ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής, στις 10:34, στην περιοχή του Αγίου Όρους, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της Χαλκιδικής και τους μοναχούς στις Μονές.
Του Γιώργου Θεοχάρη
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 11 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά των Καρυών, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 14,4 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε περιοχές της Χαλκιδικής, συνοδευόμενος από βοή, γεγονός που προκάλεσε την ανησυχία των κατοίκων. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές μέχρι στιγμής, η ένταση του φαινομένου υπενθυμίζει τη σημασία της εγρήγορσης και της προετοιμασίας σε περιοχές με ιστορικά αυξημένη σεισμικότητα.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ
Η ανησυχία των μοναχών στο Άγιον Όρος για τους συχνούς σεισμούς είναι κατανοητή, καθώς οι συνεχείς δονήσεις, αν και μικρές σε μέγεθος, προκαλούν αβεβαιότητα και φόβο.
Μιλώντας στο tilegrafimanews.gr έκαναν λόγο για σίγουρα ανησυχητικό φαινόμενο που δεν το βιώσει τουλάχιστον τα τελευταία 35 χρόνια!
Ο σεισμός των 4,6 Ρίχτερ το πρωί φαίνεται να ήταν πιο έντονος, με έντονη βοή και διάρκεια. Είναι φυσιολογικό οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Αγίου Όρους να ανησυχούν για την ασφάλειά τους, καθώς η περιοχή είναι γεωλογικά δραστήρια και σεισμοί αυτής της έντασης μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία. Ειδικότερα, το γεγονός ότι οι σεισμοί συμβαίνουν συχνά, ενδέχεται να εντείνει την ανασφάλεια των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή.
Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, σε δηλώσεις του ανέφερε πως η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή δεν είναι τυχαία. «Έχουμε μια σεισμική ακολουθία που γίνεται σε μια θέση που είναι σε διέγερση εδώ και πολλές εβδομάδες, από τις 22 Σεπτεμβρίου 2024. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και σε εγρήγορση», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της παρακολούθησης του φαινομένου.
Ο κ. Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μεγαλύτερης σεισμικής δόνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αυτό το ρήγμα μπορεί να δώσει σεισμούς μέχρι και 6 Ρίχτερ». Παράλληλα, υπογράμμισε τον κίνδυνο για τα κτίρια της περιοχής, ειδικά στο Άγιον Όρος, το οποίο φιλοξενεί μοναστηριακά συγκροτήματα ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας, πολλά από τα οποία δεν είναι σύγχρονες κατασκευές.
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην περιοχή του Αγίου Όρους έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες αρχές. Η σεισμική ακολουθία που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο φαίνεται να εξελίσσεται, δημιουργώντας την ανάγκη για σε βάθος μελέτη του φαινομένου και εφαρμογή μέτρων για την προστασία των μοναχών και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Ο σεισμός υπενθυμίζει την αναγκαιότητα εφαρμογής μέτρων σεισμικής θωράκισης, ιδίως σε περιοχές με υψηλή σεισμικότητα και κτίρια που χρονολογούνται από προηγούμενους αιώνες.