Εκατοντάδες είναι οι συλληφθέντες στις ταραχές που «κλονίζουν» τη Γαλλία απ’ άκρου εις άκρον, με «παιδιά» μέχρι και 13 ετών να φαίνεται πως έχουν εμπλακεί στα επεισόδια, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανέν, μιλώντας στο γαλλικό TF1, έκανε λόγο για 917 συλλήψεις μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, κατά βάση νεαροί, αφού ο μέσος όρος ηλικίας των συλληφθέντων είναι τα 17 έτη.
Ο υπουργός Εσωτερικών, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε λόγο για «πρόβλημα των γονέων», αφού μέχρι και «παιδιά 13 ετών» έχουν συλληφθεί για ταραχές.
Παράλληλα, χιλιάδες αστυνομικοί είναι επί ποδός: 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα σήμερα το βράδυ, Παρασκευή προς Σάββατο, όπως δήλωσε ο Νταρμανέν.
Ταραχές σε ολόκληρη τη Γαλλία -19χρονος σκοτώθηκε πέφτοντας από ταράτσα
Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, που «σπάνε» την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί κατά τόπους, μαίνονται σε ολόκληρη τη Γαλλία:
Νεκρός στη Γαλλία: Έπεσε από ταράτσα 19χρονος, αδιευκρίνιστες οι συνθήκες θανάτου του
Είκοσι οκτώ άτομα συνελήφθησαν στη Μασσαλία σε σχέση με επεισόδια στο κέντρο της πόλης, όπως πληροφορήθηκε το BFMTV από τη νομαρχία Bouches-du-Rhône. Μικρές ομάδες επιτέθηκαν με πέτρες κατά της αστυνομίας στο κέντρο της πόλης. Στο στόχαστρο βρέθηκαν και καταστήματα.
Αντίστοιχη εικόνα και στην Κρετέιγ, με 15 άτομα να συλλαμβάνονται για συμμετοχή στις ταραχές, ενώ και στο Στρασβούργο οι Αρχές πραγματοποίησαν 33 συλλήψεις.
Όπως σημειώθηκε και νωρίτερα, ο «αναβρασμός» ήδη μετρά και ένα νεκρό: πρόκειται για έναν 19χρονο ο οποίος έπεσε από οροφή εμπορικού καταστήματος στο Ρουέν, στα βόρεια της χώρας.
Όπως μεταδίδει το RTL, ο 19χρονος, που βρισκόταν στην οροφή ενός Lidl στο Petit-Quevilly (Seine-Maritime) τη νύχτα της Πέμπτης 29 Ιουνίου προς Παρασκευή 30 Ιουνίου, έπεσε από ύψος 5 μέτρων, ενώ το κατάστημα έγινε στόχος ταραχοποιών.
Την ίδια ώρα, ένα εμπορικό κατάστημα τυλίχθηκε στις φλόγες στο Παρίσι το βράδυ της Πέμπτης, με τους πυκνούς καπνούς να είναι ορατοί μέχρι και τις πρωινές ώρες σήμερα, οδηγώντας δύο σχολεία να κλείσουν.
Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι, συγκρούσεις στην Place de la Concorde
Οι ταραχές στη γαλλική πρωτεύουσα συνεχίζονται και απόψε, με διαδηλωτές να «σπάνε» την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 19.00, σήμερα, μέχρι τις 05.00 το πρωί (ώρα Γαλλίας), και να συγκρούονται με τις αστυνομικές αρχές.
Ωστόσο η αστυνομία άρχισε να απομακρύνει διαδηλωτές από την Πλας ντε λα Κονκόρντ, την εμβληματική πλατεία του Παρισιού. «Η επιχείρηση εκκένωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πλας ντε λα Κονκόρντ», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.
Η Λεπέν ζητά κήρυξη έκτακτης ανάγκης αν απαιτηθεί, δεν το αποκλείει ο Μακρόν
Το χάος στο οποίο φαίνεται πως έχει βυθιστεί η Γαλλία προκαλεί και συζητήσεις επί του πολιτικού πεδίου.
Την Παρασκευή, οι βουλευτές του κόμματος της Αριστεράς, του Μελανσόν, κάλεσαν την κυβέρνηση να οργανώσει μια συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση για τις ταραχές των τελευταίων νυχτών, προτείνοντας ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» αφιερωμένο στην «αστυνομική βία», όπως αναφέρει το BFM TV.
Από την πλευρά της, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν έκανε λόγο για «ενδημική αταξία» και βλέπει ως άμεση λύση την «κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αν η κατάσταση επιδεινωθεί».
«Εδώ και αρκετές ημέρες, η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ενδημικής αταξίας», κατήγγειλε συγκεκριμένα σε βίντεο η Μαρίν Λεπέν. «Μπροστά σε ορδές που καταλαμβάνονται από καταστροφική οργή, δεν υπάρχει άλλη άμεση λύση από την επιστροφή στη δημοκρατική τάξη μέσω της απαγόρευσης κυκλοφορίας ανά τομέα και, αν η κατάσταση επιδεινωθεί, την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης», είπε.
Η Μαρίν Λεπέν ζήτησε επίσης από τον Εμανουέλ Μακρόν να συναντηθεί «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» με τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην Εθνοσυνέλευση, «για να συζητήσουν τη σοβαρή κατάσταση» στη χώρα και τις «πρωτοβουλίες» για την αντιμετώπισή της.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν σε σχέση με τα παραπάνω δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
«Σε 50 χρόνια έχουμε χρησιμοποιήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέσσερις φορές. Ο πρόεδρος Σιράκ τη χρησιμοποίησε μετά από 10 ημέρες έκτακτης ανάγκης. Δεν αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο. Θα δούμε τι θα αποφασίσει ο πρόεδρος μετά την επόμενη νύχτα», είπε ο Ζεράρ Νταρμανέν.