, όπως είπε και χθες, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, η μάχη είναι ευρύτερη: είναι ενεργειακή, είναι μάχη για την ασφάλεια και την ίδια τη Δημοκρατία. «Είναι μια απόδειξη της επιρροής που έχει πλέον η παγκόσμια αβεβαιότητα στις οικονομίες και στις κοινωνίες όλων των κρατών όπως και της σημασίας που αποκτούν πια οι συλλογικές απαντήσεις απέναντι σε υπερεθνικά προβλήματα».
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επιστολή που απέστειλε χθες ο κ. Σκρέκας στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς, και στην επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κάντρι Σίμσον, με την οποία η Ελλάδα προτείνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου ύψους 80 δισ. ευρώ.