Και στην εκδήλωση για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου 1821 -που διοργάνωσε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα- δεν παρέλειψε να κάνει προκλητική αναφορά στον χαιρετισμό του ο Τούρκος Υπουργός Υγείας κ. Μουεζίνογλου, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Κομοτηνή από μουσουλμάνους γονείς και αφού έφυγε για την γειτονική χώρα μετά πολιτογραφήθηκε Τούρκος και πολιτεύτηκε με τον κ. Ερντογάν.
Και τι είπε; Παρόλο που γενικά δεν σήκωσε τόνους, επανέλαβε τα γνωστά -που δεν προβλέπει καμιά συμφωνία – περί δήθεν ”τουρκικής μειονότητας ” στην Θράκη . Οπως και μια έμμεση προσπάθεια εξίσωσης της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη με την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.
Κατά τα άλλα – και βάση των μεταδοθέντων από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή – ο κ Μουεζίνογλου,αναφέρθηκε στην άνοδο των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και μίλησε για τις επενδύσεις που γίνονται από την ελληνική πλευρά στην Τουρκία.
Η δεξίωση του Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, κ. Κυριάκου Λουκάκη, δόθηκε στο Ankara Palas και από την τουρκική πλευρα εκτος από τον Υπουργό Υγεία κ. Μουεζίνογλου, παρέστησαν επίσης ο βουλευτής του CHP κ. Μεχμέτ Χαμπεράλ, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, κ.Γιασάρ Γιακίς, ο Συνήγορος του Πολίτη, κ.Μεχμέτ Ελκατμίς, καθώς επίσης εκπρόσωποι των ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών και πολλοί άλλοι προσκεκλημένοι.
Κατά την ομιλία του ο Τουρκος Υπουργός Υγείας ειπε :«Ως ένα άτομο, μέλος της ”τουρκικής” μειονότητας στη Δυτική Θράκη, ο οποίος ήρθε στον κόσμο ως Έλληνας πολίτης και σήμερα ως Υπουργός Υγείας της Τουρκικής Δημοκρατίας, που λαμβάνει μέρος στη δεξίωση για την Εθνική Εορτή της Ελλάδας, επιθυμώ τόσο η μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, όσο και η μειονότητα στη Δυτική Θράκη, να αποτελέσουν γέφυρα για την ανάπτυξη της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και να καταστούν κοινωνίες, οι οποίες δε θα καταβάλουν το αντίτιμο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά ακριβώς αντίθετα, κοινωνίες οι οποίες θα συμβάλλουν στην παραγωγή λύσεων, θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της φιλίας και εύχομαι να ατενίζουν με εμπιστοσύνη το μέλλον ως εγγύηση της δικής μας φιλίας».
Το κύριο όμως μέρος – και βασικό μήνυμα- ήταν τα στοιχεία για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών :Υπενθύμισε λοιπόν πως το 2010 πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο χωρών το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που αποτέλεσε την υποδομή για την ανάπτυξη των σχέσεων στον οικονομικό, εμπορικό, τουριστικό και πολιτιστικό τομέα. Για τον όγκο του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, που το 2010 ήταν περίπου 3 δις δολάρια, το 2014 παρά την οικονομική κρίση, έφθασε τα 6 δις δολάρια και τώρα στόχος είναι το ποσό αυτό να φθάσει τα 10 δις δολάρια. Ο κ. Μουεζίνογλου είπε ακόμα ότι οι επενδύσεις στην Τουρκία, που πηγάζουν από την Ελλάδα, φθάνουν στα 6,7 δις δολάρια.
Ο κ. Μουεζίνογλου ολοκλήρωσε την ομιλία του, λέγοντας «Ζήτω η φιλία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας» .
Στις εμπορικές και τουριστικές σχέσεις το ενδιαφέρον στην Σμύρνη
Σε αντίστοιχη εκδήλωση που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Σμύρνη -στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της πόλης – αναφέρθηκε μερίδα του τύπου. Από εκεί πληροφορούμαστε ότι ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη, κ. Τσακίρης, που μίλησε στη δεξίωση, είπε ότι το εμπόριο, που γίνεται μεταξύ των δύο χωρών, έχει φθάσει τα 5 δις δολάρια ( λίγο λιγότερο απ΄ ότι είπε ο Τούρκος Υπουργός στην Άγκυρα). Ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι έχουν εισέλθει σε μία περίοδο ηρεμίας στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ότι ανεβαίνει το εμπορικό δυναμικό μεταξύ των δύο χωρών και ότι επισκέπτονται αμοιβαία τις δύο χώρες 1.500.000 τουρίστες. Ο κ. Τσακίρης, τόνισε στο ότι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης δίνονται και μαθήματα ελληνικής γλώσσας και υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης, κ. Ντεμίρτας, πήρε βραβείο στην Ελλάδα λόγω της συμβολής του στις σχέσεις των δύο χωρών.
Ο κ. Ντεμίρτας, χαιρετίζοντας είπε μεταξύ άλλων: «Καταργήσαμε τα εμπόδια και πραγματοποιήσαμε σοβαρά βήματα.»σημειώνοντας ότι ότι κατά το παρελθόν, στο νου των ανθρώπων υπήρχε μία εχθρότητα κατά της Τουρκίας και αυτό το έζησε και ο ίδιος κατά τα ταξίδια που έκανε στα νησιά. Τώρα, πρόσθεσε, η κατάσταση άλλαξε πολύ και καταργήθηκαν πλέον τα εμπόδια στα μυαλά των ανθρώπων και ως δύο φιλικές χώρες πραγματοποίησαν σοβαρά βήματα. Τόνισε επίσης ότι ελπίζει ότι θα ζήσουν για πολλά χρόνια σε κλίμα φιλίας και ειρήνης.