Η έπαρση και η αλαζονεία του Ρ.Τ. Ερντογάν οδηγούν την Τουρκία σε οικονομική καταστροφή προκαλώντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στην Ελλάδα, καθ’ ότι εν’ όψει των εκλογών του Ιουνίου η Άγκυρα μπορεί να «πειραματισθεί» στο Αιγαίο και να επιχειρήσει κλιμάκωση της έντασης που ήδη διατηρεί σε υψηλά επίπεδα κυρίως μέσα από την ποιοτική αναβάθμισή της (εμπλοκές, υπερπτήσεις κ.α.).
Οι δείκτες της τουρκικής οικονομίας και τα τελευταία μαντάτα δεν είναι ό,τι καλύτερο και αποδεικνύουν πως ο… βασιλιάς Ερντογάν είναι γυμνός. Τη στιγμή που ο ίδιος ξοδεύει δεκάδες εκατομμύρια για να φτιάξει το «Λευκό Παλάτι», η τουρκική λίρα καταρρέει σπάζοντας το ένα μετά το άλλο τα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου.
Έχει πέσει ήδη κάτω από το 2,7 έναντι του δολαρίου, ενώ έχει ήδη υποτιμηθεί κατά 12% τους τελευταίους μόλις μήνες σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση από όλα τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Γεγονός που προκαλεί αναταράξεις στο χρηματιστήριο της χώρας αλλά και εσωτερική πολιτική κρίση.
Παράλληλα με την πτώση της τουρκικής λίρας αυξάνεται δραματικά και το ιδιωτικό χρέος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 2002 το συνολικό μη αποπληρωμένο χρέος πιστωτικών καρτών ήταν 222 εκατ. λίρες και τώρα έχει αυξηθεί κατά 25 φορές φθάνοντας το ποσό των 5,8 δισ. δολαρίων.
Οι αριθμοί που χτυπούν «κόκκινο» και θυμίζουν λίγο από Ελλάδα δημιουργούν ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας εν’ όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις πως το κόμμα του Ρ.Τ. Ερντογάν μπορεί να μην συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Η κατάσταση αυτή στην Τουρκία θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος πως «δεν μας ενδιαφέρει» ή «καλώς συμβαίνει». Το θέμα όμως είναι πως σε περιόδους εσωτερικής αστάθειας στην Τουρκία εκδηλώνονται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση οι προκλήσεις στο Αιγαίο και η Άγκυρα χρησιμοποιεί τα μαχητικά της και τα πλοία της προκειμένου να εξωτερικεύει την εσωτερική κρίση, αξιώνοντας διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας.
Το γεγονός αυτό προβληματίζει τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Έθνικής Άμυνας, τα οποία βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα. Ιδίως οι Ένοπλες Δυνάμεις που παρακολουθούν τις κινήσεις των Τούρκων τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Έβρο.
Το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι έχουν αυξήσει σημαντικά τόσο τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, ενώ έχουν επαναφέρει και τις εμπλοκές, αφού αντιδρούν στις αναχαιτίσεις από τα μαχητικά της Π.Α. με αποτέλεσμα να σημειώνονται στο ανατολικό Αιγαίο σκληρές αερομαχίες.
Στα τέλη Απριλίου και συγκεκριμένα το τελευταίο 10ημερο (20 με 30 Απριλίου) αναμένεται να διεξαχθεί η διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος» με τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών από το Ισραήλ και αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων εκπαιδευμένων στην κατάδειξη στόχου από εδάφους.
Η συνεργασία αυτή και γενικότερα ο άξονας που χτίζεται μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ αλλά και της Αιγύπτου προκαλεί μία αναστάτωση στην Τουρκία, η οποία δεδομένων και των οικονομικών και πολιτικών καταστάσεων στο εσωτερικό της μπορεί να εκφραστεί με ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.
Ένας ακόμη λόγος είναι και τα χαστούκια που τρώει η Τουρκία από το εξωτερικό, με πιο πρόσφατα αυτά της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων τόσο από την δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου όσο και την έγκριση του σχετικού ψηφίσματος χθες από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.
Το ενδεχόμενο αυτό είναι πάντα στη σκέψη των επιτελών του Πενταγώνου και φροντίζουν να έχουν προετοιμάσει σχετικά σχέδια για την αντιμετώπιση μίας πιθανής ελληνοτουρκικής κρίσης. Πολεμικά πλοία βρίσκονται συνεχώς στο ανατολικό Αιγαίο, ενώ οι Μοίρες των αεροσκαφών που έχουν επιφορτιστεί με την αναχαίτιση έχουν… συγκεκριμένες οδηγίες.