Η Τουρκία κρατά ψηλά τις “θερμοκρασίες” στο Αιγαίο.
Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία και τις ανακοινώσεις της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (www.shodb.gov.tr).
Εντός του 2016 έχουν προγραμματιστεί έρευνες από ερευνητικά πλοία, οι οποίες περιλαμβάνουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και των χωρικών μας υδάτων . Αλλά και σε περιοχές όπου η Τουρκία αμφισβητεί ανοικτά την ελληνική κυριαρχία.
Η Τουρκία δεν έχει ζητήσει καμία άδεια από τις ελληνικές αρχές.
Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η Τουρκία, θα πραγματοποιηθούν δειγματοληψίες για την καταγραφή θερμότητας, αλατότητας, διεύθυνσης-ταχύτητας ρευμάτων, σε 2 μεγάλες περιοχές του Αιγαίου, από το σκάφος KOCA PIRI REIS από τη 1η ως τις 10 Μαρτίου 2016, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ερευνών που διαρκεί από 1 Νοεμβρίου 2015 έως 30 Απριλίου 2018.
Τις έρευνες χρηματοδοτεί το τουρκικό Ινστιτούτο Θάλασσας & Τεχνολογίας (DEU), ενώ το κόστος 10ήμερης έρευνας ανέρχεται στο ποσό των 200.000 τουρκικών λιρών.
Οι περιοχές των ερευνών φαίνονται στους παρακάτω χάρτες:
H διεξαγωγή ερευνών από το πλοίο TUBITAK MARMARA βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη (ολοκληρώνεται στις 4 Μαρτίου 2016) και περιλαμβάνει περιοχές χωρικών μας υδάτων στις περιοχές Βορειανατολικά, Ανατολικά και Νοτιοανατολικά ΛΕΣΒΟΥ, Ανατολικά ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ, Βορειοανατολικά και Ανατολικά ΣΑΜΟΥ, Ανατολικά ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ, Ανατολικά ΚΩ και Βόρεια ΣΥΜΗΣ (Σχετική NAVTEX 114/16).
Oι περιοχές ερευνών του συγκεκριμένου πλοίου φαίνονται στους παρακάτω χάρτες:
Σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό της τουρκικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας του τουρκικού ναυτικού, δεν θα εκτελεστούν έρευνες από τα υδρογραφικά και ωκεανογραφικά σκάφη του παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς εκδίδονται NAVTEX (όπως η πρόσφατη που αφορούσε έρευνες του πλοίου CESME από 16-28 Φεβ 16, η οποία δεν εκτελέστηκε αφού το πλοίο βγήκε στο Αιγαίο) οι οποίες βασικό σκοπό έχουν την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και όχι την διεξαγωγή ερευνών, τις οποίες εκτελούν τα πλοία των Πανεπιστημίων, δίδοντας τα στοιχεία στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.