Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται Ελλάδα και Τουρκία, με τα επόμενα 24ωρα να είνα ιδιαίτερα κρίσιμα, καθώς η Άγκυρα επιχειρεί να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, με το Ορούτς Ρέις να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδευόμενο από μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις του Ελληνικου Πολεμικού Ναυτικού. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει βγάλει τα καλώδια, ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή δεν διεξάγει έρευνες.
Η ελληνική κυβέρνηση παρακαλουθεί με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα τις τουρκικές κινήσεις, την ώρα που εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής κρίσης.
Χθες , στην ελληνική αντι-NAVTEX απάντησε με νέα NAVTEX η Τουρκία που δεν φαίνεται να κάνει πίσω στην κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή. Δική της NAVTEX εξέδωσε και η Κυπριακή Δημοκρατία, διαμηνύοντας πως θα εκδοθούν διεθνή εντάλματα σύλληψης εις βάρος όσων συμμετέχουν στις παράνομες ενέργεις του Ορούτς Ρέις.
Νέες άδειες για έρευνες στην ανατ. Μεσόγειο προαναγγέλλει ο Τσαβούσογλου
Η Τουρκία θα εκδώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου άδειες για σεισμογραφικές έρευνες και εξορύξεις σε νέες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της εκεί, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσοβλου.
Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία θα εκδώσει νέες άδειες για επιχειρήσεις και θα συνεχίσει «κάθε είδους σεισμογραφικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις» στην περιοχή.
Παρέμβαση Κομισιόν για Τουρκία: Εξαιρετικά ανησυχητική η κατάσταση
Εξαιρετικά ανησυχητική χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εκπρόσωπος της Κομισιόν στον απόηχο της έντασης που έχει προκληθεί με την παρουσία του Oruc Reis στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι «η Κομισιόν δήλωσε ότι στέκεται με πλήρη αλληλεγγύη με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ελλάδα και Κύπρο και καλεί σε διάλογο για τις διαφορές στην ανατολική Μεσόγειο».
Τέλος, επιβεβαίωσε το αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εντολή Ν. Δένδια στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ
Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ευθύς μόλις δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική NAVTEX, για σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τονίζουν διπλωματικές πηγές.
Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, διά της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τέλος, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Επιπλέον, σημειώνουν πως ο Νίκος Δένδιας είχε ήδη δώσει από το πρωί οδηγίες στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες, όπως γνωστοποιούν, ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου που συνήφθη επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας και αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθόλα νόμιμη αυτή συμφωνία. Γνωστοποιούν επίσης πως οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και ημέρες.
Υπενθυμίζουν δε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ το απόγευμα συνομίλησε και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Κ. Μητσοτάκης στον γ.γ. του ΝΑΤΟ: Η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο πλαίσιο αυτής, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.
Είχε προηγηθεί σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προς ενημέρωσή του επίσης για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
State Department: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Ορούτς Ρέις
Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα το State Department , και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.
Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».