Στις 2,9 μονάδες μειώθηκε η διαφορά στην «καθαρή» πρόθεση ψήφου. Η ΝΔ χάνει 2,8 μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μόλις 0,2 σε σχέση με την μέτρηση του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη μέτρηση της MRB που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Open. Με την αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά διευρύνεται στις 3,2 μονάδες, από 6,4 που είχε καταγραφεί στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, στις 26 Ιανουαρίου. Η μέτρηση της MRB διενεργήθηκε στο διάστημα από 6 έως 13 Μαρτίου – λίγες ημέρες μετά από το δυστύχημα στα Τέμπη.
Μείωση της διαφοράς στο 2,5% ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και το μηνιαίο βαρόμετρο που διενεργεί η εταιρία δημοσκοπήσεων PRORATA για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA.
Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ MRB
ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ
Η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων έπεσε στις 2,9 μονάδες, με την αδιευκρίνιστη ψήφο στο 17,4%:
ΝΔ: 27,4% από 30,2%
ΣΥΡΙΖΑ: 24,5% από 24,3%
ΠΑΣΟΚ: 9% από 10,5%
ΚΚΕ 5,1% από 5%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,5% από 4,4%
ΜέΡΑ25 3,9%
Το κόμμα του Ηλ. Κασιδιάρη ανεβαίνει από το 2% στο 4%.
ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ ΜΕ ΑΝΑΓΩΓΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων, η διαφορά των δύο κομμάτων ανέρχεται σε 3,2 μονάδες και διαμορφώνεται ως εξής:
ΝΔ: 30,4%
ΣΥΡΙΖΑ: 27,2%
ΠΑΣΟΚ: 10%
ΚΚΕ: 5,7%
Ελληνική Λύση 5%
ΜέΡΑ25 4,3%
Έλληνες 4,4%.
Αναποφάσιστοι: 8,4%.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 33,8%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 29,3%. Κανένας από τους 2 απαντά το 28,8%.
Συμπέρασμα: Ενισχύονται τα μικρότερα, αντισυστημικά” λεγόμενα κόμματα. Το κόμμα Κασιδιάρη καταγράφεται για πρώτη φορά στο 4,3% και η Ελληνική Λύση στο 5%, ενώ το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη εμφανίζεται να μπαίνει άνετα στη Βουλή, με ποσοστό 4,3% (με την αναγωγή). Αντίθετα, απώλειες 1,5 μονάδων εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ , που καταγράφηκε στο 9% στην «καθαρή» πρόθεση ψήφου και το ποσοστό του γίνεται οριακά διψήφιο, στο 10%, με την αναγωγή επί των εγκύρων.
ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η αξιολόγηση για τη στάση κυβέρνησης-Κ. Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά την τραγωδία είναι αρνητική για το 63% των ερωτηθέντων. Οι αρνητικές απαντήσεις μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι 35%.
Ειδικά για τον Κ. Καραμανλή η αξιολόγηση είναι αρνητική σε ποσοστό 55%.
Αρνητική κατά 64,1% είναι και η διατύπωση των ερωτηθέντων για την επιτροπή που συνέστησε η κυβέρνηση για τη διερεύνηση του ατυχήματος.
Αρνητική ωστόσο (51,7%) είναι και η στάση του κοινού απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του θέματος.
To 55,6% δηλώνει ότι λίγο έως πολύ το δυστύχημα των Τεμπών θα επηρεάσει την ψήφο του.
Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ PRORATA
Μείωση της διαφοράς στο 2,5% ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και το μηνιαίο βαρόμετρο που διενεργεί η εταιρία δημοσκοπήσεων PRORATA για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA.
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5% (από 31%), ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 26%, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ενισχύονται κατά 0,5% (9,5 και 5% αντίστοιχα), ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 16%. Στα ίδια ποσοστά (3,5% και 3%), παραμένουν Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ 25.
Στην ερώτηση πού οφείλεται η τραγωδία των Τεμπών, μόνο το 16% θεωρεί ότι αυτό που επέφερε το πολύνεκρο δυστύχημα ήταν το «ανθρώπινο λάθος», το 41% θεωρεί υπεύθυνη τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ το 43% επιρρίπτει ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις. Το 48%, πάντως, θεωρεί ότι μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, ενώ το 43% θεωρεί ότι όλες οι κυβερνήσεις φέρουν την ίδια ακριβώς ευθύνη.
Θετική είναι η γνώμη των ερωτηθέντων για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού (το 51% εκφράζει ικανοποίηση), αρνητικά βαθμολογούν ωστόσο την κυβέρνηση όταν ερωτώνται για το αν είναι ικανοποιημένοι από τον βαθμό ενημέρωσης των συγγενών των θυμάτων και του κοινού (37%), το επίπεδο συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα (22%) και την ανάληψη πολιτικής ευθύνης (33%).
Η κοινή γνώμη εκτιμά ότι η ειδική επιτροπή που συστάθηκε για να αναζητήσει τα αίτια της τραγωδίας, δεν πρόκειται να συμβάλει στη διερεύνηση της υπόθεσης (το 64% των ερωτηθέντων βαθμολογεί αρνητικά τη συγκεκριμένη επιλογή), ενώ επτά στους δέκα πολίτες χαρακτηρίζουν μεροληπτικό τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ κάλυψαν το πολύνεκρο δυστύχημα.