Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσημα και για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία αλματώδους ανάπτυξης ότι “η τουρκική οικονομία ευρίσκεται σε μια «προσωρινή κρίση», που θα ξεπεραστεί σύντομα”.
Όπως όμως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι “ουδέν μονιμότερον εκ του προσωρινού” ειδικότερα όταν υπάρχουν “εξωτερικοί” λόγοι για αυτό το γεγονός. Τα οικονομικά της Τουρκίας μας αφουρούν, διότι η Τουρκία σε δύο μήνες έχει εκλογές και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προχωρήσει σε επεισόδια στο Αιγαίο.
Τα οικονομικά προβλήματα που έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει και η Τουρκία, προκαλούν έναν ακόμη πονοκέφαλο στην Ελλάδα, καθ’ ότι εν’ όψει των εκλογών του Ιουνίου η Άγκυρα μπορεί να «πειραματισθεί» στο Αιγαίο και να επιχειρήσει κλιμάκωση της έντασης που ήδη διατηρεί σε υψηλά επίπεδα κυρίως μέσα από την ποιοτική αναβάθμισή της (εμπλοκές, υπερπτήσεις κ.α.).
Οι δείκτες της τουρκικής οικονομίας και τα τελευταία μαντάτα δεν είναι ό,τι καλύτερο. Η τουρκική λίρα πιέζεται σπάζοντας το ένα μετά το άλλο τα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου.
Έχει πέσει ήδη κάτω από το 2,7 έναντι του δολαρίου, ενώ έχει ήδη υποτιμηθεί κατά 12% τους τελευταίους μήνες σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση από όλα τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Γεγονός που προκαλεί αναταράξεις στο χρηματιστήριο της χώρας αλλά και εσωτερική πολιτική κρίση.
Παράλληλα με την πτώση της τουρκικής λίρας αυξάνεται και το ιδιωτικό χρέος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 2002 το συνολικό μη αποπληρωμένο χρέος πιστωτικών καρτών ήταν 222 εκατ. λίρες και τώρα έχει αυξηθεί κατά 25 φορές φθάνοντας το ποσό των 5,8 δισ. δολαρίων.
Οι αριθμοί που χτυπούν «κόκκινο» και θυμίζουν λίγο από Ελλάδα του 2008 δημιουργούν ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας εν’ όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις πως το κόμμα του Ρ.Τ. Ερντογάν μπορεί να μην συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Μιλώντας σε ένα συλλαλητήριο στο Kocaeli, το Σάββατο, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η οικονομία της χώρας είχε μια σημαντική ανάκαμψη τα προηγούμενα έτη, αλλά πρόσφατα το εθνικό εισόδημα μειώθηκε κατά 800. δις δολάρια.
«Η σημερινή προσωρινή κρίση στην οικονομία, θα πρέπει να ξεπεραστεί . Παρά το γεγονός ότι [στο δημοσιονομικό] σύμφωνα με ανάλυση, υπάρχει πρόβλημα , η Τουρκία θα συνεχίσει την [οικονομική] πρόοδό της », είπε ο ίδιος. Η δήλωση του Ερντογάν είναι η πρώτη επίσημη δήλωση που περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας ως κρίση, τονίζει η τουρκική εφημερίδα .
Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι «πολυσυζητημένες φήμες» περί οικονομικής κρίσης στη χώρα αναγνωρίστηκαν από το πρώτο τη τάξει πολίτη της χώρας, γράφει η todayszaman.
Πενήντα τρία τοις εκατό των Τούρκων θεωρούν ότι τα οικονομικά θέματα αποτελούν πρωταρχικό μέλημα τους εν όψει των επερχόμενων εκλογών της 7ης Ιουνίου , σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών Ipsos. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν διαμορφώσει τα εκλογικά τους μανιφέστα τους με βάση τις «λύσεις τους» στα οικονομικά της προβλήματα.
Η οικονομική ανάπτυξη, ήταν ένας από τους πυλώνες του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του (AK Κόμμα), και της μεγάλης εκλογικής του δύναμης κατά την τελευταία δεκαετία.
Η Οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας υπολείπεται του στόχου της κυβέρνησης για το 2014, ενώ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας (ΑΕΠ) ανά κάτοικο μειώθηκε, αυτό κατέδειξαν τα επίσημα στοιχεία .
Η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 2,9 τοις εκατό το 2014, από 4,2 τοις εκατό το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία από το τουρκικό ινστιτούτο στατιστικής (TurkStat), σηματοδοτώντας ένα σημαντικό πονοκέφαλο για ισλαμικό Κόμμα, το οποίο είχε ένα σταθερό προβάδισμα στην οικονομία από τότε ήρθε στην εξουσία το 2002 και έχει ως στόχο μια σαρωτική νίκη στις φετινές εκλογές.
Η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από το 10,9 τοις εκατό το Δεκέμβριο σε 11,3 τοις εκατό τον Ιανουάριο, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2010. Το ποσοστό ανεργίας της Τουρκίας είναι σε ανοδική πορεία και θα ξεπεράσει το 11 τοις εκατό το 2015, και είναι πιθανόν να κυμανθεί γύρω από αυτό το επίπεδο κατά το επόμενο έτος, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την περασμένη εβδομάδα. Η ανησυχία για την πολιτική και οικονομική προοπτική στη χώρα ώθησε την λίρα στο ιστορικό χαμηλό του 2,7104 έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, φέρνοντας απώλειες σε περίπου 13 τοις εκατό.
Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης παρακολουθούν την κατάσταση εκ του σύνεγγυς και προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους στην Τουρκία από την αρχή του τρέχοντος έτους.
Τον Μάρτιο, ο παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε ότι η Τουρκία μπορεί εκ νέου να « συναντήσει» το παρελθόν της .
Εν μέσω ανησυχιών για τον κίνδυνο υφεσιακών συνδρόμων , υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετά από μια πιθανή αύξηση των τόκων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), να επηρεαστούν εκείνες τις χώρες των οποίων η ανάπτυξη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική χρηματοδότηση, αναφέρει έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Standard & Poors (S & P) τον Μάρτιο.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομία της Τουρκίας θα αυξηθεί κατά 3 τοις εκατό αυτό το έτος, κάτι που αποτελεί υποβάθμιση από την προηγούμενη πρόβλεψη του 3,5 τοις εκατό, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την τράπεζα την περασμένη εβδομάδα.
Η Τουρκία εισήλθε στο τούνελ της οικονομικής κρίσης. Οι λόγοι είναι πολιτικοί και έχουν να κάνουν με το πρόσωπο του Ερντογάν. Οι παγκόσμιες αγορές θα χτυπήσουν την Τουρκία μέχρι να πέσει ο απεχθής για τα ξένα κέντρα Ρ.Τ.Ερντογάν, κλασσική μέθοδος, η οποία πάντα χρησιμοποείται με απτά αποτελέσματα. Η Τουρκία δεν είναι Ρωσία που διαθέτει όλες τις πρώτες ύλες στο εσωτερικό της για να ανταπεξέλθει.