Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική Featured

Χατζηδάκης: Χωρίς τον 5ο πόλο θα υπήρχε κούρεμα καταθέσεων 1,6 δισ. ευρώ – Τα μέτρα για τις τράπεζες

TechTeam από TechTeam
24/07/2024 11:13
σε Featured, HOT NEWS, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
A A
66
SHARES
141
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Θα είμασταν αντιμέτωποι με την απώλεια μη εγγυημένων καταθέσεων 1,6 δισ. ευρώ (909 εκατ. ευρώ μη εγγυημένες καταθέσεις για Attica Bank και 726 εκατ. ευρώ στην Παγκρήτια) αν δεν υπεγράφετο η συμφωνία για τη δημιουργία του 5ου πόλου όπως τόνισε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης Υπουργός Οικονομικών κατά την διάρκεια ομιλίας του και των απαντήσεών του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή καθώς σήμερα και αύριο συζητάται το συγκεκριμένο θέμα (νομοθετική ρύθμιση για τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας).

Παράλληλα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχανε την περιουσία του στην Attica Bank επεσήμανε ο κ. Υπουργός.

Συγχρόνως τόνισε χωρίς τον ELA όλες οι αποκρατικοποιήσεις που έκανε το ΤΧΣ ήταν κερδοφόρες και το Δημόσιο απήλαυσε κέρδη ύψους 4 δισ. ευρώ.

«Άφησα το μυαλό μου να ταξιδέψει σήμερα 9 χρονιά πίσω, τον Ιούλιο, τότε που κάποιος είπε στην αγάπη του ότι έκλεισε τις τράπεζες. Δεν ξέρω τι έκανε η αγάπη του, αλλά σίγουρα μισθωτοί και συνταξιούχοι έκαναν ουρές έξω από τις κλειστές τράπεζες για να πάρουν 60 ευρώ την ημέρα», ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σημείωσε δε, πως η Attica Bank αποτελούσε μια εκκρεμότητα για το τραπεζικό σύστημα εδώ και 12 χρόνια, εξηγώντας τους λόγους για μη συμφωνίας για τη δημιουργία ενός 5ου τραπεζικού πυλώνα.

Όπως τόνισε, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η χώρα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την απώλεια μη εγγυημένων καταθέσεων 1,6 δισ. ευρώ (909 εκατ. ευρώ μη εγγυημένες καταθέσεις για Attica Bank και 726 εκατ. ευρώ στην Παγκρήτια), ενώ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχανε την περιουσία του στην Attica Bank.

«Τι θα συνέβαινε αν δεν δεχόμουν τη συμφωνία; Πήρα επιστολή από τον διοικητή της ΤτΕ, που έλεγε ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας δεν επαρκούν για να λυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων στις δυο τράπεζες. Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών θα είναι αδύνατη», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας πως στην επιστολή του Διοικητή της ΤτΕ αναφερόταν ότι «είναι εξαιρετικά πιθανό το σενάριο σημαντικής εκροής καταθέσεων και η κατάρρευση των δυο τραπεζών, με σημαντικές επιπτώσεις στις τράπεζες συνολικά», καθώς «καμία από τις δυο τράπεζες δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις του νόμου περί μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων της εκκαθάρισης. Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσαν να περάσουν οι μη εγγυημένες καταθέσεις σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα και θα χάνονταν».

Απάντηση στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Χατζηδάκης απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως αυτή η συμφωνία πρέπει να στηριχθεί, καθώς δεν υπήρχε καμία καλύτερη πρόταση για την Attica, αλλά και την ελληνική οικονομία.

«Η JP Morgan έκανε έλεγχο για να δει αν υπάρχει επενδυτής που έδινε το ίδιο ή καλύτερο τίμημα. Ολοκλήρωσε τον έλεγχο, δεν βρέθηκε κανένας, άρα δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν γίνεται το όγδοο θαύμα του κόσμου, έχουμε μια θετική εξέλιξη. Ναι, με στήριξη του κράτους, αλλά κάνουμε το αυτονόητο. Δίνουμε λύση που είναι επωφελεία των καταθετών, της τράπεζας και του τραπεζικού συστήματος», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, ο Υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις βολές της αντιπολίτευσης για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες. «Ουδέν ψευδέστερον ότι έχουμε ζημιά από την διαδικασία των τραπεζών, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα κέρδη που έχουμε από τις τράπεζες μέχρι στιγμής ανέρχονται στα 4 δις. Ευρώ. Όμως από την αντιπολίτευση έχει αποφασιστεί ότι θα γίνει επίθεση και δολοφονία χαρακτήρων οπότε δεν κοιτάμε τα στοιχεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μέτρα ενίσχυσης του τραπεζικού ανταγωνισμού
Ο κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του εξήγησε με ποιον τρόπο η κυβέρνηση ενισχύει τον τραπεζικό ανταγωνισμό ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων επέκταση του IRIS (σ.σ. πιθανότατα στις συναλλαγές που αφορούν τα POS).

