Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου τον νόμο για τη λίαν αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που προβλέπει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.
O Μακρόν υπέγραψε τον νόμο λίγες ώρες μετά το πράσινο φως που άναψε μεν το Συνταγματικό Δικαστήριο για τη μεταρρύθμιση απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αν και σημείωσε ότι ορισμένα άρθρα της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης έχουν νομικά ελαττώματα.
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού πυροδότησε εκτεταμένες κινητοποιήσεις καθώς η κυβέρνηση Μακρόν επικαλέστηκε το άρθρο 49.3 για να περάσει τις αλλαγές χωρίς ψηφοφορία από τους βουλευτές τον περασμένο μήνα.
Γαλλία: Τα συνδικάτα ζητούν από τον Μακρόν να μην εκδοθεί ο νόμος για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού
Ο Μακρόν έχει χαρακτηρίσει τις αλλαγές ως «αναγκαιότητα» για τη διάσωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, το οποίο -όπως λέει- δεν είναι βιώσιμο στη σημερινή του μορφή, αλλά τα συνδικάτα εξακολουθούν να αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και κάλεσαν τους εργαζομένους να επιστρέψουν στους δρόμους της Γαλλίας την Πρωτομαγιά.
Από τον Σεπτέμβριο σε ισχύ ο νόμος του Μακρόν
Ο υπουργός Εργασίας του Μακρόν, Ολιβιέ Ντυσόπτ, είπε ότι αναμένει να τεθούν σε ισχύ οι μεταρρυθμίσεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
O ίδιος έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τα ποσοστά απασχόλησης των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της αυξημένης ηλικίας συνταξιοδότησης.
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη μάχη Λεπέν και Μελανσόν
Ο νεοκομμουνιστής Ζαν Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της αριστερής πολιτικής συμμαχίας Nupes, μιας εκ των ομάδων που κατέθεσαν προσφυγή στο δικαστήριο για τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν, είπε ότι η «μάχη» θα συνεχιστεί. «Η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου δείχνει ότι είναι πιο προσεκτικό αναφορικά με τις ανάγκες της προεδρικής μοναρχίας παρά με τις ανάγκες του κυρίαρχου λαού», δήλωσε ο Μελανσόν.
Γαλλία-συνταξιοδοτικό: Ο Εμανουέλ Μακρόν προτείνει στα συνδικάτα να τα δεχθεί στο Ελιζέ την Τρίτη
Από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, η οποία είχε επίσης προσφύγει στο δικαστήριο, σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «η πολιτική μοίρα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν είναι σφραγισμένη».
Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έγραψε στο Twitter την Παρασκευή ότι «απόψε δεν υπάρχει νικητής, ούτε ηττημένος». Αν και το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την αρχική εισήγηση της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν, θα αποφασίσει τον επόμενο μήνα για μια περαιτέρω πρόταση για εθνική ψηφοφορία, που υπέβαλε η αριστερά.
Μιλώντας στο BBC ο Γάλλος πολιτικός αναλυτής Αντουάν Μπριστιέλ εκτίμησε ότι δεν πιστεύει πως θα τερματιστούν σύντομα οι διαδηλώσεις. «Πολλοί έλεγαν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα περάσουν και ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν θα το απέφευγε, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη», είπε. «Αλλά νομίζω ότι θα δούμε τις επόμενες ώρες και το Σαββατοκύριακο πολλές ταραχές και απεργίες στη χώρα, επειδή υπάρχει ακόμα ένα 70% του γαλλικού πληθυσμού, που αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση».