Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
Αρχική Featured

Αλιβιζάτος: Αν η Ν.Δ. πάρει γύρω στο 30% ο Μητσοτάκης δεν θα έχει το ηθικό έρεισμα να διεκδικήσει την Πρωθυπουργία

Newsroom από Newsroom
27/04/2023 10:12
σε Featured, HOT NEWS, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
A A
88
SHARES
188
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Για όλα τα πολιτικά και εκλογικά θέματα μίλησε ο καθηγητής νομικής Νίκος Αλιβιζάτος.

Όσον αφορά στις πολιτικές ισορροπίες και τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων o Νίκος Αλιβιζάτος, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι: «Είμαι υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων όταν δεν υπάρχουν κραυγαλέες πλειοψηφίες. Αν ένα κόμμα πάρει πολύ κάτω από 40%, δεν δικαιούται να κυβερνήσει αυτοδυνάμως. Αν η Νέα Δημοκρατία πάρει γύρω στο 30% δεν θα έχει το ηθικό έρεισμα ο Μητσοτάκης να διεκδικήσει την Πρωθυπουργία, με πάνω από 35% κανείς δεν θα μπορεί να του αμφισβητήσει αυτό το δικαίωμα».

Σχετικά με τα σενάρια συγκρότησης «κυβέρνησης ηττημένων», ο καθηγητής νομικής υπενθύμισε ότι στη χώρα μας έχει υπάρξει στο παρελθόν κυβέρνηση ηττημένων και εξέφρασε την άποψη ότι «αυτά τα “ποτέ” που λέγονται, είναι πολιτικά συνθήματα. Έχω την εντύπωση πώς αν οι υπόλοιποι έχουν περισσότερες ψήφους από τη Νέας Δημοκρατίας και συμφωνήσουν, θα βρουν ένα τρόπο και ως εκ τούτου έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης να λέει ότι μπορεί να επιχειρηθεί τέτοια Κυβέρνηση».

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να ζήσουμε μέρες 1989 με απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, ο Νίκος Αλιβιζάτος υπογράμμισε ότι: «Δεν αποκλείεται, γιατί το εκλογικό ημερολόγιο ευνοεί κάτι τέτοιο. Έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο και Eυρωεκλογές του χρόνου τον Μάιο.

Δεν αποκλείεται να δούμε κάποιο σχήμα που να λέει, ας μεταθέσουμε την τιτανομαχία για τότε και μέχρι τότε βάζουμε έναν πρωθυπουργό – θύμα, να κυβερνήσει για τις τρέχουσες υποθέσεις. Γιατί με τη νοοτροπία που επικρατεί στην Ελλάδα, θύμα θα είναι. Φοβάμαι ότι μια προσωπικότητα σαν τον Ντράγκι, που τράβηξε το πολιτικό σύστημα στην Ιταλία, στην Ελλάδα δεν υπάρχει, δυσκολεύομαι να τη βρω.

Ο Μόντι ήταν πιο πολύ στο ρόλο του θύματος. Χρησιμοποιώ τη λέξη θύμα, όταν είναι όλοι στην κυβέρνηση. Έχω στο μυαλό μου την κυβέρνηση Ζολώτα του 1989-90. Ο Ανδρουλάκης νομίζω σκέφτεται το εξής: θα πάω με το πρώτο κόμμα και θα διαπραγματευτώ ανάλογα με την ισχύ μου. Δεν μπορεί να επιμείνει για τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, αν αυτό έχει 149 βουλευτές. Όπως το 2015, πώς θα έλεγε ο Καμμένος στον Τσίπρα “δεν θα είσαι εσύ πρωθυπουργός”; Θα ήταν γελοίο».

Κυβέρνηση ανοχής

Για τη μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την προοδευτική διακυβέρνηση που θα μπορούσε ακόμα και να πάρει ψήφο ανοχής – όπως είπε σήμερα ο κ. Τσίπρας – ο κ. Αλιβιζάτος αρχικά εξήγησε τη σημασία της ψήφου ανοχής.

«Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει στο παρελθόν και έτσι δεν μπορεί κανείς να πει εύκολα ένα παράδειγμα. Το ισχύον Σύνταγμα πάντως προβλέπει ότι ψήφο εμπιστοσύνης παίρνεις, για να το πω πολύ απλά, με 151, άμα έχεις εσύ ο ίδιος την πλειοψηφία αλλά και άμα έχεις την πλειοψηφία των παρόντων, δηλαδή όσοι είναι μέσα στη Βουλή εκείνη την ώρα, η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον 120 (…) Αν για παράδειγμα, ένα κόμμα Χ έχει 20 βουλευτές κι αποφασίσει να δώσει ψήφο ανοχής, τότε στην κρίσιμη ψηφοφορία δεν πρέπει να πάει στη Βουλή.

Ποιοι θα είναι οι παρόντες; 280. Δηλαδή η πλειοψηφία των 200 στους 280 είναι 141. Με 141 παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό δεν μπορεί να είναι κάτω από 120».