-Oι τράπεζες εξυγιάνθηκαν. Μείωσαν στο 7% τα κόκκινα δάνειά τους και έγιναν κερδοφόρες προσελκύοντας επενδυτές.
Με τον τρόπο αυτόν αντιμετωπίζουν τον αναβαλλόμενο φόρο καλύτερα ο οποίος παραμένει πάντως υψηλός (13 δισ. ευρώ).

-Τους τελευταίους 12 μήνες η κυβέρνηση έλαβε μια σειρά από μέτρα ενίσχυσης του τραπεζικού ανταγωνισμού.
Επέτρεψε σε μη τραπεζικά ιδρύματα να χορηγούν και στεγαστικά δάνεια πλέον των καταναλωτικών αλλά και επιχειρηματικά δάνεια.

– Κατέστησε αφορολόγητα τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που δίνουν απόδοση 3,5% έως 4% σε μια προσπάθεια και οι τράπεζες να γίνουν ανταγωνιστικότερες στα επιτόκια καταθέσεων.
Για το ίδιο θέμα μίλησε για την πρόσφατη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία στηρίζεται σε σχετική μελέτη.

– Η κυβέρνηση υποχρεώνει τους servicers να γίνουν πιο διαφανείς στις συμπεριφορές τους και θα τους πιέσει περαιτέρω σε αυτήν την κατεύθυνση.

-Πολύ καλά είναι τα αποτελέσματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού που οδηγούν σε επιπλέον υποχρεωτικό κούρεμα 28% για ευάλωτους συμπολίτες ενώ πρόσφατα εντάχθηκαν με νέα ΚΥΑ στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού και τα ΑΜΕΑ.
Το α τετράμηνο του έτους οι αιτήσεις του εξωδικαστικού σχεδόν διπλασιάστηκαν, φθάνοντας τις 25.000 .

-Σε ότι αφορά τις προμήθειες το παρατηρητήριο του Υπουργείου Οικονομικών κατέγραψε τα μεγέθη και τα αντιμετώπισε με τη χρήση του IRIS. Σε περίπου 2,5 εκατ. άνθρωποι είναι χρήστες της υπηρεσίας και η προσπάθεια συνεχίζεται με επέκταση της υπηρεσίας προς όφελος καταναλωτών αλλά και επιτηδευματιών. Αντίστοιχη προσπάθεια προανήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης για τις προμήθειες των POS.

-Στο θέμα των προμηθειών ο υπουργός αναφέρθηκε στα τεχνικά πακέτα που ήδη μια τράπεζα ανακοίνωσε με στόχο τον περιορισμό των προμηθειών ενώ προανήγγειλε την εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων από όλες τις τράπεζες.

– Οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέσουν πακέτα ενισχύσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ύψους 2 δισ. ευρώ με επιδότηση επιτοκίου έως 100% για το 40% του δανείου.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο (14.00) με τους υπόλοιπους συντελεστές της συμφωνίας και την Εποπτεία (κ. Γιάννης Στουρνάρας) στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ετικέτες: Παγκρήτιαχατζηδάκης

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Χατζηδάκης: Πρόσκληση προς τις βρετανικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα – Ισχυρή η σχέση μας παρά το Brexit

11/10/2025 | 15:00
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Χατζηδάκης: Το ταχύτερο δυνατόν, αλλά με ασφάλεια η καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων

09/10/2025 | 20:00
Featured

Χατζηδάκης: Ο κ. Τσίπρας απευθύνεται στην αριστερά, δική μας δουλειά είναι να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις

08/10/2025 | 11:00
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Χατζηδάκης: Νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών

27/09/2025 | 14:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Το... έγκλημα στη Μονή ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ και η καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • «Ντόμινο λαθών» στο 424: Ποιος λογοδοτεί για τον θάνατο του 27χρονου στρατιώτη Νίκου Γκάτση;

    549 shares
    Share 220 Tweet 137
  • Σεισμοί που έρχονται στην ανθρωπότητα και στην Ελλάδα – Παγκόσμια προειδοποίηση από αναλυτές και σεισμολόγους

    334 shares
    Share 134 Tweet 84
  • ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : Νέα διάταξη: Αναγνώριση έως 10 ετών για συντάξεις ΟΓΑ – Ποιοι ωφελούνται και πώς υπολογίζονται τα ποσά

    162 shares
    Share 65 Tweet 41
  • Ήπιο ισχαιμικό επεισόδιο υπέστη ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

    117 shares
    Share 47 Tweet 29
  • 81 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας: Έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη παρουσία Τασούλα – Το μήνυμα Δένδια

    96 shares
    Share 38 Tweet 24
  • Νέα επίθεση του Τραμπ στην Κίνα: «Καπέλο» 100% στους ήδη υφιστάμενους δασμούς

    307 shares
    Share 123 Tweet 77
  • Άγκυρα για το εμπάργο της Ελλάδας στην Τουρκία για το SAFE: «Ορισμένα κράτη επιδιώκουν να υλοποιήσουν μαξιμαλιστές φιλοδοξίες»

    246 shares
    Share 98 Tweet 62
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch