Η κατ’ ιδίαν συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό ξεκίνησε στις 21:40 (ώρα Ελλάδας).
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στην κρίση με το Ιράν, κατά την εισαγωγική του ομιλία, μπροστά στις κάμερες, υπεραμυνόμενος της απόφασής του να προχωρήσει στην εξόντωση του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί.
Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι «βομβάρδισαν» τον πρόεδρο Τραμπ σε ερωτήσεις για τις εξελίξεις στο Ιράν με δεδομένο ότι είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα μετά τη συνάντηση με τον κ.Μητσοτάκη αφού δεν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου. Μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ειδική αναφορά στα μνημεία του Ιράν.
Παράλληλα, ο κ.Τραμπ αναφέρθηκε και στο ελληνικό στοιχείο στις ΗΠΑ, ενώ ρωτήθηκε και για τον αγωγό East Med. Ο κ.Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.
«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι τη σημασία της Ελλάδας. Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Ελληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, γιατί έχουμε καταπληκτική σχέση. Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της είναι μια τεράστια επιτυχία», είπε ο κ.Τραμπ υποδεχόμενος το ζεύγος Μητσοτάκη. Στην αντιφώνησή του, ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα ένας πολύτιμος σύμμαχος σε έναν πολύπλοκο κόσμο. Υπάρχει και η οικονομική πτυχή. Θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Είναι τεράστιο προνόμιο να είμαι εδώ και πάντα μπορείτε να υπολογίζετε στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο εταίρο.
Ακολούθως, ο κ.Τραμπ απάντησε σε ερώτηση για τον Σουλεϊμανί, χαρακτήρίζοντάς τον τρομοκράτη, πράγμα που το γνώριζε και ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα. «Σώσαμε ζωές σκοτώνοντάς τον, ήταν με τον αρχηγό της Χεζμπολάχ, δεν ήταν εκεί για διακοπές. Είχαμε πληροφορίες για συνομωσίες, σώσαμε ζωές. Κάναμε εξαιρετική δουλειά με την εκτέλεση της αποστολής. Ηταν υπεύθυνος για πολλές επιθέσεις, ήταν ένας άνθρωπος που εξουδετερώθηκε επιτυχώς. Κάναμε μεγάλη χάρη στη χώρα μας. Πολλοί και στο Ιράν τον φοβόντουσαν και τον αντιπαθούσαν». Στην ερώτηση για τα αντίποινα του Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι πρέπει «να είμαστε πολλοί προσεκτικοί με την πολιτιστική του κληρονομιά». « Ο Σουλεϊμανί ήταν ένα τέρας», συνέχισε και υποστήριξε ότι αύριο με τον Πομπέο θα συζητήσει και τα μυστικά σχέδια που είχε. Είμαστε προετοιμασμένοι να επιτεθούμε αν χρειασθεί.
Η άφιξη του Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στον Λευκό Οίκο συνοδευόμενος από τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι.
Τους υποδέχθηκαν ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγος του Μελάνια.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δεν προσέρχεται με μη ρεαλιστικές απαιτήσεις στη συνάντηση. Αθήνα και Ουάσιγκτον, όμως, επιθυμούν να αναδείξουν από κοινού τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ, με φόντο την συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, την στενότερη συνεργασία στον αμυντικό τομέα, η οποία περιλαμβάνει από την αναβάθμιση των F16 έως τα F35, αλλά και τη συμπαραγωγή drones.
Ειδικά για τη «συμφωνία» Τουρκίας – Λιβύης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι είναι άκυρη, απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα. Στην ιεραρχία των προτεραιοτήτων του Έλληνα πρωθυπουργού βρίσκεται η αναγνώριση της χώρας ως βασικό παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια, όπως επανάλαβε πολλάκις και ο ίδιος στα μέλη της ομογένειας. «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ο πιο αξιόπιστος και πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός ΝΑΤΟ».
Η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει στο σύνολό της 120 λεπτά. Οι δύο ηγέτες θα έχουν έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ενώ θα καθίσουν στις δημοφιλείς πλέον κίτρινες καρέκλες του Λευκού Οίκου. Στην πρώτη φάση θα λάβει χώρα η πρώτη και πιο χαλαρή συζήτηση στο οβάλ γραφείο, στην οποία αρχικά θα είναι παρούσες και οι σύζυγοι των δύο ηγετών Μαρέβα και Μελάνια.
Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα κατευθυνθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων για μία ουσιαστική συζήτηση, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι διευρυμένες αντιπροσωπείες. Μεταξύ άλλων θα είναι παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών και από ελληνικής πλευράς πιθανότατα και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και επόμενη πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Αμέσως μετά τη συνάντηση θα υπάρξει το επίσημο ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου. Δεν προβλέπεται όμως να προβούν σε κοινές δηλώσεις ούτε να δεχθούν ερωτήσεις από δημοσιογράφους.
«Βομβάρδισαν» τον Τραμπ με ερωτήσεις για Σουλεϊμανί
Μόλις οι Τραμπ και Μητσοτάκης κάθισαν στις πολυθρόνες του οβάλ γραφείου οι δημοσιογράφοι άρχισαν να ρωτούν. Αρχικά ο Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων για τον θάνατο του Σουλεϊμανί αλλά και για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι «βομβάρδισαν» τον Τραμπ με ερωτήσεις για Σουλεϊμανί
«Το γεγονός ότι εξοντώθηκε είναι καλό για πολλές χώρες», απάντησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υπεραμυνόμενος της απόφασής του να προχωρήσει στην εξόντωση του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί. Ο Τραμπ μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά και για τα Ιρανική πολιτισμικά μνημεία.
Απειλεί ο Τραμπ: Εχουμε κλειδώσει 52 ιρανικούς στόχους -Αν μας επιτεθεί το Ιράν θα το χτυπήσουμε γρήγορα και σκληρά
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα υπακούσει στο διεθνές δίκαιο αποφεύγοντας να βάλει στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία σε στρατιωτικές επιθέσεις, υποχωρώντας από την απειλή που έκανε για το Ιράν μέρες νωρίτερα.
Ο Τραμπ είχε απειλήσει το Σάββατο ότι «εάν το Ιράν επιτεθεί σε Αμερικανούς ή αμερικανικά συμφέροντα, έχουμε κλειδώσει 52 ιρανικούς στόχους», ανάμεσά τους και στόχους που συνδέονται με τον ιρανικό πολιτισμό, που «θα πληγούν σκληρά».
Τραμπ: Εκπληκτικές οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκινώντας τη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη, ο Τραμπ είπε: Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσταστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε».
Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ. Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Μητσοτάκης: Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση
Η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένει την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν.
Σημειώνεται πως στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς θα είναι παρών, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.
Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.
Βίντεο: Οι δηλώσεις Τραμπ – Μητσοτάκη στο οβάλ γραφείο
Περίπου 20 λεπτά διήρκησε η συζήτηση με τους δημοσιογράφους στο Οβάλ γραφείο, με το θέμα να περιστρέφεται συχνά γύρω από την επίθεση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και την τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί.
Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι κλείνει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από την Ουάσιγκτον ότι κλείνει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα μετά από μια δεκαετία συνεχούς παρουσίας στη χώρα μας. Μια κίνηση που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης στην Ελλάδα.
Η δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού έγινε μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και κατά την έναρξη της διευρυμένης συνάντησης. Στην διευρυμένη συνάντηση τον Ελληνα πρωθυπουργό, συνόδευαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.