Συγκλονιστικοί και οι δύο ομιλητές της επίκαιρης Εσπερίδος της Σχολής Γονέων για «Το Πολεμικό μας Ναυτικό και τις ΕλληνοΤουρκικές σχέσεις»
Επίτιμος Αρχηγός Στόλου Ναύαρχος Π.Λίτσας: “Την νύκτα των Ιμίων εάν το τολμούσαμε θα είχαμε την Τουρκία 50 χρόνια πίσω”.
Καθ. Διεθνούς Δικαίου κ. Άγγελος Συρίγος: “Η πολιτική της γείτονος Τουρκίας είναι συνεχώς αντίθετη σχεδόν με όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και η Ελλάδα δεν θα δεχτεί ποτέ τετελεσμένα γεγονότα. Η επιτυχία των σχεδίων τους θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που εμείς θα χειριστούμε τα θέματα. Θα υπερασπιστούμε με επιτυχία, υποστήριξε με χιούμορ “το κτήμα των παππούδων μας”.
Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η εσπερίδα που οργάνωσε η Σχολή γονέων- Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης στο συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης την δευτέρα 29-2-2016. Με αμείωτο ενδιαφέρον την παρακολούθησε μεγάλο πλήθος συμπολιτών μας. Ομιλητές ήταν ο κ. Παναγιώτης Λίτσας, Αντιναύαρχος, πρώην Αρχηγός Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού και ο Άγγελος Συρίγος, Δρ. Νομικής- Επίκουρος Καθηγ. Διεθνούς Δικαίου- π.Γεν. Γραμ. Πληθ. και Κοιν. Συνοχής Υπ. Εξωτερικών. Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Παναγιώτης Λίτσας, αναπτύσσοντας το θέμα: «Το Πολεμικό Ναυτικό μας». Τόνισε ότι το πολεμικό ναυτικό μας έχει ιστορία 4.000 ετών και η ανάπτυξή του ήταν και είναι αναγκαία για την επιβίωση του λαού μας. Σημείωσε ότι όποιος εξουσιάζει τη θάλασσα εξουσιάζει το εμπόριο και την οικονομία. Η ναυτική ισχύς είναι το παν για ένα ναυτικό λαό. Μετά ανέλυσε τις έννοιες που έχουν σχέση με την οργάνωση του Π.Ν. και κατέληξε στη διαπίστωση ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου και το 70% της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια ανέπτυξε το ρόλο του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, σε συσχετισμό δυνάμεων με της Τουρκίας. Εξέτασε τα πεδία αντιπαράθεσης και κατέληξε ότι το παιχνίδι θα παιχτεί στην Ανατολική Μεσόγειο. «Όλα εξαρτώνται από μας» τόνισε και έκλεισε την ομιλία του με τη διαπίστωση ότι πατρίδα μας είναι : “Τα καράβια”.
Ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος ανέπτυξε το θέμα: «Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου». Περιέγραψε ότι τα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία αφορούν τα παρακάτω θέματα:
1.Οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
2. Επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων της Ελλάδος στα 6 μίλια.
3.Απειλή χρήσης βίας από τους Τούρκους.
4.Διεθνή στενά- ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο.
5.Διαφορετικό εύρος εναέριου χώρου(10 μίλια) σε σχέση με τα θαλάσσια( 6 μίλια)
6. Τα όρια του F.I.R Αθηνών.
7. Τα όρια ζώνης έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.
8. Το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.
9. Οι γκρίζες ζώνες κυριαρχίας.
10. Τα επιχειρησιακά σχέδια του στρατηγείου του ΝΑΤΟ.
Τα περισσότερα από τα παραπάνω θέματα είναι αποτέλεσμα της επιθετικής τακτικής της Τουρκίας και χαρακτηρίζουν την πολιτική της. Είναι σχεδόν όλα αντίθετα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και η Ελλάδα δεν θα δεχτεί ποτέ τετελεσμένα γεγονότα. Η επιτυχία των σχεδίων τους θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που εμείς θα χειριστούμε τα θέματα. Θα υπερασπιστούμε με επιτυχία, υποστήριξε με χιούμορ «το κτήμα των παππούδων μας» Μετά εξέτασε ιστορικά τις επιλογές της Ελλάδας σε σημαντικές ιστορικές περιόδους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ήταν πάντα επιτυχημένες σε σχέση με της Τουρκίας. Η Ελλάδα πήρε τη σωστή θέση και στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και στο Δεύτερο αλλά και στις επιλογές της σχετικά με τη Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο που στο μέλλον θα πρέπει να έχουμε πάντα στη σκέψη μας, ότι ο διχασμός είναι ο μόνος κίνδυνος που μπορεί να μας απειλήσει.
Στη διάλεξη απηύθυναν χαιρετισμούς ο στρατηγός και Επίτιμος Α.Γ.Ε.Σ. κ. Χρήστος Μανωλάς, ο Υποναύρχος και π.Διοικητής Ελικοπέρων Ναυτικού κ. Ανδρέας Ξενάκης, ενώ έστειλε χαιρετισμό και ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης έγινε γόνιμος διάλογος με τους ομιλητές που ικανοποίησε τους φίλους της Σχολής Γονέων Κατερίνης.