Στο εάν θεωρεί ότι όλες οι δυνάμεις οι οποίες αναφέρονται ως πιθανή συμμετοχή στο προοδευτικό «μέτωπο» θα συναινούσαν σε κάτι τέτοιο, για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Δεν είμαι βέβαιος για το ΠΑΣΟΚ αλλά για τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, με ένα ωραίο δόλωμα, το οποίο θα μπορούσε να είναι η απλούστερη δυνατή αναλογική, δεν θα το απέκλεια καθόλου, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ». «Μια κυβέρνηση που βασίζεται σε ψήφο ανοχής εκφράζει τη λαϊκή ετυμηγορία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Αλιβιζάτος.

Παράλληλα, για το κόμμα Κασιδιάρη και το κόμμα Κανελλόπουλου ο καθηγητής νομικής ανέφερε πως: «Παρακολουθώ στενά τι κάνει το κόμμα “Έλληνες” και το κόμμα “ΕΑΝ», σημειώνοντας ότι: «Σε κάποια φάση ο κ. Κανελλόπουλος είπε ότι αναστέλλει τη λειτουργία του κόμματος “ΕΑΝ” το οποίο είχε ιδρύσει ο ίδιος και ότι εξελέγη πρόεδρος του κόμματος “Έλληνες”, Τώρα φαίνεται ότι υπαναχωρεί. Και η προσωπική μου γνώμη (…) είναι εν πάσει περιπτώσει ότι θα κατέβουν και οι δύο, δηλαδή ότι θα κατέβει και το κόμμα Κασιδιάρη με προοπτική, παίρνοντας το ρίσκο να αποκλειστεί από τον Άρειο Πάγο αλλά λέει δεν θα τολμήσουν να κόψουν και ένα δεύτερο κόμμα, το οποίο θα είναι το κόμμα ενδεχομένως Κανελλόπουλου, αρά το γεγονός ότι μετά τη δήλωση Κασιδιάρη – ότι δεν θα κατέβει αλλά φαίνεται ότι τελικά θα κατέβει – θα κατέβει ίδιος με το δικό του».

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση εάν δεν είναι υποψήφιος ο Κασιδιάρης, και είναι απλώς αρχηγός ο κ. Κανελλόπουλος, θεωρεί ότι με αυτόν τον νόμο μπορεί να απαγορευθεί το «EAN». υπογράμμισε ότι: «Είναι πολύ δύσκολο. Ο Άρειος Πάγος πρέπει να πειστεί ότι πίσω από τον κ. Κανελλόπουλο είναι τελικά ο κ. Κασιδιάρης, παρότι κατέβηκε εκείνος με το δικό του κόμμα».

 

Ετικέτες: Μητσοτάκης

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Μητσοτάκης στο υπουργικό για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναλαμβάνω το βάρος της ευθύνης στο όνομα όσων κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν το κράτος

30/06/2025 | 17:36
Featured

Τι θα συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο

30/06/2025 | 10:25
Featured

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ήρθε η ώρα να σπάσει το απόστημα

29/06/2025 | 13:57
Featured

Τι οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επιλογή Πλεύρη και υφυπουργών – Ολο το παρασκήνιο των αλλαγών

28/06/2025 | 21:31
Load More
Επόμενο Άρθρο

Ν. Χαρδαλιάς: Δεν αφήνουμε κανένα πίσω στα δύσκολα όσο μακριά κι αν βρίσκεται


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Διεθνής Φετφά Θανάτου για Τραμπ και Νετανιάχου – 627 Νεκροί, 5.000 Τραυματίες: Παγκόσμιο Σοκ, ΠΟΛΕΜΟΣ χωρίς Τέλος!

    1008 shares
    Share 403 Tweet 252
  • ΜΥΤΙΛΗΝΗ: «Του κατέβασε όλο το πρόσωπο»: Σοκ και αποτροπιασμός για την αιματηρή επίθεση με 18 μαχαιριές σε πανηγύρι

    532 shares
    Share 213 Tweet 133
  • ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ LIVE: 1.284.900.000 ευρώ  σε συντάξεις και αναδρομικά Αυγούστου 2025 – Τι θα λάβουν ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, απόστρατοι και Δημόσιο 

    483 shares
    Share 193 Tweet 121
  • «Ο Έλον δεν ξεχνά – ούτε συγχωρεί»: Ο Μασκ, ο Τραμπ και η βεντέτα που μπορεί να αλλάξει το πολιτικό παιχνίδι στις ΗΠΑ

    453 shares
    Share 181 Tweet 113
  • Μεγάλη φωτιά στην Σμύρνη: Καπνοί και στάχτες σκέπασαν και την Πάτμο – Eχουν εκκενωθεί 5 περιοχές

    421 shares
    Share 168 Tweet 105
  • Πλεύρης: Όποιος έρχεται στην Ελλάδα, είτε θα επιστρέφει στη χώρα του είτε θα μπαίνει φυλακή

    360 shares
    Share 144 Tweet 90
  • 300.000.000 ευρώ σε πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ – Τι αλλάζει για τα δικαιώματα, τι πρέπει να προσέξουν οι αγρότες στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025

    312 shares
    Share 125 Tweet 78
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch